Last news in Fakti

21 Юни, 2004 00:00 20 427 0

Първоначалните инвестиции за газифициране на домакинство са до 3000 лв.

  • трябва-
  • природен-
  • присъединяване-
  • според-
  • инсталация-
  • които-
  • софиягаз-
  • мрежа-
  • отопление-
  • мрежата-
  • квадрата-
  • потребител-
  • фирмата-
  • овергаз-
  • около-
  • струва-
  • между-
  • изграждане-
  • метра-
  • потребители-
  • достигне-
  • представи-
  • инсталацията-
  • цената-
  • райони-
  • няколко-
  • тръ
Седем-осем години бяха нужни от първите заявки на управляващите у нас, че битовата газификация е приоритет за енергетиката, докато синьото гориво достигне до първите си потребители в голям град. На 1 юни тази година стартира полагането на тръбите за газопроводна инсталация в столичния квартал Суходол и още до края на лятото "Софиягаз" - дружество на "Овергаз инк.", ще има своите първи абонати.

Плановете за изграждане на мрежата са такива, че първи ще променят бита си жителите на тези райони от столицата, в които досега нямаше парно отопление или където в момента има оживено жилищно строителство.

Първите няколко километра от мрежата захранват Суходол. След това тръбата тръгва към старата част на "Овча купел", оттам към Княжево, Бояна, Борово, Киноцентъра, Драгалевци, Симеоново, Малинова долина, Бункера и Горубляне. Това е първият етап от изграждане на софийската мрежа, който приключва до края на 2004 г. През септември започва изграждането на втория етап, по време на който ще бъдат положени тръбите в един широк район - между булевард "Цар Борис Трети" и Малинова долина. Плановете предвиждат при този етап да се достигне още по-близо до центъра на София. От Драгалевци тръбата ще продължи по бул. "Черни връх" до "Лозенец", като е предвидено захранване на жилищните райони около булеварда. По същия начин от Симеоново тръбата ще се спусне по Симеоновско шосе, за да захрани с природен газ жилищните райони около бул. "Черни връх". По същото време е предвидено изграждане на мрежа в района между Павлово, бул. "България" и Околовръстното.

Догодина газоразпределителната мрежа ще обхване и северната част на столицата. Тя ще започне от Световрачане и ще достигне до кварталите "Хаджи Димитър", "Стефан Караджа", "Сухата река", "Левски", "Подуяне", "Металург" и "Нови Искър". Така възможността да ползват

природен газ в бита вече ще имат имат 150 000 домакинства

в столицата. Част от тези потребители живеят в еднофамилни къщи, а друга - в жилищни кооперации, немалка част от които са панелни блокове. Независимо от това всички ще имат равни възможности да се присъединят към газоразпределителната мрежа. Според изпълнителния директор на "Софиягаз" Светослав Иванов дружеството ще поеме за своя сметка изграждането на сградните инсталации в големите блокове дори ако има само двама желаещи в целия блок. Тази, които искат да се присъединят по-късно обаче, ще трябва да заплатят допълнителна такса от 65 лв. освен таксата за присъединяване, която в момента е 174 лв. без ДДС.

Сградната инсталация в блоковете се изгражда до стълбищната площадка. Оттам нататък мрежата ще се плаща от потребителите. Само проектирането на такава мрежа за апартамент например струва по 70 ст. за квадратен метър. За проектиране на вътрешна инсталация в еднофамилна къща обитателят й трябва да плати по 70 ст. на квадрат, ако къщата е до 200 квадрата. Между 200 и 300 квадрата проектирането излиза по 65 ст. на квадрат, от 300 до 400 - по 60 ст., а от 400 до 500 квадрата - по 55 ст. Проект за къща над 500 квадрата струва по 50 ст. на квадрат. Също толкова, но на линеен метър струва проектирането на дворна газова инсталация.

Изпълнението на сградната инсталация е другият разход за бъдещите потребители на природен газ. За ориентиране цената на 5 метра тръба струва около 2 лв. по цените на "Овергаз". Трябват и газови уреди, които фирмата също предлага, включително и на лизинг.

Според експерти

първоначалният разход на домакинство е между 2400 и 3000 лв.,

но без уредите.

Заради тези първоначални разходи "Овергаз" сключи преди няколко месеца договори с банки, които отпускат потребителски кредити срещу представяне на договор с фирмата. Банка "Биохим" например отпуска до 7000 лв. кредит без поръчител, ако е за газифициране на домакинството в селищата, където мрежата е на "Овергаз". Лихвата е 10%, а срокът на изплащане може да е 12, 24 или 36 месеца.

Първоначалната инвестиция обаче зависи от самия потребител.

Преди всичко той трябва да определи дали иска газ само за готвене, само за стопляне на вода с газов бойлер, само за отопление с газов конвектор, за цялостно отопление или за всичко това заедно.

Най-лесно е, ако семейството живее в еднофамилна къща с вече изградено локално вътрешно отопление. В такъв случай на него ще му се наложи само да смени котлето, освен ако тази част от инсталацията не може просто да се приспособи за природен газ. Ще са необходими още няколко допълнителни метра вътрешен газопровод за захранване на готварска печка на газ и това ще е напълно достатъчно разходите за енергия на тази къща да спаднат наполовина.

В момента цената, по която продава "Софиягаз", е 510 лв. за 1000 кубически метра газ, а за една средно голяма къща за цяла зима са необходими не повече от 1500 кубика природен газ. Цената на един киловатчас енергия излиза по 5,4 ст., т.е. 3,5 пъти по-евтино от дневния ток и около 2,5 пъти по-евтино от въглищата или нафтата. При многофамилните къщи или кооперации

ще се иска съгласието на поне две-трети от собствениците

Това е необходимо условие според договорите за присъединяване на потребителите на "Овергаз" и писменото съгласие се прилага задължително към разрешението, което фирмата издава за присъединяване към мрежата. Според Иванов няма да има никаква пречка един и същ потребител да има едновременно парно и природен газ. В такива случаи парното може да се използва само за отопление или за топла вода, а газта - за готвене.

Ако газопроводът вече е стигнал до улицата на потребителя, същинската работа работа започва с подаване на заявление за присъединяване. Заедно с него бъдещият потребител трябва да представи препис от нотаралния акт за собственост на имота. Ако става въпрос за сграда, в която има и съсобственици, трябва да се представи и протокол от събранието на съсобствениците, в който те се съгласяват да се изгради сградна газова инсталация. Представя се и пълномощно на представителя на съсобствениците. Бъдещият потребител трябва да представи и декларация за съгласие за достъп на служителите на дружеството за монтиране на инсталацията и за обслужването й, както и да опише с какви газови уреди разполага.

След издаването на разрешението за присъединяване потребителят и "Софиягаз" сключват договор. Според него потребителят трябва да учреди право на строеж в полза на "Софиягаз" върху съоръженията за присъединяване. След като инсталацията е готова, фирмата е длъжна до 50 дни да подаде гориво към имота. Тези 50 дни се броят от датата, на която е издадено техническото освидетелстване от независим технически надзор.

Според договорите трябва да е изпълнено още едно условие, за да се пусне природен газ в жилището на собственика - той трябва да е минал инструктаж и да е извършил настройките на уредите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА