Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 17:51 3 394 35

Предвижда се строеж на нов затвор, по европейски стандарти, в село Самораново

  • нов затвор-
  • изграждане-
  • село самораново

Изграждането трябва да завърши до март 2024 година 

Предвижда се строеж на нов затвор, по европейски стандарти, в село Самораново - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Нов затвор, отговарящ на европейските стандарти, включително по отношение на системите за сигурност и охрана, се предвижда да бъде изграден до март 2024 година в с. Самораново, община Дупница, съобщиха пред БТА от Министерството на правосъдието.
В проекта е заложено изграждането на нов учебен център за персонала, където кандидатите за служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) ще бъдат подготвяни по специално разработени програми и методики. В рамките на учебния център е интегрирана модерна конферентна част, с капацитет и условия, предоставящи възможност за провеждане на национални и международни събития. Ще бъде изградено и "преходно отделение", което е съвременна концепция за подготовка за завръщане в обществото на хора, които предстои да бъдат освободени от затвора. Предвиденият социален център ще предостави възможност публични институции, неправителствени организации и гражданското общество да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода, посочиха още от Министерството на правосъдието.

В проекта е заложено и изграждането на производствени цехове, в които лишените от свобода да имат възможност да участват в трудова дейност. По този начин ще се създадат и предпоставки за сътрудничество с местни работодатели и други заинтересовани страни по линия на трудова заетост и реализиране на локални проекти в сферата на производството, обясниха от Министерството на правосъдието. По първоначални разчети, се очаква разкриването на приблизително 90 нови работни места за служители. Тъй като в последните 80 години в България не е строен нов затвор, инвестиционното намерение на ГДИН предвижда изграждането на най-модерно по своя тип съоръжение в региона. Това засилва интереса от страна на европейските институции и други международни партньори, както към реализирането на проекта, така и към района на с. Самораново, заявиха още от правосъдното министерство.

Против проекта наскоро се обявиха жителите на селото на среща с депутата от БСП Бойко Клечков, съобщиха от пресцентъра на народния представител. Според местните, създаването на такъв затвор ще попречи на развитието на селския туризъм в района и да понижи цената на имотите. Местните са изразили несъгласие с това, че вместо дом за възрастни хора, в селото им може да има затвор. Според тях и кмета на населеното място Райко Цветков, изграждането на затвора ще задълбочи и проблема с водоснабдяването на селото, който е целогодишен, заради остарялата и амортизирана водопроводна мрежа.

Хората са обезпокоени за сигурността и имиджа на селото, защото думата "затвор" звучи плашещо и тревожно, е посочил кметът Райко Цветков, цитиран от пресцентъра на депутата Клечков. Сега в бившите казарми при Самораново се помещава затворническото общежитие към Бобовдолския затвор, в което изтърпяват присъда лишени от свобода с по-лек режим.

От Министерството на правосъдието казаха още, че ГДИН е бенефициент по проекта "Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода", по Програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-202, след сключен на 1 декември 2016 г. меморандум за разбирателство за изпълнение на НФМ между Кралство Норвегия и Република България и по силата на договор с Министерството на правосъдието на Република България за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Целта на проекта е да отговори на новите предизвикателства и поетите международни ангажименти от българската държава за целенасоченост и последователност на реформата в сектора на изпълнение на наказанията.

Изготвена е и документация за възлагане на обществена поръчка за строителство с предмет "Изграждане на пилотен затвор свързан с учебен център и преходно отделение (half way house)" и предстои нейното обявяване, посочиха още от правосъдното министерство.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 божке

    13 1 Отговор
    до къде я докарахме

    Коментиран от #12

  • 2 /////

    37 7 Отговор
    Хайде пък тиквата навлизане като новодомец ще му резне лентичката.

    Коментиран от #10

  • 3 иван гешев в затвора

    34 8 Отговор
    това ли ще е бъдещата резиденция на боко тиквата ?

    Коментиран от #17

  • 4 Затвора

    28 7 Отговор
    Е специално пригоден за всички членове на бившето редовно правителство и на неговите привърженици
  • 5 Кюнефе

    23 1 Отговор
    Пълнете догоре.
  • 6 късметлия е тоя

    25 6 Отговор
    Буци па се уреди .
  • 7 ЕЕЕЕ

    17 5 Отговор
    честито на герп;;)
  • 8 Никола Гешев

    15 8 Отговор
    Всички комуняги там в зандана
  • 9 Опонент

    8 0 Отговор
    ✔Нов затвор, отговарящ на европейските стандарти, включително по отношение на системите за сигурност и охрана, се предвижда да бъде изграден до март 2024 година в с. Самораново, община Дупница, съобщиха пред БТА от Министерството на правосъдието.✔
    😜Добра новина за българското правосъдие. Само да не закриват досега съществуващите, за да не стане само скъпо мероприятие. Така съдиите ще са по-строги и справедливи. ("Жилищна" криза при престъпниците.)😜
  • 10 пешо

    17 7 Отговор

    До коментар #2 от "/////":

    тиквата и шайката у белене , не им се полагат лукс килии
  • 11 М М

    16 11 Отговор
    Ще кръстиме южното крило на Кире Петковски.

    Коментиран от #14, #16

  • 12 2020

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "божке":

    А ще има ли болница или детска градина по европейски стандарти? Защо винаги престъпниците имат повече права? Може би защото такива ни управляват!
  • 13 егати

    11 1 Отговор
    Новия затвор ще е с безплатен трафик към определени дринд сайтове.Освен това ще има двуседмична бизнес програма в сътрудничество с известен американски колеж.Не кой знае какво но за обща култура.Браво браво.
  • 14 12345

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "М М":

    Фамилията му и Петкоски - без +в"
  • 15 адаша

    12 0 Отговор
    Сега, бай Ставри, ще води курс по обучение на нови кадри-строги, но справедливи! В село Самораново безработицата свърши...
  • 16 не бе

    10 9 Отговор

    До коментар #11 от "М М":

    южно крило Кире тъпото
  • 17 Милен

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "иван гешев в затвора":

    На Киро Лъжата!
  • 18 разбирам ги

    18 1 Отговор
    Властта ще си строи жилища.
  • 19 Това ще

    4 4 Отговор
    е вероятно за неваксинираните в случай че сте си помислили, че ще е за корумпирани политици.
  • 20 Джей

    10 8 Отговор
    Киро и компания направо да се нанасят няма да си ходят към Харвард
  • 21 Мунчо

    12 6 Отговор
    Първо Крило на новия затвор задължително за хубавците от ГЕРБ и специална килия-фризер за главатара им
  • 22 комитите

    11 4 Отговор
    Сиреч направете за Мутрата кът
  • 23 Румен

    10 5 Отговор
    Блазе им на Пеевски, Ахмед Доган и каскета
  • 24 защо

    9 5 Отговор
    супер че гербавата шаика е голяма
  • 25 Стефан Петров

    6 0 Отговор
    Поредната стратегическа глупост. Значи осъжданите от Северна България, Варненско и Бургаско ще се карат през цялата страна за изтърпяване на наказанията. Помислете колко ще ни струва този специализиран превоз с командировъчните на служителите. Роднините на затворника от Северна България ще трябва да минат почти 1 000 км до там и обратно / а ако са от Силистренско почти 2 000км./ за едно свиждане. Като се има пред вид,че голяма част от съдилищата са в София и до там ще падне голямо пътуване. По-добре би било да се изградят два по-малки затвора- един около Плевен за Северна и един около Пловдив за Южна България.

    Коментиран от #27

  • 26 Гай Турий

    4 3 Отговор
    Отдавна предлагам на олигарсите, мутромилионерите и най-големите корумпета-политикани да се организират и построят 2-3 модерни затвора на частно-публични начала. Да договорят условието да ползват пожизнено луксозна килия когато им се наложи това.Откраднати са десетки милиарди, а това ще е застраховка живот за предвидливи хора.
  • 27 БАЙ КУРТИ

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Стефан Петров":

    Не си във час . Всеки затворник лежи във зандан според местожителство му . Не може живещ във РУСЕ да лежи във ПАЗАРДЖИК. Единствено изключение се прави при допълнителни следствени действия , обжалване при ВКС Или делото се гледа от СПЕЦ съд, Има и други изключения но за тях вземи прочети .
  • 28 Бай Тошо

    6 1 Отговор
    Тая година завод за полупроводници догодина за щели
  • 29 СУПЕР

    5 8 Отговор
    Новодомците, Киро, Асенчо, Дамаджанчо, културиста Техноимпексова, и летеца. Айде да ви са честити килиите.
  • 30 хах

    5 0 Отговор
    Крило с бардак за да отпускат жилата ще има ли?
  • 31 Лудница

    9 1 Отговор
    Затварям училища и болници, а строи затвори това е бъдещето на територията, честито....
  • 32 Тома

    8 3 Отговор
    Честито на гражданите за европеиско развитие на България с председател генерала доктора боко тиквата
  • 33 Ставри

    3 1 Отговор
    Предстои обявяване на обществена поръчка.....значи някоя от фирмите около ДПС пак ще се облажи - срещу подобаваща комисионна за Ивчо Йорданов играещ главен директор на ГДИН, а всъщност прибиращ комисионни, и новата министърка, вероятно....
  • 34 Отворете завод бе Хунт.

    3 0 Отговор
    Да работят хората да ви затворят вас ама и да не излизате от там!!!!!!
  • 35 предполагам

    1 0 Отговор
    , че новодомците са изкупили всичко на "зелено" и няма свободни килии...
    Ипотечни кредити ще отпускат ли банкстерите за новото сроителство, че мас@ите поизпразниха чекмеджето?