11 Февруари, 2014 14:43 3 435 15

България: най-евтините имоти и най-високите лихви

  • жилища-
  • лихви-
  • ипотека-
  • цени-
  • европа-
  • българия
България: най-евтините имоти и най-високите лихви - 1
Снимка: М. Богданова ©

Лихвите по ипотечните кредити

Между 6% и 8% са лихвите по ипотечните кредити в България. За сравнение, цената на жилищните заеми в Европа е спаднала през 2013 г. средно до 4%. „На някои пазари като Швеция и Швейцария имаме 1.5%-2% лихви при определени условия. В Швеция тя е 3%. Въпреки затегнатите мерки за отпускане на кредитиране, достъпът до по-евтино финансиране стимулира в повечето страни сделките с жилища през 2013 г. Интересът е основно към фиксираните за определен период от време лихвени проценти, докато от продуктите с променливи лихви има отлив, който за миналата година е достигнал рекорден спад от 28%”, казва Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ERA България”.

За последните пет години Световната икономическа криза се отрази най-силно върху пазари като Испани, Кипър и България. Разцвет на имотния пазар, и най-вече жилищния, имаше в страни като Германия, Швеция и съседна Турция. „В последните посочени държави, стабилността на банковата система е помогнала да има повече продажби на жилища”, пояснява Димитрова.

Цените на жилищата

Тенденцията, която се очерта през изминалата година, е към повишаване на цените на апартаментите разположени в централните градски части. Там търсенето е най-голямо и съответно предлагането е по-ограничено в сравнение с кварталите. „В страни като Португалия и Холандия продължава спадът на цените, докато Австрия, Германия и Швейцария остават устойчиви. В България и Чехия забелязваме процес на стабилизиране на цените. Това основно се дължи на увеличеното търсене на жилища през 2013 г.”, обяснява Димитрова.

България

Цените на жилищата у нас са най-ниски в цяла Европа. Най-скъпо се търгуват подобни имоти в Швейцария. Там апартамент на цена под 1.5 млн. EUR трудно може да бъде намерен. Специфичното за България е увеличеното през 2013 г. търсене на имоти, както и че се отчита ръст в броя на продажбите. Нареждаме се сред 4-те страни в Европа, които отчитат ръст в продажбите на жилищни имоти през 2013 г.

В сравнение със средните лихвени проценти в Европа, в България те са по-високи „Лихвените нива са едни от най-високите в Европа и по отношение на разходите за финансиране на покупко-продажбите. Средните нива в България са между 6% и 9%, въпреки че през последната година се наблюдава спад както при разходите, така и при лихвите. Държава с по-високи лихви е Турция. Чехия пък е на нивото на България, но цените на недвижимите имоти там са два пъти по-високи”, обясняват от „ERA България”.

Новото строителство

За последните пет години във всички страни членки на Европейския съюз се забелязва рязко спадане в сегмента на новото строителство. Причината е, че цените на имотите спадаха и това накара много предприемачи да спрат реализирането на нови проекти в цяла Европа. Сега интересът към покупка на имоти вероятно ще активизира при новото жилищно строителство.

Тенденции, които движат пазара на жилища

„Това е най-вече доверието на клиентите. Важни фактори също така са кредитната политика, както и икономическия растеж като цяло. Не на последно място от значение е и нивото на безработица”, споделя Димитрова.

Брой сделки

Ако 2012-а беше слаба година за всички европейски пазари, то през 2013-а пазарът се оживи, търсенето в Европа също бележи ръст. „В повечето страни отчитаме тенденция на повишаване на търсенето и разбира се това е в следствие на достъпните цени в повечето европейски държави. Да, за последната една година има държави като Швеция, Австрия и Турция, където се отчита ръст в стойността на квадратен метър жилищна площ, но като цяло трендът продължава да бъде надолу”, обясняват от „ERA България”.

Срокът за продажба на жилища

Средно между 65 и 150 дни трае продажбата на жилище в страните от Стария континент. За България този срок е около 4 месеца. Най-тежка е ситуацията в Португалия, където намирането на купувач отнема около 390 дни, или над една година. „Това е така, тъй като реално в Португалия в момента сделки с недвижими имоти не се финансират от банките. Режимът е силно ограничен и повечето сделки се реализират със собствени средства. От една страна се ограничават продажбите, а от друга - самите банки (повечето от тях испански), се оказаха собственици на много недвижими имоти и реално са основния играч в момента по отношение на предлагането”, обяснява Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    4 0 Отговор
    Банкерите ни са най-алчни! Държавата ни върви на зле, а банкерите като лешояди ядат месата на народа. Е то края скоро ще дойде.
  • 2 VARNA

    3 0 Отговор
    как няма да имаме най високите лихви като по време на бума нашите пишман банкери са раздавали пари за такива безумни проекти и имоти, че направо ми идва да отида и да си изтегля парите защото тези които ги управляват и на две магарета плявата не могат да разделят.
    какво ще кажете за 500 000 лв.за маза до хеи във варна или 1 000 000 лв, за хотел в най забитото русенско село, което може да го купиш цялото за 1/3 от парите.
    сега всичко е на съдия изпълнител но няма глупаци да купуват интересното е, че дори след 5-6 търга цената не пада.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Иракли Иракли

    0 2 Отговор
    До VARNA
    Не приятелю,има кой да изкупува недвижими имоти,взети от банката
    от кредитния изпащател!Това е една сладка столична фирма!......
    Аз изках друго да ти напиша!Продадохме имот през януари и парите се дадоха кеш пред НАТАРИУСА !Интересното беше в въпросната банка!Внасяме парите!Декларация:предубити от продажба на имот!
    А кой купи имота!Страхотен въпрос!
  • 4 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "VARNA":

    В момента на пазара има епизодични сделки. Купуват хора с пари в брой и ако цената е изгодна, понеже кредитирането е спряло поради това , че хората ги е страх да взимат кредит, поради несигурност за бъдещето си и поради 22-те изисквания спуснати от Запада на БНБ , а тя на търговските банки за изсветляване на сивия сектор/когато доходите са малки, то народа декларира по-ниски доходи или никакви/. Данъци се плащат, когато са разумни и когато икономиката е в разцвет. В Тексас ДДС е 8.25%. Бих казал, че въпреки, че цените на НИ в БГ са ниски в сравнение с ЕС, то купувачите предпочитат да си пазят парите за по-добри времена и се въздържат от покупка, освен ако не е много изгодна и имота да е качествен. Трудно е да се говори общо за всички имоти, но на сегашните цени сделки няма да има. Продавачите мечтаят по цените от бума, а купувачите за цените преди бума.

    Коментиран от #6

  • 5 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "VARNA":

    А пари в държавата няма, така, че цените на имотите ще падат. Който иска да продаде ще свали цената, а който не я намали ще има да чака. БГ е прекрасна страна, но управляващите са обикновени крадци от "нашите хора" и скоро нещата няма да се оправят. Лошото е че и в чужбина не е много добро решение. Аз успях да си преустроя бизнеса, но много хора зависят от пазара на труда.
  • 6 VARNA

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "galaxy":

    като вземем в предвид средната заплата в бг и по високите лихви излиза, че имотите са в пъти по скъпи от западна европа.
    има и още нещо, на запад спокойно можеш да отделяш 1000-1500 евро от заплата 3-4000 евро, за заема, докато в бг не може да отелиш нищо от заплата 500-600 лева, при цени на продуктите същите като в западна европа.

    Коментиран от #7, #8, #11

  • 7 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "VARNA":

    БГ зацикли и поне 10 години ще бъде в криза. Аз срещах собственици на парцели, които са умрели от глад и тънат в мизерия и заеми и не са си плащали и ток и водата и парно и какво ли не, но държат високи цени. А са стари и дори няма да доживеят момента в който някога ще се вдигнат цените. Строеж на кооперация вече е пълна лудост, защото е пълно с празни апартаменти освен ако не е до метрото в София и цената да е добра. Къщите също бавно се продават. Сега може да строи човек за да отдава под наем, но това са бавни печалби.
  • 8 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "VARNA":

    В САЩ за средностатистическо семейство, ако работят мъж и жена , то едната заплата отива за разходи, а другата може да се спестява. Т.е около 1500-2000 долара на месец, за Тексас. Има и по-високи заплати, но по-малко хора ги получават, въпреки, че средната заплата на американец беше 3500 долара. Но навсякъде си има предимства и недостатъци. Ако имаш добри доходи , според мен в БГ е по-добре.

    Коментиран от #9

  • 9 VARNA

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "galaxy":

    да живееш в бг с добри доходи е все едно да караш бял мерцедес в совето - черен квартал в йоханесбург.
    не може да си богат човек и да се буташ в калта, да си заобиколен от простотия и да не виждаш как хората мизерстват, това е върхът на снобарщината, която е характерна за българския богаташ.

    Коментиран от #10

  • 10 galaxy

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "VARNA":

    Нещата не са толкова прости. В БГ има и предимства и недостатъци, както във всяка друга държава по света..В БГ постоянно живеят 45 000 чужденци, защото им харесва и то без БГ да е отделяла пари за реклама. Лятото и зимата пък е пълно с чуждестранни туристи. Аз мога да ти нахвърлям някои сравнения за САЩ и БГ, макар, че ти след като живееш в чужбина трябва да имаш представа за какво говоря. В САЩ нямаш достъпно здравеопазване, а в БГ има. Престъпността в САЩ е огромна , а в БГ е нищожна въпреки многото приказки. В САЩ само бачкаш и нищо друго не правиш. Ако ти си свободен случайно, то приятелите, жена ти са заети или уморени . Социални контакти няма освен по интернет. Това не е живот само да работиш и да преработваш храни. Храните им са ГМО и хормони предизвикващи рак и други опасни болести. Имат безброй правила и регулации, които те натоварват при съобразяването им. А в БГ туристите идват защото се чувстват свободни да правят каквото си пожелаят без някой да ги санкционира и всичко е евтино. Това е много дълго за разправяне, но аз до този момент се чувствам в БГ добре и не смятам, че живея в Совето. Правя каквото си пожелая, срещам се с приятели и не смятам, че в чужбина ще живея по-щастливо. На такива приказки, колко е хубаво на Запад могат да повярват само хора които не са живели в чужбина. И допълвам, че когато съм живял в чужбина, "Не ме е гонила носталгия". Просто си преценявам приоритетите.

    Коментиран от #13

  • 11 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "VARNA":

    Не имотите, парите са няколко пъти по-скъпи у нас.Имота е само моркова.И понеже българина мре за имоти не толкова от нужда или бизнес с имоти,колкото от алчност,банките му хванаха наклона и ....Затова плащането в брой прави имота евтин в момента(...и не само сега)

    Коментиран от #15

  • 12 Tosh P

    1 0 Отговор
    Чудя се, от къде си вземате информацията.... 1.5 мил евро в Швеяцария за апартамент??????? А бе, вие луди ли сте?????
  • 13 Eva Ivanova

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "galaxy":

    Чужбина не е само Америка.Има много по-добри места за живеене.Например Франция. Естествено ако миеш чинии нелегално, нема как да имаш по добър живот от колкото тук. Ако си добър в нещо и имаш късмета да харесат- Франция е екстра. То у нас май само това остана,че можеш да си правиш каквото поискаш без да ти се търси отговорност. Някои хора точчно от това бягат.Щото у нас могат да ти изнасилят или пребият детето и ако не си депутат или съдия- нищо няма да последва.

    Коментиран от #14

  • 14 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Eva Ivanova":

    Ако си беден е зле където и да е, а ако си състоятелен е добре. Във Франция също имаше многобройни палежи на автомобили и не всичко е перфектно, но все пак е социална страна и е по-добре от САЩ, но трябва да говориш френски за да можеш да се оправиш. Права си, че правосъдие в БГ няма, но и прекалените правила и закони тежат много. Свободата и здравето са най-важни, след това са парите. Ако наистина се чувстваш щастлива във Франция, то избора не е лош.
  • 15 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "1111":

    Дефлация, която е по-вредна от инфлацията!