Last news in Fakti

14 Февруари, 2014 08:42 4 251 0

Бедни или богати са руснаците

  • русия-
  • жилища-
  • цени

Руснаците са сред най-активните купувачи на ваканционни имоти не само у нас, но и в редица западни държави и на различни екзотични места. Интензивността, с която купуват имоти в чужбина, би накарала човек, който не е запознат в детайли с имотния пазар, да предположи, че секторът на недвижими имоти в Русия кипи. Ако се погледне от строителна гл.т. донякъде ще е прав – строят както жилища, така и много офис сгради. Но руснакът се въздържа да купува жилища в родината си. Това се потвърждава от факта, че за 2013 г. се отчита 10% спад в сделките с недвижими имоти. Основната причина руснаците а купуват имоти от високия клас в чужбина е, че това е тази част от народа, която разполага със значителни финансови възможности, докато на преобладаващата част от руснаците имотите в родината им се виждат скъпи.

Малко над 25 500 000 е броят на реализираните сделки с недвижими имоти за 2013 г., сочат данните на Руската федерална служба за държавна регистрация, кадастър и картография „Росреестр”. Близо 13 млн. от тях са със жилища. Това е с около 10% по-малко в сравнение с 2012-а. „Отрицателните данни се дължат на спад в покупателната активност на руснаците”, обясняват от Росреестр.

Със 7% се е повишил броят на сделките със земя – 9.7 млн. сделки за 2013 г. срещу 9 млн. за 2012-а. Всички останали покупко-продажби са с офис и търговски имоти. Ръст от 25% се наблюдава в сделките с новостроящи се обекти. Със 7% се е увеличила покупката на жилища с помощта на ипотечен кредит.

Руснаците строят по-малко вилни къщи. Със 16% е спаднало издаването на разрешителни за изграждане на подобни обекти. Ако през 2012 г. техният брой е бил 997 000, то през изминалата той е спаднал до 843 000 издадени разрешителни. Отрицателната тетнденция е от няколко години, припомнят от Росреестр и допълват, че бум на строителството на къщи извън големите градове е имало в периода 2006-2010 г.

Брокерите обаче не са съвсем съгласни с тенденциите, които очертава статистиката на Руската федерална служба за държавна регистрация, кадастър и картография. „Данните на Росреестр не са показателни за пазара, тъй като трябва да се броят отделно покупко-продажбите и даренията, например. По отношение на 10% спад в броя на сделките, аз го прогнозирах преди време, когато всички очакваха поскъпване на имотите, базирайки се на предходните години. В действителност поевтиняването на имотите е доказателство за реалния спад на руската икономика”, казва Константин Апрелев, вицепрезидент на руската гилдия на посредниците.

„Спадът в броя на реализираните сделки на пазара на недвижими имоти свидетелства за неговата нестабилност и за това, че през тази година може да очакваме ръст. Този ръст ще дойде предимно от активизиране на първия пазар на жилища, тъй като се наблюдава силно търсене на нови имоти в Москва и Подмосковието. Вторичният пазар ще остане на същото равнище от миналата година”, прогнозира Дмитрий Крапин, управител на анализаторската компания „Инком”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА