4 Септември, 2024 11:11 3 831 7

Строят най-големия соларен парк в света

  • австралия-
  • соларен парк-
  • енергия-
  • зелена енергия

Той ще осигурява ток на милиони хора

Строят най-големия соларен парк в света - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В северна Австралия ще се появи най-големият слънчев парк в света. Той ще произвежда електрическа енергия, която да захранва 3 милиона домакинства. Плановете са част от електроенергията да се пренася в Сингапур, който се намира на 4300 км. Транспортирането ще се извършва чрез подводен кабел.

Инвестицията е на стойност 13.5 млрд. USD. Проектът ще спомогне да се отговори на нарастващото търсене на възобновяема енергия както в Австралия, така и в чужбина.

„След реализирането на проекта, това ще е най-големият соларен парк в света и ще превърне Австралия в световен лидер на „зелена“ енергия“, уточняват австралийските власти. Соларният парк ще се разпростира на 12 000 хектара. Северната част на Австралия не е избрана случайно – там има най-много слънчеви дни през годината.

Слънчевата централа трябва да осигури 6 гигавата енергия на час. 4 гигавата ще се потребяват в Австралия, а другите 2 ще се изнасят за Сингапур.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абориген

    13 11 Отговор
    Създаваме пустини.

    Коментиран от #5

  • 2 Пешо Кюстендилецо

    10 4 Отговор
    А я мислех у назека е, елате да видите над Коняво що става. Сичко изсекоа и натураа таквиа работи ток да праат.
  • 3 А бе

    7 4 Отговор
    тва там е в пустинята

    Коментиран от #6

  • 4 Данчо

    6 5 Отговор
    Жалка история.
  • 5 Че то

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абориген":

    северна Австралия си в пустиня, какво лошо има да хакнат солари там? Само не разбирам как ще излезе сметката с тоя подводен кабел на 4300км... Ама ще поживеем и ще видим
  • 6 Ок там е в пустнята

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "А бе":

    А в България унижожават плодородни земи за да изграждат соларни паркове.
  • 7 @@@

    4 2 Отговор
    Екстра, Австралия е 25 милиона, демек 10-15% от населението е уредено, още 4-5 такива парка и край с въглищата.Вечерно време на свещи и почивка обаче, все пак са солари.