Last news in Fakti

11 Януари, 2005 00:00 771 0

София на колене пред боклука

  • отпадъци-
  • софия-
  • сметището-
  • според-
  • които-
  • общината-
  • отпадъците-
  • министерството-
  • община-
  • суходол-
  • михайлов-
  • изграждането-
  • депото-
  • момента-
  • битови-
  • програма-
  • георгиева-
  • време-
  • такъв-
  • действия-
  • завода-
  • управление-
  • досега-
  • съоръжение-
  • боклуци-
  • проект-
  • месеца
За втори път през последните четири години София е заплашена да потъне в несъбрани боклуци. Протестът на жителите от столичния квартал Суходол, които блокират пътя към сметището с искане да се спре извозването на битовите и биологичните отпадъци в него, повтаря събитията от края на 2001 г. Тогава суходолци подписаха споразумение с кмета Стефан Софиянски депото да бъде закрито до края на 2004 г.

Заради неизпълненото обещание на общината вече три денонощия всичките 200 камиона на концесионерите "Волф", ДИТЦ и "Чистота" стоят пълни с боклуци като екологични бомби, които могат да се взривят от газовете на гниещите отпадъци, твърдят експерти. Сметището в Суходол е единственото депо за твърди битови отпадъци в София.

Всекидневно то приема средно около 1000 тона боклук. Бунището работи от 1987 г., като оттогава са му правени две разширения. Според изчисленията на експертите в зависимост от уплътняването на постъпващия боклук капацитетът му ще се изчерпи до началото на 2006 г.

За разлика отпреди три години обаче сега не се очертава скорошен изход от ситуацията. След първоначалните митинги протестиращите жители на Суходол преминаха към гражданско неподчинение.

Те твърдят, че сметището в квартала им освен силната миризма е източник на опасни зарази. От министерството на екологията обявиха пък, че то отговаря на всички европейски изисквания. От Столичната община посочиха, че няма алтернативен вариант за складиране на софийските боклуци. Междувременно прокуратурата образува проверка за сметоизвозването в София, като се самосезира от публикации в медиите. В съобщението се посочва, че нейната цел е да изясни законосъобразността на създаването, въвеждането в експлоатация и обслужването на сметището. Предмет на проверката ще бъде и доколко депото отговаря на европейските стандарти.

"Ще продължим протеста, докато не спре извозването на битови и биологични отпадъци", заяви адвокат Георги Горанов от инициативния комитет в Суходол. Той уточни, че съкварталците му са съгласни там да се извозват само строителни материали и земни маси. Протестиращите обявиха категоричното си намерение да блокират пътя към сметището, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Столичната община ще приеме исканията за закриване на депото преди края на 2005 г. със запълването на капацитета му с две трети строителни отпадъци и една трета битови, каза зам.-кметът по екологията Милор Михайлов. Той обеща да се прекрати складирането в него на болнични отпадъци, както и ускоряване на рекултивацията на почвата в района. За сметището през 2005 година са предвидени 4.5 млн. лв. от 61 млн. лв. бюджет за почистването на столицата.

"В момента няма друго подходящо място, където да бъде изхвърлян боклукът на София", каза Михайлов. На същото мнение е и зам.-министърът по екологията Маноела Георгиева. Според двете администрации останалите депа около столицата са в по-лошо състояние от суходолското, което има разрешение за ползване до края на 2005 г. Според екоминистерството то не замърсявало въздуха, почвите и водите. Оставащият капацитет на сметището е 210 хиляди кубически метра и той ще бъде запълнен до началото на октомври, каза директорът на фирма "Чистота Искър" Павел Граматиков, който отговаря за депото.

Единственият вариант суходолското сметище да бъде закрито е столичният кмет да се договори с кмета на община Горна Малина за използване на тамошното депо срещу съответното заплащане, каза Маноела Георгиева. Дори и да се постигне споразумение, това е временно разрешение на проблема, защото при огромните количества отпадъци, които столичани генерират всекидневно, за два месеца теренът в Горна Малина би се изпълнил, допълни Георгиева.

По думите й София в момента няма проблем с депонирането на битовите си отпадъци, но ако общината не предприеме в най-скоро време действия за намирането на алтернативен вариант на Суходол, такъв ще се породи.

Според Милор Михайлов спасителното решение до изграждането на завода за отпадъци е депониране чрез опаковане на боклука в Кремиковци. Според него такъв проект може да се реализира за 7-8 месеца. Самата инвестиция не е голяма, но ще се оскъпи преработката на отпадъците.

В момента депонирането на един тон боклук струва 6.6 лева. Зам.-кметът очаква след началото на разделното събиране на отпадъци в София през пролетта количествата смет, които извозват концесионерите, да намалеят за сметка на рециклираните.

Екологичното министерството обвини Столична община, че изостава със сроковете за решаването на проблема с боклуците. "Изграждането на съоръжение за екологосъобразно обезвреждане на битовите отпадъци на София е предвидено в плана за действие на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2003 -2007 г., приета през 2003 г. от правителството", се казва в съобщението на МОСВ. В него се твърди, че от 2001 г. досега от страна на министерството многократно са инициирани срещи с ръководството на общината по този въпрос и за определяне на най-кратък срок за завършване на строителството и пускането в експлоатация на новото съоръжение. Министерството обаче пропуска факта, че през 2001 г. отхвърли всичките четири предложени от общината площадки за изграждане на ново сметище с пари по програма ИСПА.

По тази причина София губи над 110 млн. евро, предвидени за проекта. В същото време от ведомството на Долорес Арсенова припомнят, че според Закона за управление на отпадъците изцяло в правомощията и задълженията на кмета е да предприеме действия за определяне на площадка и за изграждане на ново съоръжение за обезвреждане на отпадъците, като досега Столичната община не е внесла в МОСВ такъв проект. Маноела Георгиева, която, преди да стане зам.-министър, беше зам.-кмет на столичния район "Младост", е уверила представителите на общината, че министерството има готовност за бързи и своевременни действия веднага след като от общината внесат необходимите документи.

По време на последната предизборна кампания Софиянски обяви, че изграждането на завода за отпадъци ще бъде един от приоритетите му. Кметът ходи да търси пари дори в САЩ. През лятото на 2004 година след продължителни преговори с около 30 компании Столичният общински съвет одобри гръцко-американския консорциум "Болкан инженеринг"/"Базик" и белгийско-британското дружество "Ремко - Б"/"Брайнд интернешънъл" за инвеститори на завода за отпадъци в Кремиковци. На 15 януари се очаква ръководството на металургичния комбинат да избере единия от двата инвеститора, каза Михайлов. Той допълни, че за реализацията на този проект са необходими повече от 15 месеца.

Досега в страната са изградени и работят 20 депа за битови отпадъци. През 2004 година са завършени сметищата в Шумен и са направени нови клетки в Мадан и Троян. В процес на строителство са 12 регионални депа, след изграждането на които ще се поемат отпадъците на над 3.1 милиона жители, сочи справката на екологичното министерство. Със средства на предприсъединителната програма ИСПА ще бъдат финансирани депата в Созопол, Русе, Силистра, Севлиево, Перник и Монтана, чиито проекти са в процес на изпълнение. Отново по програма ИСПА са одобрени проектите за регионални сметища в Добрич, Плевен, Видин, Бургас, Пазарджик и Провадия. За по-малките депа екоминистерството отпуска на общините средства чрез държавното предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда. Шест от депата, които в момента се изграждат, отчасти се финансират от предприятието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА