25 Март, 2014 11:11 4 691 0

Да се поучим от Бразилия

  • социални жилища-
  • българия-
  • бразилия-
  • нунес-
  • нсни

В средата на март Министерство на инвестиционното проектиране (МИП) излезе с новината за създаване на Финансов жилищен фонд. Над 10 години по въпроса нямаше развитие. Това донякъде може би се дължеше и на възходящия пазар на недвижими имоти. Но и преди, и след началото на кризата, определена част от населението не можеше да си купи апартамент, дори с ипотечен кредит. В такъв случай единственият вариант остават държавните жилища. На такива обаче има дефицит.

Българското законодателство е така устроено, че след като социално слаб получи държавно жилище, той може да го купи след 10-тата година. „Повечето хора започват още от самото начало да правят подобрения по имота и 95% от наемателите в края на срока искат да го купят, което намалява възможността на общината да настани друг в него. Скоростта, с която се освобождават жилища, е почти нулева. Нямаме право да откажем продажбата в края на 10-тата година”, обяснява инж. Димитър Кацарски – заместник-кмет на Пловдив.

Във втория по големина град в България до края на тази година ще започне строителството на 140 жилища за социално слаби. В средата на януари стана ясно, че подобен блок ще бъде построен във варненския квартал „Възраждане”. Чрез него общината трябва да осигури 40 апартамента за нуждаещи се.

С какви жилища за социално слаби разполага България?

Това тепърва ще се изяснява. От МИП започнаха проучване за наличния социален жилищен фонд „Информацията се набира от общините и държавните институции, отговарящи за тази дейност, чрез специално изпратено писмо. В него от всички общини и от Агенцията за социално подпомагане се иска информация за конкретните нужди от жилищно подпомагане в общините, наличния сграден фонд, който може да се ползва и свободните терени, които могат да бъдат предоставени от общините за строителство на социални жилища”, поясняват от МИП.

Началото е поставено, но какви са следващите ходове на държавата – как ще се набират средства, в коя община колко сгради ще бъдат построени, кога ще могат да се нанесат първите нуждаещи се е въпрос на цялостна концепция, която тепърва ще се създава.

Преди да се постави началото обаче може да се заимства опит от държави, които вече са постигнали значителни успехи и са намерили правилният модел на жилищна политика.

Как Бразилия построи 2.4 милиона жилища за 5 години?

Страната на Самбата е с население над 200 млн. души. Дефицитът с жилища достигна пика си през 2009 г., когато пазарът имаше нужда от 6 млн. апартамента. „Може да кажем, че дефицитът на социалното настаняване в Бразилия преди 5 години е равен на населението на България днес”. Това каза Флавио Нунес, световен президент на ФИАБЦИ, по време на дискусионен форум „Пазарът на недвижими имоти- между професионалистите, институциите и потенциала за инвестиране” организиран в Пловдив от Националното сдружение „Недвижими имоти”.

Изработването на програма за изграждане на социални домове е трудна задача. Още от 1964 г. Бразилия е започнала опитите за създаване на работеща програма за изграждане на социални домове. Правилната стратегия обаче се ражда едва година след началото на имотната криза – през 2009 -а под името „Моята къща, Моят живот!”. Програмата е доста амбициозна – за по-малко от две години трябва да бъдат построени 1 милион жилища, всяко с площ от 40 кв.м. За изграждането им са привлечени над 3000 строителни компании. Въпреки кратките срокове, имотите са построени в срок.

Кой има право на тези социални жилища?

„40% от имотите бяха предвидени за социално слаби лица с месечни доходи от 550 EUR. Останалите 60% – за хора, които печелят между 550 EUR и 2100 EUR на месец. По тази програма федералното правителство осигурява на хората с най-нисък доход до 70% от цената на имота под формата на субсидия. По-голямата част от тези субсидии са финансирани от държавната хазна. За лицата, които печелят между 550 EUR и 2100 EUR, е предвидена държавна субсидия в рамките на 25% от стойността на имота”, обяснява Нунес. До края на 2011 г. 1 милион жилища са дадени на социално слаби хора по тази програма.

Още 1.4 милион жилища до края на 2014-а?

„Поради доброто представяне на социалния проект държавата продължи да го развива като направи няколко промени. До края на 2014 г. трябва да се предоставят още 1.4 милион жилища. „В тази втора част от програмата, държавата реши по-привилегировани да бъдат по-бедните, а именно 60% от жилищата, които трябва да са готови до края на тази година, да бъдат предоставени на лица с месечен доход до 550 EUR. Така общо до края на 2014 г. федералното правителство ще предостави 2 400 000 жилища”, допълва Нунес. Почти 60% от лицата, които участват в програмата „Моята къща, Моят живот!” са се настанили вече в домовете си.

Колко струва на държавата програмата?

Бразилското правителство е отделило 300 млрд. EUR по тази програма. „Това са пари, които държавата не очаква да си ги върне, а са под формата на субсидия. Много е важно на всички нива държавата да подпомага подобни проекти и да създава условия за реализирането им”, отбелязва Нунес.

Програмата помага не само на крайно нуждаещи се от жилище бразилци. Много строителни компании, изпитващи трудности в резултат на кризата, успяха да се върнат в бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА