29 Май, 2014 11:15 1 639 0

Футболът разгорещи имотния пазар

  • бразилия-
  • световно първенство по футбол-
  • цени-
  • наем-
  • жилища

Футболните страсти, които предстоят буквално след по-малко от половин месец, разгорещиха пазара на недвижими имоти в Бразилия. 20-то Световно първенство по футбол, което се ще проведе в най-голямата южноамериканска държава от 12 юни до 13 юли, спокойно може да се каже, че е основната двигателна сила за ръст в цените на недвижимите имоти през последните три-четири години.

Друг сегмент точно преди първенството, който търпи ценови скок, са наемните нива. Това обаче не пречи на някои фенове да отделят по 100 000 USD за наем на луксозен апартамент в Рио де Жанейро. По данни на министерството на туризма Световното първенство ще привлече 3.1 млн. туристи, а Рио ще бъде посетен от минимум 554 000 чужденци.

Мезонет с три спални в легендарния Копакабана с изглед към океана, може да се наеме за седмица срещу 12 205 USD. Най-скъпият имот, който се отдава под наем по време на първенството, е мезонет на три нива в района Ипанем. Сключеният за един месец договор е на стойност 677 000 USD

Силното търсене доведе до това, че някои общежития искат минимум 100 USD за нощувка. Исторически цени за една нощ искат и къмпингите, мотелите, и дори собствениците на апартаменти в по-бедните квартали, които отдават стаи под наем.

Някои от притежателите, било то на жилища или на хотели, доста надцениха ситуацията и в момента се наблюдава аномалия – ако през януари средната цена на нощувка в хотел е била 650 USD, то в началото на май на места тя спадна с 41%. Изключение са луксозните имоти, които продължават да държат високи наемни нива и то причината е, че собствените им могат да си позволят да чакат наематели буквално ден-два преди откриването на първенството.

В същото време бразилците продължават да протестират срещу провеждането на Световното първенство по футбол в родината им. Причината е все по-голямото разслоение между класите, всеобщото поскъпване и нерешените инфраструктурни проблеми. Те са против Първенството, тъй като смятат, че то е „изяло” милиони долари държавни пари и е довело до изкуствено поскъпване на жилищата, в резултат, на което много от местното население не може да си позволи покупка на собствен дом.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА