Last news in Fakti

22 Ноември, 2005 00:00 1 035 0

Столичната "Галатея" ще продава имоти заради дългове

  • фирмата-
  • дружеството-
  • съвет-
  • които-
  • галатея-
  • балчик-
  • общинската-
  • година-
  • косев-
  • фирма-
  • общински-
  • базите-
  • общинската бюджетна комисия
Данъчните са наложили запор на сметката на столичната общинска фирма "Галатея", която стопанисва хотели и ученически лагери в морските и планинските курорти, стана ясно от внесена в общинския съвет докладна от изпълнителния директор на дружеството Красимир Косев. Причината е неплатен корпоративен данък за миналата година, който възлиза на близо 400 хил. лв. заедно с лихвите. Сумата се е натрупала от продажбата на шест имота през 2003 и 20004 г., като с разрешение а Столичния общински съвет тези пари са инвестирани в базите на фирмата в Балчик, Созопол и Щъркелово гнездо. Освен това за миналата година дружеството е било освободено и от дивидент.

Ръководството на "Галатея" се притеснява, че заради големия размер на задължението може да се стигне до принудителното му събиране от Агенцията за държавни вземания и разпродажба на базите още преди да изтече едногодишният срок от налагането на запора. Сметката на фирмата е била блокирана на 6 октомври, а преди дни Косев поиска помощ от общинската бюджетна комисия. Фирмата иска разрешение да продаде други имоти, за да си плати дълговете. Съветници веднага коментираха, че щом "Галатея" има да плаща толкова голям данък печалба, значи положението й не е толкова тежко.

В момента общинската фирма стопанисва 30 бази, от които 10 са действащи, но само 4 носят печалба, посочва в докладната директорът й. Доходоносни са само хотелите в Созопол и Балчик и станциите в Несебър и Иракли. Сред десетте най-атрактивни имота са тези в Балчик, Шабла, Обзор, Бяла, Троян и местността Щъркелово гнездо. В най-голяма тежест на дружеството са 20-те бази, които не се използват, но се плаща на персонал по охраната и поддръжката им, твърди Косев. Той предлага на общинския съвет да разреши тези станции да бъдат продадени и с парите да се покрият част от задълженията към данъчните.

Дружеството е създадено от предишния общински съвет през 2002 г. с цел да възстанови и ремонтира почивните бази на общината, за да има къде да летуват децата на София на приемливи цени. През годините обаче фирмата се превърна в брокер на имоти, опитвайки се да конкурира по продажби "Софийски имоти", твърдят отдавна общински съветници. В компаниите се наливаха безлихвени кредити от приватизационния фонд, както и терени, от продажбата на които да се набавят средства за ремонтите. Още при учредяването на дружеството общинари заподозряха, че крайната цел е базите да бъдат продадени на определени хора на занижени цени.

В началото на тази година "Галатея" беше включена в приватизационния списък на Столичната община. През февруари обаче, по настояване на БСП общинарите гласуваха фирмата да бъде извадена от списъка заедно със "Спортна София" и "Софинвест". Тези дружества са свързани с бъдещи инвестиционни планове за развитието на общината, затова настояваме да не се продават, обясни тогава Мичо Райковски от групата на левицата в СОС.

Според шефа на общинската бюджетна комисия Иван Нейков има смисъл от съществуването на тази фирма само ако действително осигурява почивка на деца, чиито семейства не могат да си позволят да плащат за това. Общинарят от ДСБ д-р Атанас Кундурджиев смята, че столичани няма да спечелят нищо от изграждането на скъпи хотели с басейни по морето, които да се конкурират с частниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА