Last news in Fakti

30 Ноември, 2014 13:35 1 330 1

Делото за несъстоятелност на КТБ е разпределено по съмнителен начин

  • ктб-
  • компютърната система-
  • разпределение-
  • случаен принцип-
  • делото-
  • всс-
  • васил величков-
  • манипулира

И 10-годишно дете може да измами компютърната система, докато не се падне съдията, който трябва, разкри експертът Васил Величков

Делото за несъстоятелност на КТБ не е разпределено на случаен принцип, обяви експерт пред Нова тв. Според него компютърната система много лесно може да бъде манипулирана. Уточнението е именно на IT-експерта, който проверява софтуера на съда. По думите на Васил Величков, системата е така програмирана, че дори 10-годишно дете би могло я манипулира.

Че системата е компрометирана, потвърди и проверката на Висшия съдебен съвет. Това стана заради съмненията, че съдия Калина Илиева не е избрана случайно да гледа делото за несъстоятелността на КТБ.

„На практика не е доказано, но чисто технически, ако е имало проблем, това е щяло да бъде отразено...какво точно е правено няма следи”, обясни IT-експертът Васил Величков.

Според Софийския градски съд, в деня на разпределение на делото е имало срив в системата и затова първоначално Висшият съдебен съвет не получава доклад на кого е разпределен казусът. „Обяснението беше,. че има срив, а нямаше дании за такъв”, каза Величков. Така на практика става ясно, че системата за случайно разпределение е компрометирана, твърди експертът.

„Важният момент е, че след като се извърши разпределението, би следвало протоколът от това разпределение да се качи автоматично на ВСС, където той се публикува, само че това не става, а трябва да се натисне бутон”, обяснява Васил Величков. Ако теоритично обаче точно преди да се прати докладът до ВСС има срив в системата, то делото може да се разпредели наново на друг съдия.

„Всяко 10-годишно дете може да се справи и да измами софтуера и да направи "n" брой рапределения, докато не се падне съдията, който трябва”, разясни още Величков.

За да се реши проблемът, по думите на експерта, е необходима абсолютно нова компютърна програма, а изграждането на такава е в неясното бъдеще. Причината - трябва да се назначи обществена поръчка, чието провеждане ще отнеме време, а дотогава делата ще се разпределят съмнително случайно, както е било досега.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 drum

    0 0 Отговор
    То и 10 годишните деца разбраха, че нищо истинско няма в цялата криза с КТБ, а само една огорооооооомна кражба начело с БНБ, ДАНС и КФН. Зад тези институции разбира се има послушни хора, които си свършват поръчката и излизат в "заслужена"пенсия. И Искров е чудесен пример. А, какво стана с оставката?