Last news in Fakti

30 Ноември, 2014 20:29 1 545 0

Полиция ще пази теглещите депозитите си от КТБ

  • полиция-
  • ктб-
  • депозити-
  • вложители-
  • теглещите-
  • видеонаблюдение-
  • община марица-
  • престъпност-
  • извършителите-
  • веселин вучков

30% спад на регистрираните престъпления на територията на община Марица с въвеждането на видеонаблюдение, отчете вътрешният министър Вучков

Униформени служители и цивилен полицейски състав ще охраняват банките, в които от 4 декември следващата седмица ще се изплащат гарантираните депозити на вложители в КТБ. Това съобщи пред журналисти в Пловдив вътрешният министър Веселин Вучков. Той увери, че е направено пълно разпределение на силите в отделните областни дирекции на МВР.

„Не е необходимо веднага гражданите да се втурват да теглят своите гарантирани депозити. Това не е нужно от икономическа гледна точка, а от друга страна струпването на много хора, които теглят по 200 000 лева в брой създава благоприятни условия за престъпления", предупреди Веселин Вучков. По думите му са взети превантивни мерки, за да не се стига до суматоха още в първия ден на изплащането.

По-рано през деня Вучков посети община Марица и на място се запозна с изградената система за видеонаблюдение на територията на общината. Той обяви, че Министерството на вътрешните работи подкрепя примера й за добро взаимодействие между местна и държавна власт, който трябва да се мултиплицира на територията на цялата страна.

Вучков съобщи, че в средата на декември е планирана среща с ръководството на Сдружението на общините, на която да се очертаят проблемите и да се утвърди еднотипен подход в изграждането на системите за видеонаблюдение. Министърът подчерта, че при прилагането на този подход ще е ясно кой финансира проекта, кой поддържа системата и кой осъществява взаимодействието между полицията и местната общинска власт. 

Статистиката не само в България, но и в ЕС е категорична, че чрез видеонаблюдението се посетига както превантивен ефект, така и конкретен резултат в противодействието на масовата престъпност и установяването на извършителите. В подкрепа на това е и отчетеният 30% спад на регистрираните престъпления на територията на община Марица от началото на монтирането на първите камери. В момента системи за видеонаблюдение са изградени в около една шеста от общините в страната, посочи министър Вучков. Той изрази надежда, че в рамките на една година този подход може да набере сила и скорост и да обхване всички населени места у нас, конкретизирайки, че основно финансирането е от страна на регионалните власти.

Предимствата на изградената система са във възможността да бъдем информирани и да осигурим наблюдение в малките населени места, където полицията разполага с ограничени сили и средства за обезпечаване на обществения ред и борбата с престъпността, допълни директорът на ОДМВР – Пловдив Пламен Узунов. Той обяви в аванс намерението на ръководството на областната дирекция да предложи изграждането на Център за видеонаблюдение в Пловдив. Така с помощта на високите технологии ще можем да добиваме информация в реално време за нещата, които се случват на наша територия, и да реагираме своевременно, допълни Узунов. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА