Last news in Fakti

29 Септември, 2015 13:29 1 025 0

Фалстарт на делото „Червеи”

  • владимира янева-
  • червеи-
  • дело-
  • фалстарт

Владимира Янева не се яви на заседанието по делото. Не бяха призовани и свидетели и вещи лица

Делото „Червеи” започна с фалстарт. С искане на прокуратурата за отвод на съдия Иван Коев започна днес заседанието по

Делото срещу бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и ексдиректора на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР Тодор Костадинов започна с искане на прокуратурата за отвод на съдия Иван Коев, съобюиха от „Правен свят“. На това първо заседание защита и обвинение спориха по два въпроса – за искания отвод на съдия Коев и за това дали делото да се гледа при закрити врата.

В искането си за отвод прокуратурата е посочила един единствен аргумент, основаващ се на разбирането, че създадените служебни контакти във връзка с изпълнението на професионалните задължения между Янева и Коев водят до настроения на симпатия или антипатия и на подчинение към ръководството.

В зала представителите на СГП добавиха, че е очевидно, че в процеса на работа се създават някакви емоционални отношения в една или друга посока.

И двамата защитници на подсъдимите – адвокатите Трендафил Трендафилов и Людмил Рангелов заявиха, че не са налице предпоставки за отвод. Само по себе си фактът, че съдия Иван Коев работи в СГС и Владимира Янева е била председател на този съд не е основание за отвод, каза адвокат Трендафилов. И той, и колегата му Рангелов се позовава на чл. 35 от НПК, където изрично е записано, че на СГС са подсъдни делата за престъпления от общ характер, извършени от съдии. Защитниците добавиха, че посочените от СГП основания за искане на отвод се отнасят до всички съдии от градския съд. И тъй като законът изрично урежда делата с подсъдими съдии да се гледат от СГС, делото няма да може да бъде пратено в друг съдебен район, а ще трябва да се командироват магистрати.

Представителите на прокуратурата репликираха, че според чл. 43 от НПК Върховният касационен съд може да разпореди делото да се гледа в друг съдебен район. На което адвокат Трендафилов отвърна, че споровете за подсъдност не се водят между съда и прокуратурата, а между самите съдилища.

Съдия Коев отхвърли искането за отвод. В мотивите си заяви, че приема разбирането на прокуратурата за отношенията в съда за невярни, не само в конкретния случай, а и по принцип.

"Въпрос на професионализъм, а и на други лични качества е способността за поддържане на неутрални служебни взаимоотношения, независимо от възможните различия, застъпвани от страните по един или друг въпрос. Председателят на състава не се чувства настроен срещу подсъдимата Янева в качеството й на председател на СГС заради едни или други нейни действивя, извършвани в това й качество. Председателят на състава не проявява симпатия към подсъдимата в по-голяма степен, отколкото към всеки друг от колегите си", каза Коев и отхвърли искането за отвод.

След като чу мотивите, единият от прокурорите – Димитър Петров, заяви пред медиите, че вече е убеден, че съдът ще бъде безпристрастен.

Ход на делото в днешното съдебно заседание не бе даден, тъй като е безпредметен. Не са призовани свидетели и вещи лица. Това ще стане на 20 октомври, когато и Иван Коев ще реши дали процесът ще бъде публичен.

Представителите на Софийската градска прокуратура смятат, че делото трябва да се гледа при закрити врата, докато адвокатите искат изцяло публично да се заседава. Според защитата фактите от делото са загубили своята секретност, станали са публични и заради това делото трябва да е открито. Този въпрос ще бъде решен на 20 октомври. 


На днешното заседание бе докладвана и молба от бившата шефка на градския съд, в което тя казва, че не дава съгласие делото да се гледа по съкратената съдебна процедура, а иска да е по общ ред. 

Владимира Янева днес не дойде лично в съдебната зала, но и присъствието ѝ не е задължително. Тя е обвинена в продължавано престъпление по служба (чл. 284в, вр. чл. 26, ал. 1 от НК) по т.нар. афера "Червеи", а наказанието по това обвинение е от 1 до 5 години затвор и глоба до 5000 лв.

Бившата шефка на СГС беше дадена на съд, защото е разрешила употреба на специални разузнавателни средства за 300 дни. При внасянето на делото в съда от прокуратурата обясниха, че разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления". Разрешенията са били за използване на всички способи в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС.

Обвинението на Тодор Костадинов пък е за продължавано документно престъпление ( чл. 311 ал. 1, във вр . с чл. 26 ал. 1 от НК) и за компютърно престъпление (чл. 319 а ал. 4 във вр. с ал. 1 от НК).

Делото беше внесено в съда още в началото на юли. То първо се падна на съдия Петя Крънчева, но тя си направи отвод, а при повторния жребий отиде при съдия Виолета Магдалинчева, но и тя се отведе. Едва при третото разпределение съдия Иван Коев отказа да се отведе и насрочи делото.

Още тогава стана ясно, че от прокуратурата са направили искане за отвод на съда, което обаче е оставено без уважение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА