Last news in Fakti

14 Май, 2015 09:22 8 525 18

Петко от Лясковец прехвърля имоти от ареста

  • лясковец-
  • петко петков-
  • прехвърля-
  • имоти-
  • ареста

Той е прехвърлил имотите си на пожарникар

Петко от Лясковец прехвърля имоти от ареста - 1
Снимки: БТА

Петко Петков от Лясковец, който на 14 март м.г. уби баретата Емил Шарков и рани още трима командоси при щурм на барикадираното му жилище, прехвърля имоти от ареста, съобщи “24 часа”.

В началото на февруари арестантът се е разпоредил с 1/4 идеални части от апартамента в Лясковец и земи, наследство от баща му, в полза на трето лице. Петков ги прехвърлил на Пламен Колев Профиров - пожарникар от Стара Загора, разказаха адвокати на гражданските ищци в процеса срещу него.

“Три имота е прехвърлил на 11 февруари - два в Левски и един в Лясковец. Конкретните имоти ще ви кажем другата седмица. Ще се снабдим с нотариалните актове, за да заведем дело за разваляне на сделките. Целта му е при уважаване на гражданския иск да няма откъде да се удовлетвори претенцията”, каза адвокат Цветелина Петкова, която представлява майката на Емил Шарков - Ваня Рибчева.

По време на първото заседание срещу Петко Петков през март бяха предявени пет граждански иска за общо 430 000 лв.

Те са от съпругата, детето, майката и бащата на Емил Шарков за общо 380 000 лв., както и от един от пострадалите спецполицаи - за 50 000 лв.

“Не мога да коментирам, той си е преценил, че е необходимо да ги прехвърли. Нямам представа какво го е накарало”, коментира Иво Пазаржиев, който води защитата на Петков още от досъдебното производство.

Друг от четиримата адвокати на 54-годишния стрелец - Виктор Костов, който представляваше майка му Стефанка при опита на прокуратурата да я прати за принудително освидетелстване в психиатрия, бе учуден от информацията.

“За първи път чувам такова нещо, подзащитният ми не ме е информирал за това да е прехвърлял някакви имоти”, каза Костов.

Той не знаел каква е връзката на Петко с Профиров и защо той е станал приемник на имуществото на подсъдимия.

Според запознати Пламен Профиров всъщност бил подставено лице. Реален собственик на имотите станала евангелска църква, която осигурявала четиримата адвокати на Петко Стрелеца. Запитан дали наистина от тази църква си получава хонорара, адвокат Виктор Костов каза, че това са лични отношения между него и клиента му, които няма да коментира.

Самият Профиров засега няма да говори, а началниците от Стара Загора ще извършат проверка.

Според юристи хитрата хватка с освобождаването от собственост е приложена в периода между януари и март.

Нотариус отишъл в затвора в Ловеч, където Петков дал пълномощно на майка си и тя извършила сделките.

В този период съдът в Търново умуваше дали да приеме обвинителния акт на прокуратурата, в който пострадалите барети бяха вписани само с инициали. Междувременно на 8 януари окръжният съд прие това като нарушение на Закона за класифицираната информация и върна делото на прокуратурата. Държавното обвинение обаче атакува определението на съдия Корнелия Колева. На 3 февруари 2015 г. апелативният съд във Велико Търново уважи частния протест на окръжната прокуратура - Велико Търново, и върна делото за насрочване в окръжния съд. Апелативният съд прие, че информацията за самоличността на служителите от специализирания отряд за борба с тероризма е държавна тайна, докато те по трудово правоотношение принадлежат към тази структура на МВР, а не само когато изпълняват правомощията си - според изискванията на Закона за защита на класифицираната информация.

Заради разпитите на участвалите в злополучната акция командоси делото бе закрито. След първите три дни обаче процесът стана публичен и журналистите успяха да чуят показанията пред съда на тогавашния началник на Главна дирекция “Национална полиция” Тодор Гребенаров.

Той обясни, че на 22 февруари м.г. е постъпило искане от търновската дирекция на полицията за намеса на специализирания отряд за борба с тероризма и Института по психология и неутрализиране на агресивния лясковчанин, който не напускал дома си от 4 години, барикадирал се е и държал 4 незаконни оръжия. Имало данни също, че излизал с оръжие на терасата и плашел децата със саморазправа. Проведени били две срещи между отделните структури на МВР за координация на действията.

“Нямало е основание да се бърза с тази операция, а е трябвало да се изготвят методиката и тактиката. На 13 март обаче постъпва сигнал, че директорът на близкото училище е съобщил, че Петко е отправял заплахи и закани, че лично ще се разправи с децата, които продължавали да играят и да вдигат шум в двора на училището.

“Към 17 ч при мен дойде Атанас Илков с подготвен организационен план за провеждане на спецоперация. Времето беше малко. Беше разпоредено операцията да се извърши на следващия ден. Около 1 ч през нощта е проведен инструктаж в СОБТ, а в 4,30 ч призори - още един в областната дирекция в Търново”, обясни Гребенаров.

“Аз знам, че никога не съм излизал на терасата с оръжие. Искаме да видим кой пише тези лъжи и ще понесе ли отговорност пред съда”, репликира го подсъдимият и дори поиска списък с имена на набедилите го.

В залата стана ясно, че полицаите не са разполагали с актуален психопрофил на Петко Петков, а само с работно становище, получено по имейл, което се припокривало с психопрофила, правен на стрелеца през 2011 г. Така и не стана ясно обаче кой е разпоредил щурма на баретите, защото са обсъждани няколко различи начини за неутрализирането му.

“Бившият главен секретар Светлозар Лазаров няколко пъти при разпита си подчерта, че е бил категорично против динамична атака с рисково задържане. Искал е тихо и кротко да се действа”, каза в залата майката на убития командос Ваня Рибчева.

Разпитите по делото на свидетели и вещи лица продължават до 22 май. Утре пред съда трябва да даде показания и майката на Петко - Стефанка Савова, която бе в обстрелваното жилище през цялото време на акцията.

“Приемаме въпроса ви към нас като сигнал и ще сформираме комисия, която да провери дали наистина подсъдимият Петко Петков е прехвърлил от ареста част от апартамента си и земеделска земя в Плевенско на нашия служител Пламен Профиров”. Това каза началникът на областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението” в Стара Загора комисар Стоян Колев, запитан дали знае за сделките на Профиров.

Засега пожарникарят нямало да дава изявления за медиите, макар в случая да не става въпрос за службата му, а за частни дела.

Профиров е малко над 40-те, от близкото село Хрищени. През 2007 г. името му фигурира сред наградените от тогавашния кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев пожарникари, които участваха активно в борбата с горските пожари край града. Нито колегите му, нито в Хрищени са чували той да е замесен с евангелска църква или пък да има роднини в Северна България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глигана

    2 4 Отговор
    Горкия човечец, това е да живееш в скапана държава! Атакуваха го с оръжие, гърмяха го, разбиха му къщата, пребиха го и сега го съдят........!
    Сега бил прехвърлял имотите, ами с какво да им плаща на адвокатите да го защитават от крадливата държава?!
  • 2 mediator37

    2 4 Отговор
    Говорим за честен , почтен, невинен, неосъждан гражданин на ЕС. Пострадал от репресията на държавата и полицията. Има право да си продава имотите и го прави. Аз съм на негова страна.
  • 3 Шефьор

    2 2 Отговор
    Бих посъветвал семейството на простреляния и убит млад мъж, за което искрено съжалявам, да не се плъзга по повърхността на нещата. Ясно е, че които и да го нападнат закачулени типове в дома му, няма да ги черпи ракия и салата. Проблема е и обезщетения по гражданско дело трябва да се търси от "умниците" планирали тази акция. А, информацията, че задържания прехвърля имотите си няма нищо общо с проблема, с причината да загине младия мъж.
    Винаги съм се чудил по простотията и полицейщината която се шири в България. Арестуват министър на отбраната, хвърлят го на колене и по корем на пода, щото е бягал ли, лошо е гледал ли. Стрелят по някого който влиза в дома на човек, въоръжен и маскиран, а после се чудим защо домакина се е отбранявал, не се е на.рал пред страшните полицаи.
  • 4 тошибиян

    2 4 Отговор
    имам 1 въпрос кой го е бил през ръце да стане милиционер тоя умрелия за 600 пари или там колко са му били подаянията?много ясно 4е като си кука няма да береш ягоди на студентска бригада
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тука или четете със слънчеви очила и не виждате добре написаното,или не осъэнавате эначението и смисъла на думите.Никъде не е написано "продава", а "прехвърля".И при двете действия има смяна на собственост на имотите,но съществената раэлика е,че при продажбата се получават насреща пари!В случая имаме типично ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ СОБСТВЕНОСТ ЭА ИЭПАДАНЕ В НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ,респективно невъэможност эа погасяване парични эадължения при евентуална присъда в полэа на пострадалите и починалия.От тук следва и обявяване эя неэаконо раэпореждането на обвиняемия с имотното си състояние след момента на привличането му като обвиняем и анулиране на съответните новвосъставени документи эа собственост.
  • 6 сакън ага

    1 0 Отговор
    Ако този човек беше от тъмнобългарското интегриращо се малцинство, нещата щяха да стоят много по-различно! Показателно е нивото на професионализъм и адекватна оценка на ситуацията в кадрите на родните "представители на властта" - Когато срещнат решителност да браниш своето се доказа, че си отиват курбан прекалено самоуверените, свикнали да бият на тумби по 1-2 човека, които излизат от заведенияТА СИ, понеже не са платили рушвета за защита към новото правителство... То и бай ви Петко така прехвърля имотите- с чалъм!
  • 7 Гост

    4 2 Отговор
    Чета ви коментарите и се чудя Как може да говорите, че държавата репресирала тоя луд и, че никой нямал право да нахлуе в дома му? Ако някой отвлече детето ви и го държи в тях, пак ли държавата няма право да нахлуе чрез полицията?
    Що за т.паци сте, че не отдавате почит на загиналия полицай, който даде живота си, за да не може този луд да убие някое невинно дете?
    Виковете по мегафона "Полиция, предай се", сигурно нищо не значат и всеки може да ги пренебрегне убивайки безнаказано "маскирани" с полицейски униформи полицаи?
    Че операцията е нескопосана е ясно, ама да ми писна от хейтъри с никове Глигани, Медиатори и тошибияни!!! тролове!!!

    Коментиран от #11

  • 8 афа

    1 4 Отговор
    Стига с това ако.............
    Човека не е направил нищо лошо. Натопиха го че е убил полицай а всъщност колегата му го е убил шарков

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "афа":

    Човека не е направил нищо лошо, само държи незаконно пушки в дома си и заплашва хората в Лясковец!
    Апропо, от къде измисли тази тъпотия, че колега на Шарков го е застрелял? Може би си бил там или си колега на Петко от психодиспансера?!
  • 10 Сия

    2 1 Отговор
    Тоя ненормалник не стига, че остави едно семейство почернено без баща ами и се опитва да хитрее като "крие" жалкото си имущество.Според наказателния кодекс подобни сделки са невалидни и са част от секвестируемото имущество, така че няма къде да ходи всичко ще му вземат и с право.От къде на къде ще разсипва едно младо и перспективно семейство. Малко му това наказание, нищо материално не може да замени загубата на любимия човек, но за назидание бой с тояги до смърт трябва, а за лудата му майка дето не го е възпитала овреме само на принудтелно лечение в психодиспансера.
  • 11 mediatr37

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    То, тролът си ти. Защото всички ние от години сме с имената си в този форум и се познаваме като приятели, кой каква кола кара, от къде е, ъде е ходил на почивка и т.н.
    Омръзнало ни е от прости, анонимни ченгета с никове "гост" (защо не "прост") и с умопомрачителната логика, че логото "полиция" ти дава право да вършиш беззакония. Ще ти го обясня така , че да ме рабереш. Нагласи дъщеря си утре да е изкъпана и гола, и аз ще влетя в спалнята с униформа и викове по мегафона "Полиция, лягай по гръб!!! " и ще я опъна, а ти ще ми светиш.
    Искаш ли да ти кажа ? още кънтят залповете на Аврора и живееш с мантаитет от преди 25 години. Времената са други- членове сме на ЕС и всеки гражданин има права! а, анонимнико !

    Коментиран от #12, #13

  • 12 МАК

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "mediatr37":

    Като ти чета отговора към гост и аз се чудя пък на тебе: доста си арогантен и вулгарен с това "нагласи дъщеря си". Доста просташко да ти кажа направо. За интелигентност претендираш като чета от поста ти. А изказа ти като на циганин. И да те питам - ти как го разбираш това всеки гражданин има права. Направо звучиш наистина като циганин. Демокрацията се държи като общество на това, че всеки гражданин първо се придържа към законите в страната, в която живее. Ползва и права, но първо изпълнява задълженията си към обществото. Правата ги разбираш като хаос ли. Иди в САЩ да ти покажат какво права имаш, иди и в Германия като си толкова претенциозен, че и в останалите от ЕС. Едва ли някой си мисли там, че заповед от органите на властта няма да се изпълнява щото някой си имал права. Ако не изпълняваш заповедите и се правиш на интересен те чака калъчката - справка виж колко негра дето се правят на велики изтрепаха в последно време. Демокрация по български докарва на социализЪма по български.
  • 13 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "mediatr37":

    Какъв форум те гони - май толкова разбираш и от компютри и интернет?! Ти наистина си страшно неграмотен злобар!
    А примерът с нагласянето за е..не на нечия дъщеря примесен с правописните ти грешки, напълно очертава образът ти на неграмотен хейтър.
    Смешен си с опитите си да изкарваш някого прост, когато ти самия показваш, че имаш два ганглия в тиквата си!
    Всъщност чакам да ни кажеш какво работиш, защото мисля, че си един безработен м...л, както писа и колегата по-долу.
    Накрая искам да те разочаровам, че не съм нито кука, нито шапкар, но не мразя като теб всички по задължение, а ценя труда на всички!!!

    Коментиран от #15

  • 14 гост

    0 0 Отговор
    №8 е прав!
  • 15 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Не е "ОбразЪТ", а"образа". След "дъщеря" се слага запетая и т.н. Много си зле, но основният ти проблем е комплексарщината. За № 12 прав си - колега ти е, подкрепяте се. Анонимен пъзльо и ченгесарски трол.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "mediator37":

    Смешко жалък, "ъде"и "мантаитет" май са по-фрапантните пропуски в правописа, а?
    Нека и мен ме изтрие модератора, но писна от хейтърски отрепки.
    Ти си просто един айдук троладжийски и по-анонимен от теб няма!!!
    А повтаряйки, че съм ченге това няма да ме направи такъв, но ти явно имаш комплекси от куките - или не си могъл да издържиш изпитите за обикновена кука или си просто престъпник :))))))))))
    Но сам в поста си се описал много добре - комплексирано и анонимно човече!
    Хайде със здраве :)))))
  • 17 МАК

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "mediator37":

    Много си зле, пич! Не си пиеш хапчетата редовно.
  • 18 кмета

    0 0 Отговор
    интереса клати феса ,,НЕ истината ,,НЕ закона,,НЕ ихората те хората са едни пешнки които са нищо означавашти за онези горе.
    Идва време разделно когато брат срещо брат роднини ще се колят .
    Подсъдимия не е убил никои него съдят,ЛУДА РАБОТА.
    Е И БОГУ ПРИБЕРИ ПЪРВОРОДНИЯ СИ НАРОД ,ЧЕ СЕ Е ПРОДАЛ НА ДЯВОЛА ЗА БЕЗ ПАРИ.