Last news in Fakti

24 Май, 2015 09:56 15 053 46

Меле в Гърмен и Марчево, напрежението не стихва

  • тежко ранени-
  • мелето-
  • гърмен-
  • марчево

Българите искат изселването на ромите

Меле в Гърмен и Марчево, напрежението не стихва - 1
Снимки: struma.bg

По първоначална информация трима са тежко ранени,има и леко пострадали, а осем са арестуваните в Марчаево, където снощи избухнаха безредици. Полицията бе посрещната с камъни от ромите, но нощта мина спокойно при силно полицейско присъствие.

Към 11,00 часа днес от полицията в Благоевград съобщиха, че при възникналия скандал между роми и българи около 17:30 часа на 23.05.2015г. в с.Гърмен, между две компании от с.Гърмен и кв.”Кремиковци” е прерастнал във физическа саморазправа, в резултат на която с наранявания по тялото са пострадали четирима мъже, които след извършен медицински преглед са освободени за домашно лечение, без опасност за живота.

Според полицията ситуацията е овладяна от пристигналите на място полицейски служители на ОДМВР-Благоевград, като не е допускано ново ескалиране на напрежението.

През цялата нощ и към момента обстановката в района е спокойна. Задържани са осем лица. С цел недопускане на нарушения на обществения ред и нова ескалация на напрежението, към момента полицейското присъствие в района е засилено

Снощи възникна междусъседска свада в Гърмен заради силна музика, след което се  разигра масов бой между роми и жители на двете села. Българи, които играели карти предупредили ромите да намалят музиката, а те скочили срещу тях. Участниците в мелето са използвали брадви, мотики, колове и др. В заформилото се меле, в което се намесиха тумби озверели роми, тръгнали да линчуват българите и да "режат гяурски глави". Полиция укроти напрежението, но цяла нощ в общината бе неспокойно. Група бойни българи от Гоце Делчев пристигнаха в помощ на хората в Гърмен, до нови сблъсъци снощи не се стигна.

Полицията загради пътя към ромската махала. През нощта са възникнали на още две места сбивания. При тях обаче няма пострадали.

Изпратените полицаи бяха посрещнаха летящи към тях камъни.

В Районна прокуратура е образувано досъдебно производство.

По думите на хората нападенията стават от роми пришълци, които преди няколко години се заселили тук. Като виновник те посочиха бившият кмет на община Гърмен – Ахмет Башев, който докарал ромите, за да си осигури гласоподаватели.

Настоящият кмет на община Гърмен Минка Капитанова беше категорична, че ще направи всичко възможно, за да се решат проблемите.

Хората от село Марчево подкрепени от живеещите в трите общини Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев се обединиха в подписка, с която поискаха спешна защита от държавата.

В 11 часа днес пътят между Гърмен - Марчево-Ковачевица - Лещен бе преграден от протестиращи българи заради безчинствата на ромите от квартала в общинския център. Жителите на двете села, край които се намира квартал „Заграде” казват, че живеят в постоянен страх. Инициативен комитет още снощи е започнал подписка за изселването на ромите от квартала. Още снощи са събрани 300 подписа. Бунтът е срещу безчинствата на ромското население и нападението с брадви, колове и ножове вчера. Хората се страхуват, че това е втора Катуница. Напрежението се оказва и днес не стихва. Автобус с роми не бе допуснат. Българите са категорични, че ще искат изселване на ромите, които ежедневно правят поразии, крадат от къщите и полето. Не са съгласни, че от полицията заявяват, че няма кражби. Те коментират, че цяло чудо е при вчерашния екшън, че няма жертви. Те повдигнаха въпроса, че от 2011 година насам има предписание за събаряне на доста незаконни постройки, но никой не ги пипа. Проверяват се и регистрациите на ромите. По времето на Ахмед Башев в тези селища бяха настанени близо 1000 роми.

 Четирима от пострадалите българи са приети в Спешното отделение на болницата в Гоце Делчев.

Преди това в Марчево ромите скочиха, защото пък били обвинявани, че са крадци.

Етническото напрежение нараства за съжаление в деня на най-светлия празник за България, в XXІ век, когато то не би трябвало да съществува.

Утре за 8 часа е насрочен протест пред Общинска администрация-Гърмен. В 10 часа е насрочена среща при областния управител на благоевградска област. На нея ще присъстват Областният управител Бисер Михайлов, директорът на РДНСК и излъчена от протестиращите контактна група в състав от 10 човека, както кметът на Гърмен Минка Капитанова. Очаква се да се реши какво ще се прави с незаконно пребиваващите роми в квартал  "Кремиковци".

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 niki

    4 0 Отговор
    Събодисе българино скоро цялата държава ще е от цигани
  • 2 123

    5 0 Отговор
    Това е целта на ДПС -тъкмо преди изборите.После цигани ще гласуват за тях.Ще ни режат главите.Да сте чули Местан и подобни да каже нещо срещу циганини-не,те са толерантни към всичко анти българско.
  • 3 сссс

    3 2 Отговор
    ще са сетите кво ви е говорел ВСидеров последните 10-15 г ама късноо

    гласувайте още за герб куневи муневи и скоро и полицията няма да може да ви помогне
  • 4 АТАКА

    0 3 Отговор
    СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИНО ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ ИМА НЯКАКЪВ ШАНС И ГЛАСУВАЙ ЗА АТАКА, ЗАЩОТО САМО ТЕ ОТ ГОДИНИ ВИ ГОВОРЯТ ИСТИНАТА И КАКТО ВИЖДАМЕ ВЕЧЕ ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ НА ЕТНИЧЕСКО НАПРАЖЕНИЕ СА НАЛИЦЕ.

    Коментиран от #24

  • 5 Тиква

    3 0 Отговор
    В платените тв-та на Тиквата казаха че българите са нападнали бедните беззащитни роми..

    Коментиран от #6

  • 6 ники

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тиква":

    нападнали са ги с думи а бедните роми са и отвърнали с бради и ножове
  • 7 Екоравновесие

    3 0 Отговор
    Започва се малко по малко.Това е резултат от политиката на такива като Боко които сакън да не ни се разсърди някой давама всякакви права на циганите.Това е като да храниш бездомните кучета,даваш даваш докато не станат толкова много,че да те изядат.
  • 8 яни

    2 0 Отговор
    Гетото край Гърмен/Кремиковци/ е пълен кошмар за жителите на тия 3 села.М....лите там са в неограничено количество/със сигорност не се знае точната им брийка/,единни са,крадат денонощно и са много опасни.Много ми е интересно как толкова години ги търпят тия цигани да си правят каквото искат.А Минка със сигурност нищо няма да предприеме,защото се досещате че октомври са изборите и на нея ше и трябват ''гласчета''
  • 9 Пламен

    5 0 Отговор
    Хора .Ако знаете само какви пари се трошат заради тези м...ли,ум ще ви се зайде.Затова заплатите ни са малки.Работя към една такава организация,за ромите.Виждам много неща,но не смея да се обадя,защото ще ме изгонят веднага от работа.За мен е работа.Но за някои ,,бизнес.Затова са безнаказани м....лите.Държавата ги крепи,и им плаща всички борчове ,но от нашите заплати...Иначе Бат Бойко как ще отиде до Разград да гледа мача на своя отбор,със служебен вертолет.А ние ще му плащаме горивото.Затова нямаме и авиация.Профукаха парите.Продадоха на скраб техниката ни,която бе дадена от Руснаците без пари,а ние я харизахме на Македонците ,за ни оплюват сега..Б-я е готова за гражданска война.ДПС-ТО мълчи за циганите,защото то се надява на тях.Турците вече се поосъзнаха,и не гласуват за тях,или намаля гласуването им.Знам цели турски села които не са гласували за ДПС....Турците работят,даже повече от нас Българите,и са човечни.Разбраха че ги мамят и лъжат,но м...ла е ТЪРТЕЙ....оТ НЕГО ТРЯБВА ДА СЕ ОТЪРВЕМ.Атака къде е сега???Тя няма да помогне.Тя сега си пази столовете в парламента...И си взема комисионните...Воленчо се осъзна че ще го линчуват ,ако не слушка..

    Коментиран от #27

  • 10 Патриот

    5 0 Отговор
    Да се обединим българите и да изпратим м..лите в Индия !
    Трима от нас издържат един мързелив,крадлив и вонящ циганин!
    За какво са ни тук,при тази слаба БГ. икономика?!
  • 11 the Saint

    2 0 Отговор
    https://alterinformation.wordpress.com/2013/05/09/1992098352/

    Статията е доста поучителна и трябва да се прочете, за да се разбере как се действа срещу безчинствата на циганите. В случая така дестваха в годините назад българската жандармерия и родните барети. Безкомпромисно! Без много шум но с достатъчно остатъчен респект. С други думи казано - да им държи топло за дълго време! За жалост в днешни дни нема решителни истински мъже като началник Арлин Антонов! А също така непрестанно се насажда и идеята за НЕ подклаждане на етническо напрежение, като в същото време обаче се получава така, че българите са затирвани да живеят в страх в собствената си държавеа, имот, а дори и на улицата, като същевременно всички ние плащаме тока, водата, майчинските и т.н. на тези "достойни" граждани. Не отдавна станахме също свидетели как циганин РЕЦИДЕВИСТ уби с тесла след девет удара в главата младо момиче българче от Велико Търново. Но както всяко чудо за три дни и това се забрави. И тук началник Арлин Антонов не беше на смяна! Решението тук би било само едно и това е - единство! Всеки здрав българин иначе подвизаващ се по нощни клубове, гледащ страшно и всяващ респект трябва да застане зад гърба на съседа си. Всеки било то мото или off-road клуб трябва да организира членовете си и да поеме в посоката в която българин се нуждае от помощ.
    А на тия, които използват случая да посочат Волен Сидеров и АТАКА като партията която "преупреждаваше" и че всеки е трябвало да гласува за тях ще ги попитам - Къде е сега АТАКА и къде е Волен Сидеров? Ще ви кажа, той е там където е облагата в случая няма да го видите в подкрепа на хората от споменатото село и на фронтовата линия с тояга. Той си продаде гласа на ДПС (на циганите) и това всички го видяхме!

    Коментиран от #13

  • 12 the Saint

    0 0 Отговор
    https://www.facebook.com/pages/%D0%90%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%9A%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%9D%D0%B0-%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%92-%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA/567518463310087?fref=nf
  • 13 808

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "the Saint":

    само методите на Хитлер я оправя тази долнопробна паплач
  • 14 МИКИ

    2 0 Отговор
    Братя българи всичко е писано в конституцията но несе спазва, неграмотните нямат право на глас в тая даржава ,тия които намат основно образование, тия които не плаштат социални осигоровки и не носят блага на тая държава също не трябва да гласуват, тия търтей само източват социалните блага, раждат безразборно деца и нещо много важно ,трябва дасе прееме закона за часната собственос, тя трябва да бъде непрекосновенаразрещение на всеки който има часна собственос вътре в имота да носи уръжие ,абе ако се прострът няколко цигански гашти на оградата друго ще запее жицата,време е братя дасе събудим , дасе защитим един друг и всякакви еднически партии да изметем от парламента за това ГЛАСУВАИТЕ ВСИЧКИ САМО С ТОВА УРЪЖИЕ ЗА СЕГА МОЖЕМ ДАСИ ПОМОГНЕМ, НА УРЪЖИЕ БРАТЯ

    Коментиран от #16

  • 15 Аспарух

    2 0 Отговор
    Всички м...ли да ги изселят в Странджа -Сакар и да ги оградят с бодлива тел.И да им треснат една атомна бомба!Безполезна сган!Само крадат и живеят от помощи.
  • 16 АБВ

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "МИКИ":

    Мики много си прав брат , обаче искам да те питам нещо! Ти до кой клас си ходил на училище бе пич? Толкова много грешки в 15 реда и първолак не би направил!

    Коментиран от #18

  • 17 некойси

    2 0 Отговор
    Какво става ако хвърля камък срещу полицай?
  • 18 the Saint

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "АБВ":

    Проблема на Нас българите ни е в това, че не се обединяваме под една обща цел! Разиденени сме и нямаме равни на това да коментираме другите в това или онова. Затова и губим със всеки ден! В конкретния случай не става въпрос за това дали някой е допуснал "много грешки в 15 реда", а в това че друг, който не може и тези петнайсет реда да напише установява тормоз над хора, които го хранят и издържат. При това години наред! Защото както и тук в конкретния пример българите са се опитали с думи, ама ония са искарали брадви и в този случай драги АБВ не мисля че правописа или писалката биха били на твоя страна! Не ме разбирай погрешно! Това което искам да кажа е, че така като циганите са задружни сега и са започнали да преиждат с автобуси към Гърмен и Марчево, така неусетно в България няма и да останат хора които да могат да четат или пишат на този език! В такива моменти всеки един от нас трябва да застане неотлъчно до другия и да му пази гърба, а не да си гледаме в листите, кой как пише!

    Коментиран от #19, #21

  • 19 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "the Saint":

    Много вярно the Saint!
    История се прави с дела, а чак по-късно се изписва - правилно!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Красо Зелето

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "the Saint":

    Това е истината, ама малцина мислят като тебе, затова няма да стане нищо.
  • 22 ссс

    1 1 Отговор
    ще са сетите кво ви е говорел ВСидеров последните 10-15 г ама късноо

    гласувайте още за герб куневи муневи и скоро и полицията няма да може да ви помогне
  • 23 сссс

    1 0 Отговор
    да циганите и турците пускат за дпс ..... а българите обидени на системата 50 % не гласуват , или ако гласуват пускат за боко, кунева,отломките на костов и подобни ..точно който им създадаха тази циганска напаст помпайки я с помощи от нашия джоб ....

    прос народ
  • 24 ани

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "АТАКА":

    Борбата срещу циганите е като манна небесна за Волен ! Иначе горкият няма Варадеро , няма скъпи хотели във Франция , скъпи пури .. Тази изпразнена от съдържание партия" атака " трябва да си ходи заедно с циганския катун !

    Коментиран от #25

  • 25 Дядо Поп

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ани ":

    И като сте против Волен и Атака,кой тогава ще се
    изправи срещу тази напаст? Дали Кунева ,или Боко
    или пък Радан?Всички те сега ще почнат да го
    увъртат така,че и те да не могат да разберат
    себе си.
    Посочи алтернатива иначе си смешна.
    Аааа сетих се Валери Симеонов,че нали и той е
    плямпало,като Миглена,Боко и Радан.
  • 26 коко

    2 0 Отговор
    Няколкостотин трактора или Хитлер- това е решението!
  • 27 стратокастър

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пламен":

    То ясно че ти е мъка за руснаците ,но как успя да ги изтъкнеш в боя с циганите?Къде е връзката???Какво направи реално Сидеров ,освен че облепва София не ами и цялата страна с плакати от които ни гледа тъпо!.....
  • 28 диан

    2 0 Отговор
    някои бе казал
    СВОБОДАТА НЕ ЩЕ ЕКЗАРХ ИСКА КАРАДЖАТА
  • 29 гражданин

    0 0 Отговор
    Дойде ли време за избори в БГ става страхотно не е за живеене .Докога този Ахмет Башев ще дерибейства и насажда омраза между етническите групи и БГграждани да се прибере при Муса .
  • 30 Кобрата

    1 0 Отговор
    Само Хитлер ги оправя. Токуч и това е, няма оправия с това племе .
  • 31 георги колев

    2 1 Отговор
    Срещу много пари,силен огън,буйна вода,силен вятър,бурен и роми никой не застава.
  • 32 антирома

    2 0 Отговор
    Кви роми бе? Ром е за пиене. Ако имам една горелка, като плъхове ще ги изтребя! Ако имам автомат - няколко откоса и са долу. Няколко гранати в навалицата в далечината и ги няма. Жалко, че после трябва да ги лежа, иначе се правя на Рамбо веднага. Писнаха ми - да се вкарат в резервати и да стоят там без право да излизат сред белите. Това е решението, да им се сложи вечерен час също и да се вземат мерки. а не да им се вика ром! ай стига вече сте ги толерирари!
  • 33 Dian Marinov

    3 0 Отговор
    Не вярвам аз, че калугер

    ще спаси раята —

    свободата не ще екзарх,

    иска Караджата
  • 34 Емил Йоргов

    2 0 Отговор
    Българли,че ,не разбрахте ли че правителството
    ги покровиталства,за да гласуват за утравниците ни,дават им помощи,насърчават ги да крадат и затова и полицеята не взема никакви мерки,крадат,ток,крадат добитък на хората,крадът реколтата която българина се е бъхтал цяла годна за да добие нещо.Няма закони,нямаме държава.Това е циганска държава
  • 35 БГ

    2 0 Отговор
    Неграмотна и зла циганска паплач,жалко за единиците трудолюбиви и талантливи от тях-трябва да живеят с клеймото на мнозинството.Избори=неприлагане на закона=чуство за безнаказаност=безчинства=САМОРАЗПРАВА
  • 36 мангото

    1 0 Отговор
    Нали искахме демокрация ето ни сега беззаконие и безпаричие за по голямата чат от народа де,беше ясно че щом се допуска такава циганска популация до 25 30 години ще стане проблем това ,от 90 година нещата в държавата са извън контрол като цяло и за всичко, мотото на България е всеки да се спасява кой как може
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 грую

    2 0 Отговор
    няма и да стихне докато не бъдат официално забранени патиите с радикален уклон:параноичен фронт и деформаторски блок те са виновни за тези събития сега трябва да ги пуснем тях да ядат бой от циганите само това е начина да се потушат безредиците и циганите да получат възмездие за радикалната риторика на тез две партии
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 коко

    1 0 Отговор
    Изселване на м...лите и отваряне на лагера в Белене...там им е мястото на тези .. Да не забравяме заветите на Левски !!!!
  • 41 1234

    2 0 Отговор
    До коментар 24 Ани.Пожелавам ТИ,в съседство на твоето жилище да заживеят роми,и след два месеца ще запееш друга песен.Като ти засвири циганска музика цяла нощ,като ти окрадат прането и обувките,като ти набият детето,и като те приклещят до някоя ограда,тогава ще крещиш като заклещена коза,ама ще е късно,разберете го това,защо да чакаме и на други да се случи и тогава да да искаме да се вземат мерки?
  • 42 1234

    2 0 Отговор
    Циганите са плевелите на обществото,те просто не се интегрират в него ,не искат защото не им се работи ,а ако работя клинчат,скатават се крадат,като си вземат заплатите по една седмица ги няма на работа.Българи....ОБЕДИНЕТЕ СЕ,ще стане късно,.СПОМНЕТЕ СИ КАК ТУРЦИТЕ СА НИ ПРЕВЗЕЛИ.БИЛИ СМЕ РАЗДЕЛЕНИ НА ТРИ ЦАРСТВА.СЕГА СМЕ РАЗДЕЛЕНИ НА ПАРТИИ,А ТЕ ГЛАСУВАТ САМО ЗА ЕДНА ПАРТИЯ.НЕ СЕ ЛИ ОБЕДИНИМ ЗАГУБЕНИ СМЕ!!!!!НЕКА ВСИЧКИ ДА ГЛАСУВАТ ДО ЕДИН !
  • 43 1925

    0 0 Отговор
    ТЕ СЕ РАЗШИРЯВАТ И ЗАВЗЕМАТ ВСИЧКО НО НИКОИ НЕ СЕ ОСЕЩА СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ СМЕ ИМ РОБИ
  • 44 Японеца

    0 0 Отговор
    E,Ква'стана ся!Другарят Живков едно време ги млатеше яко м...лите,а сега м...лите млатят българи.(Браво),дадохме им права и сега се перят повече от нас.Едно време в Пловдив не се виждаше м...л по-централните улици,ядяха яко бой и си седяха в гетата.Предлагам да купим 100кг.кайма да сложим отрова за мишки,да направим 1000 кебапчета и да им дадем да хапнат преди изборите.Само това е спасението.Били сме 500 години под турско робство намирисва ми,че наближава времето в което ще стане 500години под циганско робство.И това ще стане само,защото тези са задружни.
  • 45 баце

    0 0 Отговор
    Братя, спасението е в Молотов не в днск!
  • 46 чичо цеко

    0 0 Отговор
    Трябва да се подсигурят чували и негасена вар.
    Слагаш църния петер в чувала туриш малко негасена вар, вържеш чувала, товариш на камиони и газ към морето. После пускаш чърен петер у морето и си решил проблема генерално!