Last news in Fakti

24 Май, 2015 15:39 4 743 6

Скандалът в Гърмен е заради изкупуване на гъби и гласуване за ДПС

  • цветелин кънчев-
  • евророма-
  • гърмен-
  • валери симеонов

Опитите за политизиране на ситуацията не са далеч, заяви Цветелин Кънчев

Скандалът в Гърмен е заради изкупуване на гъби и гласуване за ДПС - 1
Снимка: struma.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„От един битов скандал назря сериозен конфликт“. Това заяви в интервю за Факти.бг председателят на партия "Евророма" Цветелин Кънчев. Той коментира събитията в Гърмен, където в късните часове на вчерашния ден имаше масови сблъсъци между представители на българското и ромското население, при които има ранени и осем задържани. Днес засиленото полицейско присъствие продължава.

Как ще коментирате ситуацията между българи и роми в Гърмен?

От един битов скандал назря един доста сериозен конфликт.  Събрали се някакви пийнали младежи в центъра на Гърмен, преди това чели няколко фашистки сайта. Това, което имам аз като информация е, че  един от тези пийнали младежи е имал отдавна зъб на циганите, които берат гъби и ги продават на неговата конкуренция, а не при него. От там на татък вече край - циганите  били крали, циганите били лоши.

Там отдавна има оплаквания от ромската престъпност. Българите се оплакват, че има постоянни обири на къщи и по полето...

„Искам да попитам българите защо не реагираха така, когато изкараха едно журналистическо разследване и се разбра колко много квоти за тютюн са взели активисти на ДПС и колко много дървесина секат и продават в чужбина? Къде бяха тези юначни българи? Мисля, че полицията си върши работата. Трябва ли  да станем заложници на прекупвачите на гъби, питам аз и отговорът е не. От там на татък, някой се сетил, че нещата отдавна били назрели. Аз говорих с българи от Гърмен. Те ми казаха, че си живеят прекрасно с кореняците цигани и са се разбирали винаги. Пред мен си признаха обаче, защото там имам приятели българи, че от както циганите от онази махала са започнали да гласуват за ДПС, българите са ги намразили.

Искрата пламва от един битовизъм и след това всеки се сеща за нещо и даже опитите за политизация вече не са далеч. Аз успях да върна коли от Петрич, от Сандански, от Благоевград, Разлог и от къде ли не. Казах им  да се прибират в къщи. Полицията е органът, който трябва да си свърши работата и никой не трябва да пречи на полицията. Никой не трябва и да се опитва да политизира този скандал.

Според Вас има ли опасност от нова Катуница и какво трябва да се направи, за да се предотврати това?

Не. Забравете я тази Катуница. Конфликтът в Катуница беше социален. Социален конфликт между бедни и богати. Аз искам да запитам само едно: Кой има интерес от един конфликт? Вярвайте ми, бедният циганин, който няма какво да губи, най-малко би загубил нещо. Да му мислят тези, които имат нещо.

Не трябва ли министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова да отиде на мястото?

Нямаме такива претенции. Защо трябва да ходи? Там до колкото знам областната дирекция на МВР си е свършила работата, полицията също, както и националната служба на жандармерията.

Вие имате ли представител на място?

Моят заместник се беше запътил на там - Тони Ангелов от Сандански, който е зам. председател на партията. По принцип преценихме, че е по-добре да се върне, за да не се нагнетят нещата допълнително. Той не може да мине през блокадата. Решихме, че е по-добре да се върне, за да не се изтълкува това по някакъв друг начин. Поддържаме редовна връзка с махалата. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама не

    3 0 Отговор
    "Кой има интерес от един конфликт? Вярвайте ми, бедният циганин, който няма какво да губи, най-малко би загубил нещо. Да му мислят тези, които имат нещо." Разбира се циганите нямат интерес от конфликти, имат интерес всичко да се покрива и премълчава, за да си правят каквото си искат ....
  • 2 the Saint

    2 0 Отговор
    "Кореняците цигани"!!! До там ли я докарахме, че вече циганина да е кореняк по родните места на нашите майки и бащи?!
    Г-н Цветелин Кънчев, продажник несъезмерим, кои коли върнахте от споменатите села, кои? Тези които идват в подкрепа на българите докато в същото време из зад блокадите вкарвате автобуси с цигани! Бързо забравихте също и скорошен случай в който младо българско момиче от Велико Търново беше жестоко убито след няколко удара по главата с ТЕСЛА от циганин РЕЦИДЕВИСТ! За вас, циганите и всички които ги подкрепят за своя лична изгода и облага трябва да се върнат събитията от по-долу копираната статия. Прочетете я!

    https://alterinformation.wordpress.com/2013/05/09/1992098352/
  • 3 мики

    2 0 Отговор
    Непременно дасе прееме закона за часната собственост и секи да има право да носи оръжие в пределите и е това даго копираме от нашите братя американците
  • 4 манафа Пею

    1 0 Отговор
    Чудя се ако стана президент на РБълХария и спра детските на хората без средно образование- дали няма да ме изкарат циганофоб ?! Аз па си мисля, че хомопитекантропус еректус (циганикиус) е почнал саморазправата с хомо сапиенс селски (булгарикус), защото са решили, че им пращат мухите да им пречат, за да не могат да си "берат" тухли, жИлязУ, компоти и т.н. от "гяурските ловни полета" обещани от доГАНьО Отомански!
  • 5 путю

    1 0 Отговор
    Вярвайте ми, бедният циганин, който няма какво да губи, най-малко би загубил нещо. Да му мислят тези, които имат нещо.

    м...ла си позволява вече и в ефир да заплашва тези които го хранят и хранят всички м...ли, защото те от години не са пипвали работа и чакат само на помощи.няма ли кой да се заинтересува от откритата заплаха на този баш м...л.
  • 6 Лулчо

    1 0 Отговор
    Чудя се как е възможно да се дават детски на хора които не са работили и един ден през живота си? Щото на Българите не дават.