Last news in Fakti

19 Ноември, 2015 09:45, обновена 19 Ноември, 2015 12:30 2 717 14

Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец

  • лясковец-
  • стрелецът-
  • петко петков-
  • доживотен-
  • затвор

Той няма съзнание за вина и не се разкайва за стореното, заяви адвокатът му

Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец - 1
Снимка: БТА

Съдът във Велико Търново осъди на доживотен затвор без право на замяна Петко Петков от Лясковец, който уби командос при спецакция в Лясковец през март миналата година, съобщиха от прокуратурата.

Петко Петков беше признат за виновен за смъртта на Емил Шарков и за това, че е ранил още трима негови колеги.

Той ще трябва и да плати по 100 000 лева кръвнина на съпругата, дъщерята и майката на Шарков и още 80 000 лева – на бащата.

Днес съдът го призна за виновен затова, че на 14 март 2014г., за времето от 6 часа до 6,15 часа, в гр. Лясковец, Великотърновска област, на ул. „Капитан Дядо Никола“ №12, ет.1, в апартамент 1, предумишлено,чрез използването на полуавтоматична ловна карабина „Arsenal“, модел „SLR – 95 Н“, кал. 7,62х39 мм., № ВА 490183 и полуавтоматична едноцевна пушка „BAIKAL“, модел „МР - 153“, кал.12 /12х89/, №0515331159, направил опит да умъртви петима души и е убил Емил Емилов Шарков всички в качеството им на полицейски органи - служители на МВР, при изпълнение на службата им.

Съдът призна подсъдимия за виновен и по повдигнатото му  обвинение за това, че за времето от 18 юни 2012г до 14 март 2014г, в дома си в гр. Лясковец, държал огнестрелно оръжие - ловна карабина „ИЖ“, полуавтоматична ловна карабина „Arsenal“, полуавтомотична едноцевно пушка „ Balkan“ и двуцевна гладкоцевна пушка „ИЖ“, както и 343 броя боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешение съгласно ЗОБВВПИ, като за това престъпление му беше определено наказание лишаване от свобода за срок от 8 години.

Съдът определи общо наказание доживотен затвор без замяна.

Предметите на престъплението, част от които са използвани от Петко Петков за извършване на престъплението, са отнети в полза на държавата.

Подсъдимият е осъден да заплати направените по досъдебното и съдебното производство разноски  в т.ч. и държавните такси върху уважените граждански искове в размер на 390 000 лева.

Присъдата на Окръжен съд подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд Велико Търново.

Петко Петков няма съзнание за вина и не се разкайва за стореното, заяви по Нова телевизия адвокатът му Виктор Костов.

Защитникът обясни, че клиентът му е убеден, че е действал в условията на неизбежна самоотбрана. Именно заради това ще иска от съда във Велико Търново да го оправдае по всички точки на обвинението.

„Ние смятаме, че операцията на екип на СОБТ може да се разглежда като противоправна. В такъв случай, Петков е имал право да се отбранява със средства, адекватни на тези, използвани от тежко въоръжените полицаи”, каза още Костов.

Майката на убитата барета Емил Шарков - Ваня Рибчева, заяви, че истинските виновници за смъртта на сина й са на свобода. Тя визира хората, които са работили по планирането, подготовката, организацията и провеждането на спецоперацията.

„В този момент трябваше да приключат по същия начин още няколко други дела. Ако този човек, който получи присъда, е физическия убиец на сина ми,то трябва да отговарят и хората, които заложиха баретите като мишени в този случай. Те не са свършили работата. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров на своя глава е казал „отиваме в Лясковец, на еди си коя си дата, в еди си колко часа”, без да провери до къде са стигнали нещата по резолюциите, които той е поставил”, заяви Ваня Рибчева.

Като виновни тя посочи и командирът на СОБТ – Георги Гайков, директорът на сектор „Криминална полиция” Атанас Илков и други, по-нискостоящи в отделите лица, които са създавали документи с невярно съдържание.

„Това си е криминално престъпление. Това, което искам е справедливост и наказание за тези, които са виновни, а вината се установява след като Прокуратурата организира съответните процедури. Досега Прокуратурата отказва да се занимава с останалите виновни. Тя отказва, просто защото е разпънала един чадър. Визирам и главния прокурор Сотир Цацаров и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, в кабинета на който на 13-ти следобед Лазаров, в негово присъствие и в присъствието на други хора, е взел решението за операцията. Те знаят, прикриват и помагат да не се стигне до наказание за тези хора”, посочи Ваня Рибчева. По думите и четирите лица, определени за виновни за спецоперацията в Лясковец, в това число и тогавашният директор на ОДМВР – Велико Търново, са били нарочени.

На въпрос дали ще заведе дела пред европейските институции, майката на убития спецполицай заяви: „Нека да видим нашата система какво ще каже и тогава, ако имам основание, при всички случаи ще придвижа нещата докъдето трябва и докъдето може”, посочи Рибчева.

А иначе относно присъдата на Петко Петков тя каза: "Видяхме една функционираща съдебна система. Един убиец съвсем справедливо получи наказанието си в съда."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 5 Отговор
    Значи сутрин след 6:00 часа полицията има право да ти разбие вратата на дома и да докара до лудницата семейството ти.
    Съдът не намери смелост да го оправдае. Защо ли не се учудвам.

    Коментиран от #6, #7

  • 2 коза мостра

    2 4 Отговор
    Бай Петко е единственият българин, в "демократичната" история на Бълхария, който е посмял да се защити пред вандалските и груби посегателства на репресивния апарат срещу свободата на личността!
    Маскирани лица, въоръжени до зъби нахлуват в дома на възрастния човек, без предупреждение, без обозначителни знаци, без дори да разговарят с него. Причината са клюките на съседите и обвинение в заплаха! За това му пращат специалните сили, цял отряд и местаната полиция!!!!!
    На Бай Петко ловеца, можете ли да си представите!?
    Бай Петко е ловец и минава в самозащита, напълно нормална реакция предвид обстоятелствата!!!!!!
    В Бълхария полицията въобще не зачита нито свободата на личността, нито се отнася към хората с нужното уважение!
    Само МУТРИТЕ биват уважавани, техните к..и и политиците! Всеки друг не получава никакво отношение.
    Бай Петко е достоен гражданин на България и смел данъкоплатен, който е защитил правата си и в неравностойна битка със силите на реда побеждава.
    Виновни за случката са единствено некомпетентното ръководство на МВР и некадърните "специалисти" от борбата с безредиците, които бяха направени смешни от един пенсионер.
    Дано го пуснат човека след време, той не е заслужил да бъде зад решетките.
  • 3 невярващия

    2 2 Отговор
    ТОВА Е НАЙ- ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ НА ТАКА НАРЕЧЕНОТО БЪЛГАРСКО ПРАВОСЪДИЕ ПО НЕГО МОЖЕМ ДА СИ ИЗВАДИМ ЗАКЛЮЧЕНИЕ В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ.
  • 4 невярващия

    2 3 Отговор
    ТОВА Е НАЙ- ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ НА ТАКА НАРЕЧЕНОТО БЪЛГАРСКО ПРАВОСЪДИЕ ПО НЕГО МОЖЕМ ДА СИ ИЗВАДИМ ЗАКЛЮЧЕНИЕ В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ.
  • 5 reality

    2 2 Отговор
    Ще го съдят съдят и накрая той ще осъди държавата в Страсбург и всички ще плащаме за глупостите на тъпите ченгета както винаги.
    Сегашните терористични актове в Париж надигат въпроса какво би станало с нашите полицайчета ако вместо срещу бай Петко железничаря се изправят срещу някой ислямски главорез подготвен от ЦРУ.
    Колко ще са жертвите тогава и какви обективни причини ще измислят за да си закрият голите задни части.
  • 6 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    неграмотността ти край нямат. Такива сте всички атакисти. Гледам, че по сигнал пишете едни и същи небивали.
    Да плюете по загинал полицай, отишъл да се жертва, за да няма невинни жертви от близкото училище, е проява на свръхкретенизъм.
    Неблагодарни хейтърски, имайте уважение към загиналия!!!

    Коментиран от #12, #13

  • 7 Кобрата

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Такива като него и като тебе сте за трепане... Сигурно си имат причина да разбият точно неговата врата? Защо не идват да разбият моята или на някой друг, ами ходят да разбият точно неговата? Пък и като са дошли, трябва ли да вади пушка и да стреля по полицията? Застраши живота на толкова хора и уби един полицай със семейство и заради него едно дете ще расте без баща. Отделно преди да го хванат се е движил по улицата с оръжие и е заплашвал хората, такъв не доживотна ами директно публичен разстрел в центъра и то с неговото чофте

    Коментиран от #8

  • 8 кфх3

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Кобрата":

    смешник!
  • 9 Vasik Atanasova

    2 3 Отговор
    ТОЙ ЧОВЕКА Е ЗА ПСИХО С БОЛНА МАЙКА А ТЕ В ЗАТВОРА ГО ВКАРАХА
    ЩОТО НЯМА ЛЕВ
  • 10 Vasik Atanasova

    2 4 Отговор
    АЗ СЪМ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО МУ
  • 11 Дядо поп

    2 0 Отговор
    Познавайки БГ правосъдие мога да кажа,че догодина или
    по догодина ще му направят психо експертиза,ще го
    изкарат невменяем и след това отново е сред нас.
  • 12 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Хайде не се напъвай толкова да героизираш бг ченгетата.Ако имаха малко мозък просто щяха да извикат бай Петко за някаква справка извън дома му в нормално време и мирно и тихо щяха да го приберат и него и оръжията му.
    Но не, те трябваше да се направят на герои,да видят хората как се грижат за тях със спец акции с телевизия и т.н.
    Но този път не им се получиха сметките.
    Здрава некадърност най вече на тези планирали операцията.Тях трябва да съдят,защото този чичко не е съвсем психически добре и е въпросително колко може да отговаря за действията си особено поставен в ситуация на стрес рано сутрин.
    По интересно е друго....Щом бай Петко изненадан рано сутрин направи такива поразии на елитния ченгиджийски отряд какво биха направили професионалисти дошли целанасочено да правят тероризъм....
    Защото да не забравяме ,че този отряд уж за това е направен,но в последно време се изявява като медийна реклама на политици.
  • 13 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Браво на Петко.Той е невинен.Защо така не атакуват Христо Бисеров А????И защо след като е "луд" му дадоха доживотен затвор а не лечение в психиатрия.БРАВО ПЕТКО.СМЪРТ ЗА ПОЛИЦЕЙСКО СЪДИЙСКАТА МАФИЯ
  • 14 БГгост

    0 1 Отговор
    Платените СИДЕРЧЕТА пак се активизираха и започнаха да бълват простотии, а относно #13 да кажеш браво на убиец.......... и да пожелаваш СМЪРТ....... май си за ПСИХИАТРИЯТА и то по най бързия начин.