Last news in Fakti

26 Ноември, 2015 18:15 1 906 2

Ченалова призна, че съдебната система не е независима

  • ченалова-
  • получавала-
  • указания-
  • решава-
  • определени-
  • търговски-
  • дела

Получавах указания от Владимира Янева за определени търговски дела, заяви тя

Ченалова призна, че съдебната система не е независима - 1
Снимка: БТА

Румяна Ченалова призна, че съдебната система у нас не е незавизима. По думите й тя "много елегантно" е получавала указания от бившата шефка на СГС Владимира Янева как да се решат определени търговски дела. Това признание Ченалова направи пред журналисти на влизане в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), където бе поканена на изслушване от Етичната комисия.

По думите й, тя е била използвана, а на въпрос как и дали и по дела, тя отговори утвърдително. "Не съм единственият съдия, който е викан и му е казвано "Виж това дело как ще се реши" или "Внимавай как ще се реши", в този смисъл. Председателят на съда ме е викал. Не мога точно да кажа кои са делата, определени търговски дела, но не винаги делата стават както се иска, то просто не може, няма как", заяви Ченалова.

"Имаше едно дело, по което главният прокурор я беше повикал (Владимира Янева – б.а.), то не е приключило. И там имаше намеса на един посланик, имаше указания на главния прокурор, но не изпълних указанията и го реших по друг начин", заяви още тя. Ченалова отрече сред тези дела да е и това за "Белведере".

Ченалова отрече да е получавала нещо в замяна за тези услуги. Каза и, че не й е бил оказван натиск, всичко ставало елегантно, като допълни, че не е единственият съдия, който е бил викан за такъв повод.

"Не знае колко пари ми предлагаха. Парите бяха сложени на леглото, за да ни послужат. Дори не видях, че мъжът ми говори с нейния съпруг и после моят мъж ми каза какво се е случило. Не исках да се занимавам с това. Моят мъж ги взе, зави ги в някакви торбички и ги върна.", заяви тя по повод интервюто си пред "Биволъ", в което твърди, че Янева и съпругът й са я посетили след освобождаването от ареста и са й дали пари. По думите й не приела това като приятелска помощ, защото била без заплата от февруари, а тази случка по думите й се разиграла през април.

Въпреки неприятностите, съдия Янева не беше дошла в дома ми, ако беше приятелска помощ щеше да се появи по-рано, каза още Румяна Ченалова.

Уволнената съдийка беше категорична, че Владимира Янева е била близка с главния прокурор. "Тя направо ме предупреди. Недей да говориш против главния прокурор, защото ще имаш неприятности", посочи Ченалова и подчерта, че не приела това като чувство на загриженост: "Мисля че се притеснява за себе си. Има определени обстоятелства за които още не съм говорила.", заяви тя, но отказа да обясни какво има предвид.

Ченалова изрази съмнения, че я следят, защото забелязвала определени автомобили с пловдивска регистрация пред дома си, а по-рано ги е нямало.

От ВСС съобщиха, че днес Комисията по професионална етика и превенция на корупцията проведе извънредно заседание, на което бе изслушана Румяна Ченалова във връзка със самосезирането на КПЕПК по преписка №94-00-1204/2015г., образувана по публикувани в интернет сайта „Биволъ“ записи на разговори. Заседанието се проведе при закрити врата, с оглед осигуряване и гарантиране на равнопоставен подход при изслушване на евентуалните участници в публикуваните записи от сайта „Бивол“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 невярващия

    0 0 Отговор
    Свършете си цялата работа господа "Разследващи" и кажете истината на народа .Стига тия драскачи са ни занимавали с Чаналови и Яневи то се вижда и усеща че навсякъде вони в "Българското правосъдие".
  • 2 Samuilov

    0 0 Отговор
    Я, царят бил гол!