Last news in Fakti

11 Юни, 2017 12:53 4 630 10

Сгрешен акт отърва неграмотен циганин, палил кабели

  • циганин-
  • кабели-
  • акт-
  • дело-
  • пловдив

Нарушителят дори не се явил в съда, но спечелил делото

Сгрешен акт отърва неграмотен циганин, палил кабели - 1
Снимка: TrafficNews.bg

Неграмотен пловдивски циганин успя да спечели дело в Районния съд в Пловдив, с което отпадна глобата му от 300 лева заради палене на кабели в поречието на река Марица, научи местното издание TrafficNews.bg.

Мъжът не се е явил в залата по време на заседанието, като дори не е изпратил адвокат в нея, въпреки това успехът е бил за него в решението на съда. Не е ясно как той е подал жалбата при магистратите, но тя е била входирана, след като дни преди това му е бил съставен акт от 300 лева. От страна на Община Пловдив е било изпратено писмо от юрисконсулт, с което той смята, че жалбата не е основателна. По делото бил разпитан и инспекторът, който подписал акта.

Ромът бил санкциониран, тъй като е палил кабели в поречието на река Марица, с което нарушил Наредбата за опазване на околната среда на територията на Община Пловдив. Нарушителят е бил прибран от полицията в 6-то районно заедно с още 6-7 души. Те били задържани от униформените, след като ги хванали на място да горят кабелите. В районното управление дошъл и инспекторът от Община Пловдив. След разпитите и показанията бил съставен акт на четирима от хванатите цигани.

Всички те били подписани като свидетели, като под актовете било записано, че мъжете са неграмотни.

Магистратите обаче установили, че единият от въпросните актове бил незаконосъобразен. Според тях по безспорен начин е било установено нарушението на общинските разпоредби с паленето на кабели, но самият акт бил написан неправилно. Оказало се, че за свидетели на нарушението били вписани циганите. Те обаче били посочени като такива при съставянето на акта, но не са присъствали при извършване на нарушението или при неговото установяване.

Безспорно било и това, че на посоченото място, където е извършено нарушението, е имало свидетели – полицейските служители, изпълнявали служебните си задължения като автопатрул, с неустановена по делото самоличност, но неясно защо не са привлечени, като свидетели на акта, въпреки че са били на мястото на проверката.

Така поради съществени нарушения на административния акт, той падна в съда, а циганинът, палил кабели се размина с глоба от 300 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 1 Отговор
    Съдията да Му осигури достатъчно количество кабели и помещение в Районния съд в Пловдив,за да може Циганина да си ги гори,без да замърсява околната среда.
  • 2 КОРЕКТОР

    17 1 Отговор
    Ама вземете се ограмотете най- после де!
    Съдията си е на мястото - насочете вниманието към нивото на компетентност на общинските служители!

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОРЕКТОР":

    Не е важно дали съдията си е на мястото,а дали е сложил Циганина на неговото заслужено място.

    Коментиран от #6

  • 4 gosta

    6 1 Отговор
    Na sapun
  • 5 незнайко

    6 0 Отговор
    Глобили го с 35 кг. отпадъчна мед, която се изкопува по 8,5 лв.
  • 6 ДДДДДДД

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Съдията си е свършил работата. Но явно инспектора не е. В една нормална държава инспектора ще бъде глобен за пропуснати ползи в полза на общината.
  • 7 Мюмюн ага

    5 0 Отговор
    Боли го ..... бай мюмюн, и да го осъдят как ще му ги вземат 300лв след като е безработен и без официални доходи.. Просто ще му ги запишат на сметката..

    Коментиран от #8

  • 8 съществени нарушения

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мюмюн ага":

    Полицейските служители, КОИТО СА СВИДЕТЕЛИ - НЕ СА ПРИВЛЕЧЕНИ??!!!
    НАИСТИНА ЛИ БХК И ДПС ДЪРЖАТ ТОЛКОВА ЯКО КАРАНТИИТЕ НА ПРОКУРОРА?!
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    Какво ми разказа приятел от полицията за една нощна смяна:
    получават сигнал, пристигат бързо на обект извън града и залавят двама цигани, които са извадили кабел от земята. Вкарват ги в колата, прибират кабела в патрулката и ги карат в РПУ. Там ги чака вече техен адвокат.
    Полицаят се прибира сутринта от смяна, ляга, наспива се и излиза следобяд из града, при което среща един от циганите на пътя. Той му казва, че адвоката ги е освободил.
    Е, докато неграмотните имат адвокати, които да ги пускат за по-малко от 12ч престой в ареста, как да се получат нещата? Заловени на местопрестъплението, със стоката, от полиция и пак са на свобода. Какво друго да се направи, за да има справедливост.
    Има случаи в съда, при които циганина пледира виновен, а съдийката го обявява за невинен. Проверете в Северозапада за какво иде реч.
    Циганин-мутра излиза от затвора за празничен ден и повече не се връща, никой не го търси.
    Такива дела има, че ако си там, направо да се гръмнеш от безпомощност.
  • 10 ЧНГ

    1 0 Отговор
    Правете разлика между АУАН/акт за установяване на административно нарушение/ и НП/наказателно постановление/.В АУАН се посочва нарушението и нарушителя , а в НП се определя и неговата парична еквивалентност.АУАН се обжалва пред органа , който го е издал , а НП пред съда.Ограмотете се малко , за справки ЗАНН/закон за административни нарушения и наказания/.