Last news in Fakti

20 Юни, 2017 09:49 2 146 4

Слагат гривни на 200 престъпници

  • гривни-
  • престъпници
Слагат гривни на 200 престъпници - 1

Двеста електронни гривни ще щракнат на глезените на престъпници и обвиняеми, за да бъдат проследявани от властите.

Други 50 устройства за сателитен контрол ще дебнат "под лупа" особено опасни лица, например потенциални терористи, пише днес "Монитор".

За доставката Министерството на правосъдието е обявило обществена поръчка на стойност над 1,7 млн. лв. В сумата влиза цялостната система за проследяване с хардуер, софтуер, инсталиране, тестване, поддръжка и обучение на служителите.

Заложеният в поръчката срок за реализация е 10 месеца.

За подготовката на търга съобщи по-рано този месец правосъдният министър Цецка Цачева, която настоя електронни гривни да се поставят и на предсрочно освободените от затвора.

Темата наелектризира обществото, след като съдия от СГС реши да пусне преди изтичане на присъдата им двама от групата на Наглите - Гребеца и Йожи. Срещу това решение имаше бурно недоволство и впоследствие апелативният съд ги остави на топло.

Използването на електронни гривни е уредено в законодателството ни, след като през 2015 г. успешно бе реализиран проект за пробното им прилагане. Тогава 100 нарушители бяха с гривни за радиочестотно проследяване, а един беше поставен и под GPS контрол.

Електронната гривна трябва да регистрира информация, ако лицето, на което е сложена, опита да я свали или да попречи по друг начин на проследяването. Такова е едно от изискванията по обществената поръчка.

Освен това устройството не трябва да причинява неудобство на съответното лице. Тя не бива да тежи повече от 200 грама заедно с ремъка, да не предизвиква алергични реакции и да не издава неприятна миризма. Гривните трябва да бъдат и водо- и удароустойчиви, както и да не горят.

GPS проследяването с планираните за покупка 50 устройства ще се прилага на най-високорисковите закононарушители, както е в САЩ, Израел и други страни, които са обект на терористични прояви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андре

    4 1 Отговор
    1,7 милиона ама на първо време...пълна смешка е целият този филм....Потенциално опасните, да не излизат! И това с доброто поведение е най-смешното нещо на Земята, а също и това ден за ДВА ??? На кратко става така - отсъден за 15 години лежи 4 ? Трябва всички да работят за да ядат независимо от характера на това, поради което са в затвора !!!... Понякога добротата и хуманността са най-голямото ЗЛО...пример за това е лудата бабичка Меркел !
  • 2 Блок бастер

    4 0 Отговор
    Сега ги пробват на затворници а скоро и на всички гои ...

    Коментиран от #3

  • 3 VMORO

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Блок бастер":

    Започнаха с камерите по улиците и кредитните/дебитните карти. Повечето валути отдавна нямат златно покритие. Отскоро отпечатъци по болници и в паспортите. Искат (и успяват) да наложат тотален контрол над личността. Под предлог - "сигурност". Забележете, моля, къде са изпробвани устройствата - САЩ и Израел. Това говори повече от достатъчно.
    Ако светът стане по-справедлив, престъпността и тероризмът ще намалеят от само себе си. И тогава подобни играчки ще са излишни. Но не това целят господарите...
  • 4 FURY

    1 3 Отговор
    не мрънкайте,гласувате за гербераската измет-ето ви я,подлоги на циониските господари,боко тиквата е лакей на румен пашата който е масон-чифутски слуга,кой според вас изпраща бежанците в европа-чифутите много ясно.....