Last news in Fakti

4 Юли, 2022 07:29 3 397 22

481 осъдени на затвор престъпници се разхождат на свобода

  • престъпници-
  • затвор-
  • свобода-
  • осъдени

Броят им за 2021 г. остава същият като година по-рано

481 осъдени на затвор престъпници се разхождат на свобода - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

481 престъпници с ефективни присъди "лишаване от свобода" не са задържани и приведени в затворите на страната. Това сочат данните в доклада за дейността на прокуратурата за 2021 г., съобщават от "Сега". Броят им остава непроменен от 2020 г., когато на свобода са 482-ма, осъдени да лежат в затвора, но е по-малък спрямо 2019 г. (541 души), успокоява прокуратурата.

В доклада се сочи, че това са 3,2% от реално приведените в изпълнение присъди. За изпълнението на наказанията отговаря прокуратурата, като осъдените се издирват от Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство и МВР. В доклада на прокуратурата се казва, че "сред основните причини за неизпълнение на тези съдебни актове е укриването на осъдените лица в страната и в чужбина, което затруднява издирвателната дейност и установяването на тяхното местонахождение". Разпределени по апелативни райони, най-много са избягалите от софийския - 206, следват пловдивският район със 102-ма. Велико Търново, Варна и Бургас имат съответно 84, 53 и 30. Военната прокуратура е "изтървала" един осъден, а спецпрокуратурата - петима.

В доклада на прокуратурата няма данни за какво са осъдени укриващите се престъпници. Преди време обаче проучване на "Сега" установи, че сред тях има много убийци, изнасилвачи, хора с присъди за грабежи и други тежки престъпления. Някои от престъпниците се укриват и по 20 години. Има изчезнали, чиито присъди са постигнати със споразумение - т.е. те са се явили в съда, за да одобри сделката им с прокуратурата и след това са избягали под носа ѝ.

Покрай дупнишките рекетьори братя Галеви преди години темата с изчезващите престъпници влезе и в доклада на Брюксел и ЕК препоръча да се запълнят празнините. Още през 2015 г. бяха направени промените в НПК, които регламентират, че когато забраната за напускане на страната е потвърдена или наложена в съдебното производство след постановяване на присъда, на подсъдимия могат да се отнемат документите за самоличност и му се издават заместващи документи. Уредбата как да става това обаче се прие едва миналата година и е в сила от август 2021 г. Правилникът за личните документи вече гласи, че подсъдимите, които имат наложена от съд забрана за напускане на страната, ще получават временна лична карта, а оригиналната ще остава на съхранение в МВР.

За изпълнението на наказанията има давност, точно както и за наказателното преследване. Абсолютната давност да изпълнение на присъдата доживотен затвор е 30 години. За наказания над 10 години срокът е 22 години и половина. За присъди от 3 до 10 г. абсолютната давност е 15 години. Ако става дума за лишаване от свобода под три години, тогава давността е 7 години и половина.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забравяте

    36 1 Отговор
    Онези 240 в парламента плюс министри и президента те са
    най - големите престъпници!

    Коментиран от #5

  • 2 240 от тях

    39 0 Отговор
    Се укриват в народното събрание
  • 3 питам

    32 0 Отговор
    Щом има престъпници-депутати в НС. , какъв е проблема !!!
  • 4 Селския

    18 0 Отговор
    Ако сложите една нула отзад, може и да ви повярвам.........
  • 5 1234

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Забравяте":

    Само в този парламент ли?
  • 6 Истина

    15 0 Отговор
    А ония 240 са по опасни, за тях какво се прави.
  • 7 Димо

    16 0 Отговор
    Имаме си 240 ходещи си свободно парламентарни престъпници,които предлагам да заместят липсващите над 400 други ,за да има известен баланс.
  • 8 3333

    12 0 Отговор
    Броят им остава непроменен от 2020 г., когато на свобода са 482-ма, осъдени да лежат в затвора, но е по-малък спрямо 2019 г. (541 души), успокоява прокуратурата. хахаххахахахахахахаххахахахахахахахахаха успокоих се, че са работили още по-малко ...
  • 9 Грантояд реформатор от ДъБъ и ПъПъ

    14 0 Отговор
    Това е резултатът от успешните ни правосъдни реформи
  • 10 Продължаваме Порнографията

    8 0 Отговор
    Ние ги хващаме, те ги пускат...

    Коментиран от #20

  • 11 Летописец

    12 0 Отговор
    " За изпълнението на наказанията отговаря прокуратурата, " ?! Но прокуратурата е " заета " да изпълнява антируски поръчки на господари зад океана и от Анадола . А престъпността в България ... не е важна .
  • 12 То е ясно

    9 2 Отговор
    То в Америка са го измислили отдавна.Има ловци на глави и парична награда.Тука чакай тъпата полиция да залови някой в кратуните са им само далавери.

    Коментиран от #17

  • 13 12340

    9 0 Отговор
    481 осъдени на затвор престъпници се разхождат на свобода----а един тлъст и прост даже си джитка с джипка
  • 14 Не знам, мен ме интересува,

    1 0 Отговор
    защо в хотел "Новотел" на Хамърсмит те обарват румънски труженички и поставят непосилни норми за изпълнение прости форми на живот от женски род. Стандартна практика на капитализма или нещо попрекаляват с "новите ценности"? Или пък много искат да приличат на затвор?
  • 15 Бройката

    5 0 Отговор
    Не е точна....481 плюс 240....Това е бройката,като последните са за специален режим.
  • 16 За протокола

    9 0 Отговор
    Всеки осъден на затвор трябва от съда да заминава директно в килията и да обжалва от там. Другото си е директно пускане и разрешение за бягство.
  • 17 Бай Ставри

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "То е ясно":

    То си е казано още от едно време.Ако ще лежи влиза в ареста и започва често докато приключи делото е навън Проблемът е че дори тези които уж са в затвора не са . Работят на външни обекти или са в отпуск.А другата глупост е пробацията задължителна регистрация по адрес- Ако някой който тормози селото задължително го заселват за 1 г там да им е хак на съселяните и да продължава, а не както преди отива задължително в" рудниците на цар Соломон ,".А това с наградите може да се предвиди защото все някъде ще се изтърве че е за затвора
  • 18 бушприт

    3 0 Отговор
    Нали затова казвам,че в България няма държава и има кривосъдие?!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БПФ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "БПФ":

    Това се случва основно защото мpcните садии пускат пpecтъпниците под "домашен арест" - дори yбийци пускат и после на много изненадани, когато пpecтъпниците изчезват !!! Нужен е прост закон, който безпрекословно да се прилага, ако мpcният садия пусне престъпник и той избяга - садията да му лежи присъдата !!! Нека го пopят в затвора ония с мътният оттенък денонощно, за назидание на сотаналите !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.