Last news in Fakti

22 Декември, 2017 20:39 4 061 6

Журналисти осъдиха медийното отразяване на убийството на Дамла

  • дамла

Асоциацията на европейските журналисти - България изрази силното си притеснение за начина, по който редица български медии отразяват убийството на 7-годишната Дамла Муса в Момчилград.

"През последните няколко дни сме свидетели на грубо погазване на стандартите на журналистическата етика, довело до крещящо нарушаване правата и достойнството както на починалото момиче, така и на нейната майка", се казва в позиция на АЕЖ-България.

Журналистическата организация припомни как „безотговорното подхвърляне на версии достигна до там, че национален всекидневник обяви майката на момичето за поръчител на убийството му".

"Тормозът продължи и след освобождаването й от ареста. Тя не беше оставена в мъката си дори след като беше освободена от ареста, а беше преследвана от журналисти до дома й".

АЕЖ-България припомня, че медиите не биха могли да направят без съдействието на полицията и прокуратурата „самоцелното изнасяне на детайли от престъплението".

„Комбинирането на тези подробности с недоказани хипотези и предположения е хищнически акт, който цели създаването на сензация и в никакъв случай не е в обществен интерес".

Асоциацията на европейските журналисти – България припомня, че Етичният кодекс на българските медии съдържа ангажимент „да не засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "просто бизнес"

    30 0 Отговор
    Журналята от край време са хиени, които се хранят от жълти и черни новини !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Началници

    18 1 Отговор
    Каквито началниците, такива и подчинените
  • 4 Пазарен Либерализатор

    14 1 Отговор
    Журналисти са възпитаниците на факултета по журналистика в СУ, които практикуват по специалността си. Останалото са орда функционално неграмотни помияри, които пишат всичко само и само някой да им подхвърли шепа стотинки.
  • 5 впечатлен

    4 0 Отговор
    Случаят е изключително трагичен и вмешателството на главния прокурор е някак необяснимо. След като видяхме, че лично се е заинтересувал, беше редно процедурата да е по реда на закона. Но нищо подобно - отношението към горката майка, отвратителните заглавия, които намекваха, че била поръчала да убият детето й за 50 лв., както се казва коментари по български - крайно некоректни, крайно жестоки, крайно отвратителни! Защо се чака ДНК-експертизата вече толкова време, с пловдивския изнасилвач вече е ясна, а тук се балтавят, като това не им пречи да чернят майката на убитото дете? Кой знае защо пробите са изпратени в чужбина. От самото начало на разследването нещата бяха груби, отвратителни! По български! И не само от страна на журналистите!
  • 6 Merian

    4 1 Отговор
    Да,действително–как така ДНК теста на изнасилвача е готов,а в този случай нещо се мотаят?!