Last news in Fakti

18 Януари, 2012 14:32 1 464 0

Мургина убеди съда пак да разпита Орешарски

  • мария мургина
Мургина убеди съда пак да разпита Орешарски - 1
Снимка: БГНЕС

Софийски апелативен съд (САС) ще преразпита бившия финансов министър Пламен Орешавски по делото срещу ексдиректора на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. Освен Орешарски съдът се съгласи да преразпита още трима свидетели, ще бъде изготвена и още една експертиза за края на февруари. Делото продължава на втората съдебна инстанция на 29 февруари.

На днешното заседание адвокатите на бившата шефка на НАП поискаха да бъдат преразпитани бившият финансов министър и още две свидетели.

От своя страна, прокурорът изтъкна, че тези свидетели вече са разпитвани, правени са очни ставки, обстоятелствата вече са изяснени и поради тази причина не е необходимо те да бъдат разпитвани отново. 

Освен това според държавното обвинение, част от приложенията, представени от защитата на обвиняемата като писмени доказателства, излизат извън обхвата на делото. Прокурорът подчерта, че приложения с номера 1, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 19, 24 и 32 умишлено създават фактология по делото.

На казаното от обвинението, защитникът на Мургина адвокат Василев репликира, че това са писмени доказателства, които са оправдателни и защитата има право да ги представи, а съдът да ги изиска. В крайна сметка съдът прие тези общо 47 приложения.

Самата Мария Мургина се яви на днешното заседание. В свободен разказ пред съдебния състав ексшефката на приходната агенция представи в какво точно се състои дейността на изпълнителния директор на НАП, какви са неговите права и задължения.

На 25 януари 2011 година Софийски градски съд (СГС) осъди Мария Мургина на 4 години затвор. Съдът я призна за виновна по две от четирите обвинения, които й бяха повдигнати. Четири години затвор магистратите й присъдиха за това, че в периода 16 юни 2006 година - 20 юни 2006 година Мургина е нарушила служебните си задължения, като дала указания на друго служебно лице в столичния НАП, за да се промени ревизионен акт на фирмата "Плевен 1999" ООД. Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер на над 1,3 милиона лева.

СГС призна Мургина за виновна и по обвинението, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане. За да направи това, Мургина е заплашила Цолчовска, че ако не подаде молба, ще я уволни. За това престъпление наказанието, което съдът определи за Мургина, бе 3 години лишаване от свобода и 10 000 лева обезщетение на Цолчовска.

Градският съд на София обаче оправда бившия данъчен номер едно по обвинението за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11,5 млн. лева на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и за укриване на имот в Созопол от Сметната палата.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА