Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 12:30 1 100 1

Кадиев искал свой човек на мястото на Мургина

  • мария мургина-
  • пламен орешарски-
  • георги кадиев
Кадиев искал свой човек на мястото на Мургина - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият зам.-министър на финансите и настоящ общински съветник от БСП Георги Кадиев и ексшефката на НАП Мария Мургина не са били в добри отношения, защото Кадиев е искал свой човек на мястото на Мургина. Заради това поне 4 пъти той й е искал оставката.

Това заяви пред Софийски апелативен съд бившият финансов министър Пламен Орешарски, който е свидетел по делото срещу Мургина. Тя е обвинена за злоупотреба със служебно положение, както и за подаване на декларация с невярно съдържание.

Бившият началник на данъчните е обвинена и в това, че е отправяла заплахи към тогавашната директорка на Териториална дирекция на НАП-Силистра Милена Цолчовска, като се е опитала да я принуди да подаде молба за напускане.

Пред съда Орешарски обясни, че е бил в нормални отношения с подсъдимата и изцяло е подкрепял уволнението на Милена Цолчовска, което Мария Мургина предприе.

Свидетелят каза, че посланици от различни страни са му се „жалвали” постоянно, че техни чужди фирми, които имали бизнес в България, са били постоянно рекетирани от българските данъчни и митничари.

И Плавен Орешарски, и Георги Кадиев се явяваха като свидетели по делото още през 2010 г. Тогава Кадиев заяви, че върху Орешарски е оказван политически натиск за уволняването на Милена Цолчовска от системата или да подаде молба за преместване във Варна с цел спиране на ревизиите на четири фирми, които към онзи момент са били собственост на политическия лидер на ДПС в областта. 

Самият Орешарски отрече да му е бил оказван натиск. В показанията си пред съда той каза, че Георги Кадиев като негов заместник е искал постоянно оставката на шефката на Цолчовска - подсъдимата Мария Мургина.

На Мургина бяха повдигнати четири обвинения - две за престъпления по служба, за принуда на данъчен служител и за потвърждаване на неистина в декларацията й пред Сметната палата.

През януари 2011 г. Софийски градски съд  я осъди на 4 години затвор. Съдът я призна по обвинението, че в качеството си на длъжностно лице – изпълнителен директор на НАП, е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконни указания на Лидия Андреева – главен инспектор в НАП, да извърши промяна в ревизионен доклад на дружество в Плевен с цел набавяне на имотна облага. По това обвинение съдът осъди Мургина на 4 години лишаване от свобода, както и 6 години да не заема ръководна държавна длъжност.

Мургина беше призната за виновна и по обвинението, че е принудила служителка на данъчната админситрация в Силистра Милена Цолчовска да подаде жалба за напускане против волята й. Бившият директор на НАП беше оправдана по останалите две обвинения срещу нея.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Кимонов

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета... Мургина въобще не трябваше да е там, ако си спомням добре я назначиха в последния момент и дотогава номиниран беше "човекът на Кадиев"- Пламен Грозданов. А на него му спретнаха е.аси грозния компромат... Къса памет народна!