14 Октомври, 2019 09:44 6 686 18

Стана ясно кои са убитите българи в Чикаго

  • чикаго-
  • убийство-
  • българи

Според чикагската полиция извършителят е имал проблем с контрол върху гнева си и неведнъж е влизал в пререкание със съседите си

Стана ясно кои са убитите българи в Чикаго - 1
Снимка: БГНЕС

Жертвите на стрелбата в жилищна сграда в Чикаго станаха пет. Простреляна при инцидента 53-годишна полякиня е починала от раните си в неделя, съобщиха американските медии.

"Последната ни среща с полицията беше преди няколко часа, при нас вече е вечер, поради часовата разлика с България. Новината е, че се увеличиха жертвите от престрелката - за съжаление е починала петата жертва. Жена, която е била застреляна веднага след нашите сънародници, така че вече говорим за петима убити в рамките на това ужасно престъпление. Тя не е българка, но това не прави загубата по-малка. Непрекъснато следим ситуацията, в постоянен контакт сме с местните власти и постоянно докладваме в МВнР и на министър Захариева, която редовно информираме", заяви пред БНТ консулът ни в Чикаго Иван Анчев.

По думите му не става дума за престъпление от омраза.

Трагедията се разигра в събота около 17 часа в жилищна сграда на улица "Уест Ървинг Парк" в Чикаго. 67-годишен поляк, пенсиониран строителен работник, който живее от 15 години в този блок, излязъл от своя апартамент и отишъл до жилището на съседите си българи, които вечеряли. Открил стрелба и убил на място четирима. След това се качва на горния етаж и прострелва друга своя съседка - 53-годишна полякиня.

Стрелецът е използвал личния си пистолет. Той е арестуван и се води разследване. Според чикагската полиция извършителят е имал проблем с контрол върху гнева си и неведнъж е влизал в пререкание със съседите си.

Късно снощи станаха ясни и имената на убитите българи. Това са Цветанка Костадинова и съпругът ѝ Ивайло Попов и майка му Искра Попова. Четвъртата жертва е американецът Дейвид, който е приятел на Искра. 21-годишният син на Цветанка - Даниел не е бил в апартамента по време на стрелбата.

Цветанка и Ивайло се оженили преди година в САЩ. И за двамата това било втори брак. Цветанка, която пристигнала в Чикаго от България преди около 2-3 години, работела като учителка в българска детска градина в Чикаго, а Ивайло, който е в САЩ от около 17 години, е работел в стоманолеярен завод и е очаквал скоро да заеме по-висок пост. Той има дъщеря от първия си брак, която обаче не живеела с тях.

Децата на Цветанка и Ивайло призоваха за финансова помощ в платформата gofundme.com, за да могат да изпратят в последния им път своите близки и те да бъдат погребани в родината.

"Cкъпи приятели, c огромнa cкръб cподеляме нaшaтa болкa зa голямaтa зaгубa нaшите мaйкa, бaщa, бaбa и дядо. Те бяхa нacилcтвено отнети от нac зa един миг вечертa нa 12-ти Октомври 2019 в Чикaго.

Нищоподозирaщите Цвети, Иво, Иcкрa и Дейвид cе бяхa cъбрaли нa cемейнaтa трaпезa, без дa знaят че товa ще им бъде поcледнaтa вечеря нa този cвят. Те бяхa убити зверcки, зacтреляни, без никaквa милоcт от един индивид c пcихични отклонения.

Отпрaвяме зов зa пaричнa помощ, тъй кaто тaзи четворнa трaгедия е финaнcово непоcилнa зa нaше cемейcтво. Помогнете ни дa ги изпрaтим от този cвят, кaкто подобaвa.

Блaгодaрим зa вaшето cъпричacтие!

Некa почивaт в мир!

Дани и Иси"

До момента са събрани малко над 13 000 от необходимите 50 000 долара.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съболезнования

    39 2 Отговор
    На близките . Вземете кредит и си ги изпратете в България , не се молете и просете за пари ще го върнете кредита , направете нещо за тях със собствени сили поне в смъртта им . Бог да прости хората.
  • 2 Рошко

    10 16 Отговор
    Е поне там бързо са се отървали, тука щяха са мъчат цял живот
  • 3 666666

    25 14 Отговор
    Значи избягахте от родината за да печелите ,а нямате пари за погребение !?!? Манталитета на Българина - да е на далавера дори и от смъртта.

    Коментиран от #5, #12

  • 4 По живели сте си добре

    6 17 Отговор
    Не ми е жал за вас

    Коментиран от #14

  • 5 гост

    18 8 Отговор

    До коментар #3 от "666666":

    За съжаление трябва да се съглася с теб. Отишли са и са си оставили страната, за да имат пари, а не да се борят както ние правим. После пак ние ще даваме пари да си ги приберат. Според мен това не е редно и ако си имат застраховки да се обърнат към тях, отделно все пак са имали някакви финанси, цяло семейство са живяли, някакви заделени пари имат щом са работили всички. 70х.лв не са малко пари, но са един апартамент, не са милиони.

    Коментиран от #9, #13

  • 6 Fate

    8 5 Отговор
    Отврат ! Потивни създания . Отишли там да печелят а пари просят. Много е готино в клоаката на света
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 texas

    3 2 Отговор
    As person who live in USA,long years,,in case of death like this case,,I really think funereal be placed there,and it is family responsibilities.I think one funereal in the USA,is about $10000.
  • 9 Сашо

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Като гледам как се борим ми иде д се гръмна, хайде малко почит към убитите българи, просто спрете да плюете, избивате си комплексите от една трагедия
  • 10 ?????

    9 7 Отговор
    Потрес ? Какви злобни коментари ?????????????? смешници ?
    Не мерси , вие не сте истински Бългъри а Злобни свикърви на потерица ??????
  • 11 Алфа Вълкът

    4 4 Отговор
    От теб кой иска пари бе душицо дребна, не бой се държавата няма да даде и стотинка. И не са 70 000, а близо 90 000лв.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЧакалаТи

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Тили БЕ СВИНАР...Ще си казваш мнението .Всеки има право на избор. Можем ,работим,смели сме.Гад голяма злобна.Има Господ той щете съди.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Погребете

    6 0 Отговор
    си ги в любимите ви Съветски Американски Щати.
  • 16 Сиромаси сте

    8 6 Отговор
    Докато има издънки, като тия дето злорадства на чуждото нещастие с радост ще си нося Щатския флаг ... а вие си патриотствайте в милата ви родина.
  • 17 fdf

    1 1 Отговор
    стига сте съветвали хората как да платят за това. това ли е най важното. От вас не искат.
  • 18 arda

    0 0 Отговор
    сигурно са мислели, че са си в обеля. надували чалгията, паркирали на тротоара. само че в сащ хората са въоръжени и стрелят.