Last news in Fakti

22 Февруари, 2020 14:44 16 884 11

Пилот на Васил Божков го съди за над 300 000 лева

  • васил божков-
  • димитър славков

Димитър Славков от 3 години чака Софийския градски съд да се произнесе за уволнението му в началото на 2017 г.

Пилот на Васил Божков го съди за над 300 000 лева - 1

Бивш пилот на самолета, собственост на Васил Божков, го съди за над 300 000 лева. Димитър Славков вече близо 3 години чака справедливост от Софийския градски съд за това, че е бил уволнен незаконно в началото на 2017 г., припомня Lupa.bg. Оттогава той води дела, но и досега решение не е издадено.

Славков споделя публично историята си във фейсбук, защото е категоричен: „не ме е страх”.

Започва да работи като пилот при Божков през 2008 г. След преименуването на фирмата от „АВБ 2004” в „АВБ 2010”, пилотът е поканен да стане част от нея. Това се случва и на фона на плановете на Божков да си купи настоящия самолет „Бомбардиър Глобал 5000”, за който е необходимо специално обучение на всички на борда.

„Имахме преддоговорни разговори, трябваше да бъда назначен с 3-годишен контракт”, разказва Славков. Поканата получава от тогавашния си колега и приятел – главния пилот на самолетите на Божков Асен Гетов през 2016 г. Тогава той трябва да премине в новата фирма и да стане част от обучението на новата машина.

По това време Славков работи в друга компания, но заради предишния си трудов опит при Божков се съгласява да я напусне и дори да не спази едномесечното си предизвестие, за което сам заплаща неустойка. Следва сключване на договор с „АВБ 2012”.

Часове преди старта на обещания курс му се обаждат, че той се отлага за неопределено време. Гетов го съветва да си намери временна работа и да си пусне неплатена отпуска, като му препредава думите на управителя Димитър Павлов.

Славков се ангажира с компания, базирана в Германия, но само на 15-дневен работен месец. Уверенията са, че скоро тренингът ще започне.

„През октомври 2016 г. се чух с главния пилот, който ми каза да се прибирам в София, защото било взето решение да ме обучат на наличния в компанията самолет. Прибрах се и зачаках и пак нямало страшно по думите на главния пилот, защото, ако аз съм останал без работа, това ще значи, че фирмата е закрита. На 1 ноември той ме уведоми че е взето окончателно решение и управителят желае аз да си подам молбата за напускане”, разказва Славков. Тогава започва и ходенето му по мъките.

След като отказва да си тръгне сам, управителят на фирмата Димитър Павлов намира двама свидетели, както законът предвижда, и Славков е съкратен. Няколко седмици по-късно той завежда две дела срешу фирмата на Божков – за незаконно уволнение и за неизпълнение на сключения договор.

Разказва още, че адвокатите на боса са се срещнали с него, за да го „предупредят”, че ако не се откаже от явяването в съдебна зала, те ще го осъдят по клауза в контракт за неразгласяване на корпоративна тайна. „Разбира се, не се вързах”, уточнява пилотът. И допълва, че му е било много трудно да намери юрист, който да поеме неговата документация и фактология за сага срещу Божков. „Всички ми отказваха”. Следват дълги месеци чакане за насрочване на заседания и призоваване на свидетели.

Докато тече делото му се сменят няколко съдебни състава. Славков разкрива, че един единствен път се е опитвал да разговаря с Божков, като си е записал час в офиса му на „Московска” 43, за да му обясни, че се намира в изключително тежко положение, с починали родители, и с необходимост да заплати не по-малко от 15 хиляди щатски долара, за да продължи лиценза си за пилотиране на самолета. За целта трябва да се яви на изпит на тренажор, с който единствено база в САЩ разполага. Така и не бил приет на разговор от боса.

Сумата, за която пилотът претендира, е обезщетение за разликата между сегашната му заплата и договореното с „АВБ 2012”.

„Нали не си представяте, че през 2017-а г., когато заведох делата срещу „АВБ 2012”, някой е смеел да помисли какво ще се случи с г-н Божков 2 години по-късно? Трябваше да имам кураж, за да предприема този ход”, казва още летецът. Той твърди, че няма да се откаже в името на справедливостта и истината.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧНГ 2020

    36 17 Отговор
    Божков ще ходи в гроба
  • 2 Бегайте кои къде му видат очи

    46 17 Отговор
    И не се връщайте в бегето никога

    Коментиран от #4

  • 3 Боко мекия

    8 29 Отговор
    Мразим пилоти и на тоа неа му помогна ! Пунта Мара мноо ми е мек, Румен е виновен! Хау!
  • 4 незнайко

    46 26 Отговор

    До коментар #2 от "Бегайте кои къде му видат очи":

    Ако и Левси беше избягал в Браила и не се бе върнал, едва ли сега щяхма да му слагаме венци на паметниците му !!! БЯГСТВОТО НЕ Е ДОБРО ЗА НИКОГО !!! Само страхливците БЯГАТ !!! Такъв е и ВАСИЛ БОЖКОВ !!!

    Коментиран от #8

  • 5 Бойко Боклука

    37 18 Отговор
    Гешев е радост! Най - вече за Пеевски, домус ага и мен, само да не пипа къщата ми в Барселона, там са любовницата и детето ми!

    Коментиран от #10

  • 6 Townboy

    31 7 Отговор
    Аз с такива боклуци не бих се занимавал изобщо. Сам си е виновен.
  • 7 На Баце

    20 5 Отговор
    няма ли по евтино да му е, да вземе пилота и самолета на Божков, вместо да ремонтира Фалкона или да купува нов
  • 8 Те и тея у батак

    1 12 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    Така си викаха и станаха зян
  • 9 Интересното е че

    17 4 Отговор
    В апартамента на божков на бул левски в софия освен патрулка която стои денонощно пред входа на сградата редовния постови цивилен който обикаля в дъжд сняг и пек денонощно също е там
  • 10 Румен бежуто

    9 15 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко Боклука":

    Деси е съдита аз на двоина заплата а другите с къщи с тези писания ще разведёте радев
  • 11 Гетов

    0 0 Отговор
    Аве - вие гетовите - АВИАЦИОННА МАФИЯ ЛИ ЩЕ МИ ПРАВИТЕ??????????????????????????????????