24 Февруари, 2020 19:48 2 930 18

Под охрана продължават да изнасят антиките на Божков

  • васил божков-
  • антики-
  • експонати-
  • културни ценности-
  • нове холдинг

Колекцията на бизнесмена се състои от над 30 000 експоната

Под охрана продължават да изнасят антиките на Божков - 1
Снимка: БГНЕС

Под строга и въоръжена с автомати охрана продължава процедурата по изнасяне на експонати от колекцията на Васил Божков от сградата на "Нове холдинг" на ул. "Московска", съобщиха от NOVA.

Още в началото на месеца, когато се описваха културните ценности, стана ясно, че колекцията на Божков се състои от над 30 000 експоната и изнасянето ѝ от неговия личен музей и от къщата му ще отнеме месеци.

Както вече стана ясно, преди няколко дни откриха оръжие и криминална регистрация от 1979 г. на Божков в офиса му. От фондация "Тракия" се оплакват, че властите изземат колекцията на Божков в сандък.

Припомняме, че колекцията от антики на Божков се проверява от 30 януари. На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от дома на Божков бяха иззети множество картини. Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    20 2 Отговор
    Поправка!
    - Да усвояват и преразпределят!
    - Това на мен, а това на Бибитко и мацката му и копелето му в Барселона.
  • 2 Така мисля

    24 3 Отговор
    Защо взимат колекцията на човека ? Всички властници бяха на хранилка при него и за благодарност го прецакаха !

    Коментиран от #3

  • 3 Да да да

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Така мисля":

    То всеки,който си е имал работа с Тиквата и Сокола рано или късно бере ядове !!!!
  • 4 Милен

    22 1 Отговор
    Изнасят ги към Банкя и Барселона да си ги гледа Бойко Борисов ман.фа
  • 5 Лошо Седларов

    22 1 Отговор
    Дали ще видим вече антиките ? Кой знае къде ще ги потрошат гумените глави !
  • 6 Аз71

    5 1 Отговор
    Да му ядете к-а на Божков.
  • 7 noooooooooo

    8 1 Отговор
    KRADCI .......................................i pak KRADCI
  • 8 От Варна

    11 0 Отговор
    Няма ли компетентни специалисти и смели хора да спасят тези уникати за България? Ще ми разследват приватизацията преди 30 години, а това разграбване нагло пред целия народ няма кой да го спре! Къде е Мин. на културата и оная мишка Банов. Пладнешки обир...Или ще му ги пратят на собственика в чужбина? И такива договорки са възможни
    Жалко, че това съкровище повече няма да се появи на светло...

    Коментиран от #11

  • 9 Анна

    0 1 Отговор
    Хубави и прекрасни момичета, най-хубавото има—> getbadgirl. com
  • 10 WebTribune

    12 0 Отговор
    Без съд и присъда ,това си е чист грабеж с взлом.Че Божков ще осъди Бг ,това е сигурно,обаче дано осъди персонално и грабителите на имуществото му.
  • 11 WebTribune

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "От Варна":

    Твоя въпрос,само преди дни зададен на министъра на правосъдието -Барни ръбела, той отговори така;- "Ние му ги прибираме на съхранение ,защото човека (Божков) е в чужбина и няма кой да му ги пази" ! Това е отговор на Правосъден министър на страна членка на ЕС! Без коментар за този отговор.
    По логиката на министъра те спокойно могат да влязат и в домовете на трите милиона емигрирали българи с предтекст,че са в чужбина и няма кой да им пази имуществото..... Това даже не е и цирк.Това е лудост.
  • 12 35555

    7 1 Отговор
    Не може га си толкова тъп ,що не ги охраняваш там където са. Има само едно обяснение искаш да ги откраднеш

    Коментиран от #15

  • 13 WebTribune

    7 1 Отговор
    Вижте сега...Божков не е осъден, а само се води разследване срещу него....влизат и обират каквото им хареса от имуществото му. По тази логика....каталунската прокоратура,която ясно потвърди ,че води разследване срещу група лица,в това число и българския премиер...да нахлуе в къщата на ББ и останалите от групата и да прибира вещите им ,без те да са осъдени .Но не го прави.Дори не дава и информация свързана с разследването. Дали са изнасилвачи,дали са бандити и пр. Нищо! Води си разследване ,събира си доказателства и когато прецени,че доказателствата са годни ги праща в съда.Там съдът да казва-дали са изнасилвачи,дали са бандитит,дали перачи на пари...съда да отсича.
    Ето ясно как се вижда истинската прокуратура от нашата "карикатура". Нашето не е прокуратура ,а си е чист башибузук
  • 14 Гешеватурата

    5 0 Отговор
    Кога ще екстрадиране бат Бойко в Испания?
  • 15 Хрис

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "35555":

    Прав си приятелю, тракийската колекция на Божков беше уникална, най-богата и единствена в света, систематизирана и подредена от именити траколози и имаше голямо познавателно значение. Казвам беше и имаше, защото тя вече, меко казано, се разтуря, експонатите ще отидат на съхранение по мазета и тавани, делото Божков ще се проточи дълго и те ще потънат в забвение, примери за това бол (много). Ако това начинание се дължи на незнание -добре, ако ли не, то ми напомня за подбудите на онзи елински младеж от IV век пр. н.е. на име Херострат.

    Коментиран от #18

  • 16 Митко

    1 0 Отговор
    Божков потъна в дън земя, явно са го посъветвали да мълчи?
  • 17 Антиката Божков

    2 0 Отговор
    Е,, нормално,, да има и такива работи..! Хайлафа се излага,, мърсолите,, подир тях...!!
  • 18 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хрис":

    Не знам какво си мислите приятелю, но не мисля, че тук във форумите някой знае кой е Херострат и какво е направил ...разбира се , с изключение на мен и Вас....е, може би има още един -двама, но повече едва ли.
    Поздравления за точното и првадиво мнение.