2 Април, 2022 12:07 2 222 13

Разбиха група за трафик на мигранти, арестуван е и служител на МВР

  • група-
  • мигранти-
  • мвр-
  • гдбоп-
  • данс

Според разследващите заради забавянето на реализацията ръководителят на групата, който е сириец, през годините се е укрил в чужбина и ще бъде обвинен задочно

Разбиха група за трафик на мигранти, арестуван е и служител на МВР - 1
Снимка: БГНЕС

Мащабна операция на ГДБОП, Гранична полиция, ДАНС и вътрешна сигурност на МВР разби голяма организирана група, занимаваща се с прекарването на мигранти. Това е поредната разбита група, съобщи БНТ.

Усилията са насочени към неутрализирането на престъпна дейност и подсигуряването на границата на България и противодействието към нелегалната миграция. В престъпната си дейност групата е била подпомагана от служител на МВР.

На 1 април е проведена специализирана полицейска операция на територията на гр. София и страната от служители на ГДБОП, ГДГП, ДВС - МВР и ДАНС по линия незаконна миграция. В хода на СПО са задържани 7 лица. Един от тях е служител на МВР.

Проведени са процесуално-следствени действия на 9 адреса, от които 2 по неотложност. Иззети са вещи и предмети, имащи отношение към документиране престъпната дейност на групата. Задържана е и група нелегални мигранти в София. По време на акцията шестима мигранти са задържани в тайна депо в София.

От МВР допълниха, че това е едно от 25 досъдебните производства, за които главният секретар на вътрешното министерство е сигнализирал Инспектората на ВСС за неоправдано забавяне от страна на прокуратурата. Разработката е от 2018 г. и оттогава досега по оперативна информация групата е прекарала хиляди мигранти. Ръководена е от сирийски гряжданин.

Според разследващите заради забавянето на реализацията ръководителят на групата, който е сириец, през годините се е укрил в чужбина и ще бъде обвинен задочно. Задържаният служител на МВР е от Жандармерията, оказал е съдействие на разследването и прокуратурата е решила, че може да му смени процесуалното качество и задържането му няма да бъде удължавано.

Има данни, че сириецът е радикализиран, не се изключва версията, че освен с трафик на мигранти се е занимавал с осигуряването на придвижването на терористи. Именно по този причина в разследването на групата е ангажирана и ДАНС.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А граничарите

    12 0 Отговор
    През които минават мигрантите каде са?!???. ДА НА протеста.
  • 2 Ако не беше радикализиран?

    10 0 Отговор
    Тогава карай да върви, но нищо не върви ако няма някой от МВР в организацията, за да плаща на началниците горе! Сега изгърмя завалията! Ще го изгонят от работа и след 3 месеца ще го назначат отново! Защо опъват палатки за една керлива заплата? Контингента малко ли им киха?

    Коментиран от #12

  • 3 Полицаи

    5 0 Отговор
    и ключари по арестите - "бизнесмени" .
  • 4 волен сидеров

    11 1 Отговор
    УКРАИНЦИ МОЖЕ А СИРИЙЦИ НЕ......САЩ СКОРО ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ И ЩЕ ГИ ВИДИМ И ТЯХ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 2loop

    13 0 Отговор
    Пак да им вдигнете заплатките на мвр ама не с 25 а с 75 %тоя път
  • 7 Кирилче Петковски

    17 1 Отговор
    Ако сириец влезне в БГ е нелегален мигрант, ако украинец влезне му се дава документ за пребиваване, дават му се по 40 лв. на ден, настанява се в хотел, освободен е от винетка, ползва безплатно градски транспорт, предоставя му се напълно безплатна медицина, отгоре на всичко ги хващат от КАТ да карат пияни. Не защитавам сирийските бежанци, но нищо не се прави за българския народ който живее на ръба на оцеляването в собствената си държава.
  • 8 един от многото

    5 0 Отговор
    Да не би да са изпратените от Израел специалисти?
  • 9 Видин

    11 0 Отговор
    Селяците каналджии около Видин никой не ги закача,но за сметка пък натова си купуват Мерцедеси и BMVта от Швейцария.
  • 10 РОПИ

    8 0 Отговор
    Абе има ли некоя по голема престъпление без служител на МВР, на Граничната полициа и пр.Що пари се изпраха от там, що апартаменти си купиха.Кой ги проучва тези служители на МВР, кой ги контролира? Началникът им не може да ги контролира няма да върви против себе си, служба да ги контролира нема, вътрешните сигурности са далече и не могат да огреят навсекъде.Що полицаи има за махане, набълкани в наркото или децата им са нарко, по нелегалните емигранти .

    Коментиран от #11

  • 11 Бай Илия

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "РОПИ":

    Попитали един дедо има ли бандити а той им казал, че няма понеже са станали полицай!
  • 12 Жоро

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ако не беше радикализиран?":

    Ревът за заплати що всеки се пита откъде имат пари за луксозни коли и нови апартаменти и въобще разходите им не отговарят на приходите!
  • 13 Трайно безработен

    1 0 Отговор
    Пруратурата му е простила нали ео нашите!
    Задържаният служител на МВР е от Жандармерията, оказал е съдействие на разследването и прокуратурата е решила, че може да му смени процесуалното качество и задържането му няма да бъде удължавано.