Last news in Fakti

2 Април, 2022 17:35 1 895 11

Спецпрокуратурата: Невярна и манипулативна е информацията за разбитата група за трафик на мигранти

  • специализирана прокуратура-
  • трафик на мигранти-
  • мигранти-
  • мвр-
  • гдбоп-
  • данс

Досъдебното производство е образувано през 2018 г. от прокурор при Специализирана прокуратура по разработка на ДАНС, заявиха оттам

Спецпрокуратурата: Невярна и манипулативна е информацията за разбитата група за трафик на мигранти - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура разпространи позиция до медиите във връзка с новина от днес за разбита група за трафик на мигранти, която според е нея е представена некоректно и дори включва неистини. Ето какво пишат от спецпрокуратурата:

В публикации със сходно съдържание в няколко електронни медии на 02.04.2022 г. бяха предоставят неверни данни относно извършени ден преди това действия по неутрализиране на организирана престъпна група за подпомагане на нелегални мигранти в страната по пътя им към Западна Европа.

Действията по разследването на 01.04.2022 г. са осъществени от следователи под ръководството и надзора на прокурори от Специализирана прокуратура (факт, който не се споменава в публикациите). Служители на ДАНС, ГДБОП, ГД „Гранична полиция и „Вътрешна сигурност“ на МВР са участвали в разследващия екип за извършване на оперативно-издирвателни мероприятия.

Досъдебното производство е образувано през 2018 г. от прокурор при Специализирана прокуратура по разработка на ДАНС. Към привличане на лица в качеството на обвиняеми, се пристъпва след събиране на достатъчен обем от доказателства за съпричастието им към престъпната дейност.

На 01.04.2022 г. с прокурорски постановления като обвиняеми по делото са привлечени 6 лица. На три от тях е наложено задържане за срок до 72 часа, на един е определена мярка за неотклонение „подписка“. Едно от обвинените лица изтърпява ефективна присъда във Федерална република Германия за друго престъпление, а за друго - сирийски гражданин, е установено, че е извън страната и е обявено за издирване.

Категорично не отговаря на истината изнесеното в някои от публикациите, че полицай – служител на жандармерията, е бил арестуван по досъдебното производство. Служител на жандармерията е разпитан единствено като свидетел по делото, не му е повдигано и обвинение.

Във всички публикации се сочи, че въпросното разследване е едно от 25-те „забавени без уважителна причина“ от прокуратурата, за които главният секретар на МВР сигнализирал Инспектората на ВСС. Веднага след това пряко се налага внушението, че вследствие на „забавянето“, през страната са прекарани хиляди мигранти, „което е можело да бъде избегнато с ареста им по-рано“. Твърди се, заради това забавяне „лидерът на бандата – сириец, се е укрил и е обвинен задочно“.

Услужливо се подминава фактът, че неутрализирането на престъпната група отдавна e било планирано, подготвено, но не и реализирано - поради изтичане на информация към заподозрените от силова структура, извън ДАНС. И че вследствие на изтичането на тази информация, ръководителят на групата напуска страната.

Неистини относно разследването се представят и в публикация, озаглавена „Избягалият сириец в бандата, трафикирал мигранти, радикализиран. Прокурор… отказал СРС-та“.

Истината е, че в кориците на следственото дело не се съдържат каквито и да било доказателства за това, че въпросният сирийски гражданин е бил радикализиран, както и че е поддържал контакти с т. нар. „Ислямска държава“.

Некоректно и вероятно неслучайно в публикацията са посочени имената на двамата наблюдаващи делото прокурори - с очевидната цел по нескопосан начин, те да бъдат очернени пред обществото. Неистини се представят с обяснението „това, съобщиха от прокуратурата“ (например, че единият от прокурорите е излязъл в отпуск).

Специализирана прокуратура се надява, че публикуването на невярна информация, уронваща престижа на Специализирана прокуратура и работещи в институцията достойни магистрати, е непредумишлено от страна на авторите и на редакционните екипи.

Специализирана прокуратура отново призовава представителите на медиите да публикуват единствено вярна и проверена информация.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    20 6 Отговор
    Никой не е в състояние да урони престижа нито на Гешев, нито на Главна прокуратура, нито на спец.прокуратурата, нито на каскетурата по простата причина, че тези институции нямат престиж и нямат доверие от българите. Те обикновено действат като ОПГ с айдуците

    Коментиран от #8

  • 2 гроажданин

    4 1 Отговор
    Впредвид на това че малко служители от Гранична полиция са уличени в съпричастност на мигрантски трафик не е изключено да е подал сигнал че се води наблюдение върху групата Вследствие на което тартора да е напуснал страната ..
    Гранична полиция се нуждае от строго редуциране и реподбор на състава .
  • 3 ec бeеее...

    6 1 Отговор
    Вече започвам да се чудя - кога ще публикувате опровержение на опровержението? Да включа ли хронометъра?
  • 4 Те те те

    4 1 Отговор
    Прокурорите слязоха на нивото на полицията...само отчитат формални резултати.истинска битка с престъпността няма.
    А очаквахме висок професионализъм и реални резултати.
    Питайте кой,изобщо някой дали проучва ли кандидат прокурорите .всички опголигапси си назначиха прокурори и съдии.Черният краси а след него дпс,...ужас е.
    Добре че хората не знаят истината

    Коментиран от #9

  • 5 Дамажан

    3 1 Отговор
    Наздрае!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Империята отвръща на удара

    2 1 Отговор
    Не трябва да има напрежение между институциите, но всяко твърдение от едната страна се оборва от другата с взаимни обвинения за саботаж. За съжаление в случая прокуратурата се излага повече, защото тя е господар на досъдебното производство и може да възложи на която структура реши да извърши каквото счете за необходимо и оправданията й звучат смешно в ушите на по интелигентните хора. Забелязва се и, че тя не напада първа, но отвръща на всяка нападка. Някой може да счете това като опит за помирение от типа виж ако не ме закачаш и аз няма да те пипам, но на мен ми прилича на заспало животно, което като го ръчкаш да стане хапе и като се отдалечиш, за да не пострадаш, пак заспива. На фона на това непродуктивно положение все пак излиза и нещо хубаво. Търсейки как да се ръчкат и хапят на принципа проба грешка се вижда ниската компетентност и от двете структури, която е била скрита и необезпокоявано се е развивала и сега при медиите шамари тя лъсва и принудително бива малко по малко изхвърляна и заменяна. Времето ще покаже обаче с какво се заменя и дали както през последните над 30 години няма да става по зле и ще пада нивото още повече.
  • 8 Бай Пеши

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Не думай .Това ли измисли тиквата сложена да ти служи вместо глава .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 жалък е

    1 3 Отговор
    Какво го четете , такива нижониципуттлерасти много , човек трябва да има хигиена за долнопробната болшевишка пропаганда .
  • 11 Пенчо

    1 1 Отговор
    Какво очаквате от злобен дядка, който не знае на кой свят е през повечето време ако и да е министър!