26 Юни, 2024 05:30 1 678 11

Тихомир Безлов: Брендо иска да скъси другите си присъди с влизането в затвора

  • тихомир безлов-
  • евелин банев-брендо

Многократните му измъквания от органите на реда показват, че е имало изтичане на информация и подкрепа на много високо ниво, смята експертът по въпросите на престъпността

Тихомир Безлов: Брендо иска да скъси другите си присъди с влизането в затвора - 1
Снимка: БГНЕС

Искането на предалият се доброволно Евелин Банев-Брендо да изтърпи в България постановените спрямо него присъди от Италия и Румъния е заради евентуалното скъсяване на срока на присъдите му.

Това каза в пред "Фокус" експертът по въпросите на престъпността към Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

В понеделник Брендо се предаде в Централния софийски затвор около 07.30 часа, като носеше със себе си сак и е бе готов да влезе в килията.

Според експерта в българското законодателство има многобройни нормативни решения, които ще му дадат възможност рязко да съкрати присъдата си. "В България най-високият срок, който той би трябвало да получи според българското законодателство, са 15 години. Тъй като той е излежал част от присъдата си при предварителните мерки за неотклонение през 2007, и респективно 2012-2014 година, то тези години би трябвало да му се признаят. Приема се, че ако има безпроблемно поведение и работи в затвора, срокът се намалява допълнително наполовина", обясни експертът.

Брендо е може би най-високопоставеният български представител на ъндърграунда, от който се впечатлява дори калабрийската "Ндрангета" според италианския журналист Роберто Савиано, който в книгата си "Нула Нула Нула“ казва, че "калабрийците се снабдяват с кокаин от българите, защото българската мафия беше закупила такова количество кокаин, че беше в състояние да го продава на по-добри цени от самите южноамериканци,“ което се потвърждава и от италианските разследващи, които твърдят, че 1/3 от кокаина в Испания и Италия е бил доставен през мрежата от фирми и превозвачи на Евелин Банев.

Наречен "кокаиновия крал“ заради връзките му с колумбийските картели, които в началото на века му доверяват големи количества кокаин, той ефективно организира контрабандата първоначално през испанските пристанища, по-късно и към Италия. Използва и една интересна възможност в България: капитани на яхти започват да участват в този пренос на кокаин. "Тогава горе-долу започва големият ръст на кокаиновия пазар в Европа, който преди това е 2-2,5 пъти по-малък.

Следващият етап е изпирането на парите от тези сделки, като за това развитие знаем покрай процеса за пране на пари срещу "Креди Сюис" на швейцарската прокуратура,“ обясни експертът и добави, че другото, което прави впечатление, е много ефективното избягване на различни разследвания и многократни измъквания от органите на властта на Брендо, което показва, че е имало изтичане на информация и подкрепа на много високо ниво.

Според Тихомир Безлов е интересен и фактът, че въпреки че е бедна, корумпирана страна, с много неустойчива политическа демокрация, България не се е превърнала в Южна Италия с нейното изобилие от традиционни и не само криминални организации.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аматьори

    5 1 Отговор
    Да го пращат в Италия да види истински затвор

    Коментиран от #3

  • 3 Хмм

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аматьори":

    А дано, ама надали. За да дойде тук, значи се е спазарил и всичко е уредено
  • 4 един

    1 0 Отговор
    Много се съмнявам дали ще стои в затвора такъв бандит!Да искаш сам да влезеш в затвора това е нещо нечувано,само у нас може да се случи!
  • 5 Демократ

    7 0 Отговор
    Брендо е знамето на превзетата от мафията България. Няма никакъв срам във виновните за това служби, които трябва да пазят националната сигурност, върховенството на закона и сигурността на гражданите. Тези служби пазят най-страшните международно издирвани престъпници като Брендо, Таки, Ружа Игнатова и много други. Направиха България за срам и позор пред света, направиха я бандитска държава. България с толкова много талантливи учени,предприемачи,хора на изкуството и изобретатели,ценени в целия цивилизован свят, които са двигателите на развитието на всяка държава, нямат място при бандитите тук. БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ ПАЗИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ В БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Име

    1 0 Отговор
    Не им е интересно на журналистите - какво е всъщност дрогата и как унищожава хора.

    Чувства се - преклонение - към краля на кокаина.

    То само крале се разхождат, те ни тровят децата.

    Коментиран от #9

  • 8 Така изброените имена

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    Са пионки на политиците дето посредством тях правят милиарди от далавери с различни инструменти било то дрога оръжия органи....политиците са мозъка службите системата която пази и контролира и напътства и помага на мафиотите а самите мафиоти са пръстите с който оперират изброените по висшестоящи органи....целта е личностно забогатяване на политици милиционери и игра със съдбата на милиони хора..отделния човек не значи нищо там горе са друга порода хора и никоя няма зор да оправя пасмината наречена народ да живеела по добре..това е една биологична непотребна маса и само заслужилите и отличили се с него могат да живеят добре благодарение на личните си качества
  • 9 Като не си запознат мола ти се не говори

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    Нито знаеш дрогата какво представлява всъщност нито нищо.....дрогата е част от естествения изкуствен подбор и така се пресяват хората от това ставаш или не...ето аз например как не съм консуматор на дрога въпреки че се продава а ?значи самите дилъри не са виновни че има търсене...дори да няма предлагане търсенето ще го има

    Коментиран от #11

  • 10 Смърфиета

    0 0 Отговор
    И този е един мн млад, но мн сложен гъст.
  • 11 Ти гледай

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Като не си запознат мола ти се не говори":

    само да не ти се обърне подбора.