Last news in Fakti

14 Март, 2014 08:24 16 153 16

Полицай е убит при спецакция в Лясковец - Обновена

  • лясковец-
  • полиция

Стрелецът е 53-годишният Петко Савов, бивш служител на БДЖ, работил за кратко в Англия

Полицай е убит при спецакция в Лясковец - Обновена - 1
Снимка: БТА

Полицай е бил убит при специализирана акция тази нощ в град Лясковец, потвърди в ефира на bTV главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Стрелецът е 53-годишният Петко Савов, бивш служител на БДЖ, работил за кратко в Англия. В момента е безработен, живее с майка си в триетажна къща. Стрелял е по полицаите с ловна пушка с патрони за едър дивеч.

Малко след 9 часа Светлозар Лазаров е пристигнал в Лясковец, за да следи за провеждането на полицейската операция.  

„Той от години е опасен, проблемът е отлаган от няколко години”, подчерта неколкократно главният секретар.

Спецоперацията е започнала в 6:00 часа тази сутрин и продължава и в момента.

Акцията е предприета след сигнал на директора на училище „Максим Райкович“.

„Колегите работят във връзка с досъдебно производство за закана за убийство и притежание на оръжие. Има лице, което се е барикадирало, заплашило е, че ще застреля деца. Сигналът е от години, но последната заплаха е от вчера”, обясни Лазаров.

Той бе категоричен, че мъжът не е имал информация за предстоящата операция срещу него.

Очевидци споделиха пред bTV, че стрелбата е започнала между 5:00 и 5:30 часа тази сутрин, но още не е ясно дали е предшествала спецакцията, или е резултат от нея. От полицията и прокуратурата не дават никаква информация.

Мъжът живее сам в къщата си, която е в центъра на града точно срещу двора на училището „Максим Райкович". Човекът е започнал да пише още през миналата година официални писма до директора на училището, че притежава три ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото има непоносимост към деца.

Преди седмица директорът на училището помолил учениците да подпишат декларация, че са информирани за заплахата от мъж, че ще бъдат наранени, ако използват спортно-техническите съоръжения, разказа кореспондентът на bTV във Велико Търново.

Тази нощ полицията е организирала спецоперация след множество сигнали на граждани срещу този човек. Мъжът обаче се е барикадирал в къщата си и е открил огън срещу полицаите. Той още е опасен и е заключен в дома си.

Изстрелите в центъра на Лясковец проехтяват около 7:30 часа в петък сутринта. Градът е отцепен от специални части. В района има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора.

„Хората в района са изведени, има периметър, за да не пострадат мирни граждани. Мъжът е отказал да изпълни разпорежданията на МВР”, допълни Светлозар Лазаров.

Той посочи, че "към момента оръжията са незаконни" - "бойният арсенал е трупан с години". Главният секретар на МВР не пожела да посочи дали мъжът е освидетелстван официално. "Разполагаме с необходимите експертизи, но не искам да изпадам в детайли", заяви той на път за Лясковец.

Застреляният полицай при спецакция  е от отряда на Баретите. Той е прострелян в главата, по първоначална информация, роден е през 1971 година. Втори отряд на Борба с тероризма е на място в Лясковец, където бе застрелян един полицай и други трима бяха ранени.

Днешната  спецакция повдига изключително много въпроси. Стана ясно, че акцията се е готвила близо две седмици, но бе провалена със смъртен случай и ранени полицаи и според експертите е проведена аматьорски. Друг е въпросът защо психично болен е разполагал с оръжие.  Следва и логичният въпрос Баретите, които провеждат по пет операции годишно имат ли нужната рутина.

Тези въпроси възникват и на фона, че шефът на Специализирания отряд за борба с тероризма Георги Гайков поиска баретите да се превърнат в дирекция. След тази провалена акция е нормално да се постави въпроса дали това ще е професионално и не е ли по-удачно да има групи за реагиране по места. В случая само придвижването от София до определена точка не е удачно , а и не е удачно един отряд да покрива цяла България. Освен това в  Групите за проникване и задържане по места работят оперативни работници, които добре познават контингента си и са подготвени за подобен род задържания.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Христов

    8 2 Отговор
    Един убит и трима ранени, и то от обикновен ЖеПеец! Ега ти "професионализма" на днешната ни полиция - нямам думи. А преди 20-ина и повече години съвсем не беше така - въпросният психар просто щеше "да изчезне" тихо и незабелязано, без да пречи на останалите хора... Без шумно обявявани спецакции, без журналисти, ПиАри и пр.
  • 2 Румен Янев

    4 2 Отговор
    Е такава ни е системата ! Луди и опасни на свобода си щъкат навсякъде и дори закона ги защитава ако врътнат и опуцат някой ей така за спорта !
  • 3 Георги Денов

    6 1 Отговор
    Каква ти полиция, цялата система е под всякаква критика, когато отидем на сигнал в циганското гето си оставяме пистолетите в касите на районното, за да не стане варгал и да ни ги вземат, ако се спречкаме, изобщо плаче ми се и ако не беше кредита който съм изтеглил веднага щях да напусна проклетата система!
  • 4 Hristian Dimitrov

    1 2 Отговор
    Аз имам неприязън към хора, които не харесват деца и имат противозаконно оръжие, но това не ми дава право да ги заплашвам по какъвто и да е начин нали ?
    А относно спец. операцията на баретите просто нямам думи............ никак не е професионално да се процедира по този начин ( да има ранени или убити спец. полицай). На теория и на практика нещата са различни нали така?

  • 5 alanko

    1 1 Отговор
    Отрежете му ръцете до лакти и му дайте един пистолет да се оправя!
  • 6 ярослав станчев

    1 1 Отговор
    Сега се обучават по американската система "Контра страйк"
    И резултата е на лице,1 убит и трима ранени от отряда за борба с тероризма,дет се вика най-добрите от най-добрите.И то от човек с пушка.
    А навремето ги обучаваше нашето и съветското КГБ. Виждал съм ги в действие,по прословутия "Възродителен процес".Много бързо,тихо и ефективно работеха.
  • 7 наско стоилов

    2 1 Отговор
    директно са им заповядали да го арестуват и са хвьрлили мом4етата на дулото на пушката. Каква е тази стиковка-гола вода са висшестоящите рьководители . Ако имат доблест ДА СИ ПОДАВАТ ОСТАВКАТА
  • 8 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 9 Симеон Тасев

    1 1 Отговор
    кой знае каква е истината ама както и да е
  • 10 Mercedes-Benz

    2 2 Отговор
    Бог да прости момчето! Апелирам към колегите му да му видят сметката! Смърт за б.....ка!
  • 11 ярослав станчев

    3 1 Отговор
    Не знам какво точно са им заповядали,ама пише,че са подготвяли операцията две седмици.Американците подготвяха 2 месеца залавянето на бен Ладен и то в чужда държава,и го хванаха по бели гащи,без пушка да пукне.А нашите един луд чичо с ловна пушка не можаха да хванат,мани ми и жертви дадоха.
    На времето нашия взводен казваше-ако стане беля в ученията,не е виновен боеца,а командира му,защото не го е научил.
    Какви оставки да подават,те всичките неграмотници дето командват са за въжето.

    Коментиран от #16

  • 12 Стоян Стоянов

    1 0 Отговор
    Очевидно има грешка на МВР при акцията в Лясковец
  • 13 Коко

    2 1 Отговор
    Човека е бил луд ако всички си вършеха работата той щеше да бъде в лудница а оръжията конфискувани.
  • 14 Tanq Popovska

    2 0 Отговор
    Проведената акция в Лясковец доказва колко ръководни органи в МВР не заслужават заеманите постове. Това е един случай в който много служители на МВР от района са знаели , че лицето притежава оръжие и би трябвало да се потърси отговорност за последствието от местните ръководител. Що се касае за инцидента подходът би трябвало да е както към неотрализиране на терорист. Случаят е бил ясен предварително, какво ли би станало ако никой не знаеше за евентуалните действия на стрелеца /убиеца/. Но е късно за размисъл......
  • 15 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ЕДНА СЕДМИЦА СА СЕ ПОДГОТВЯЛИ ЗА СПЕЦ АКЦИЯ И ВИЖТЕ КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ
    А ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР СЕ ХВАЛИ ПРЕДОТВРАТИХМЕ ПО ЛОШО
    МЕДАЛ ЛИ ИСКА
  • 16 Йордан Славов

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ярослав станчев":

    Ей много ги разбираш, ама това, че си служил в казармата не те прави ченге от S.W.A.T. Погледай малко документални филми за S.W.A.T. по National Geographic, да видиш колко жертви дават и тогава поствай неуместни шапкарски поговорки!!!