Last news in Fakti

14 Март, 2014 16:55 2 192 0

Полицаите простреляни в Лясковец са стабилни

  • вма-
  • лясковец-
  • стрелец-
  • оперирани

Лекари във Велико Търново оперираха стрелеца от Лясковец

Тримата простреляни служители на реда, които пострадаха при престрелката в Лясковец тази сутрин вече са оперирани във Военно-медицинска академия, съобщиха лекарите.

Те са настанени в Клиниката за анестезиология и реанимация на ВМА.

Няма опасност за живота на пострадалите полицаи, съобщиха на брифинг лекарите във ВМА. Те са били откарани в шокова зала. Те вече са в стабилно състояние, но двама от тях са с доста сериозна дългосрочна прогноза, заявиха лекарите.

Полицаите са носели бронежилетки и наранявания им са на горните крайници. Първична обработка е направена на място, направени са и външни фиксатори. При пристигане във ВМА е направена вторична обработка на раните.

След извършване на първоначалните изследвания на единият от пострадалите е установено счупване на горна дясна ръка със засягане на подмишница и масивна мекотъканна травма, криеща риск от усложнения. Вторият пострадал е без счупвания, но с тежка мекотъканна травма в областта на лява ръка и подмишница със значителна липса на тъкани и също с риск от инфекциозни усложнения. Третият пострадал също е с мекотъканна травма и липса на тъкани от дясната ръка.

Във Военна болница е направен втори оглед на нараняванията, както и вторична обработка на раните.

При единия от служителите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) има риск за крайника, защото има много сериозно нараняване на китка и предмишница. Има опасност от неговата инвалидизация.

Първи операции са направени, вторите предстоят след 2 дни, заявиха от болничното заведение.

На тримата е извършена спешна реконструктивна хирургична намеса, след което са приведени за лечение в реанимацията на ВМА. В момента им се провежда антибиотично лечение с цел ограничаване на риска от усложнения, вследствие на огнестрелните наранявания. 

Те бяха транспортирани в столицата със самолет  "Спартан", който летището в Горна Оряховица около 13.30 часа и час по-късно пристигна в София.

Първа помощ на пострадалите полицаи беше оказана в болницата във Велико Търново. Тримата са с огнестрелни наранявания на горни крайници, но със стабилни показатели и няма опасност за живота им.

Медицинският екип реаниматори от ВМА, който пътува със самолета, се ръководи от заместник-началника на Клиниката по анестезиология и реанимация подп. доц. д-р Николай Младенов, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Полетът е извършен по нареждане на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов.

В същото време от  великотърновската болница, където е настанен 53-годишният Петко Савов, който тази сутрин откри огън по органи на реда в Лясковец, съобщиха , че операцията на стрелеца е продължила 3 часа.

По думите на  директора на великотърновската болница д-р Стефан Филев, мъжът все още е с опасност за живота, но прогнозите са добри. Мъжът вече е контактен. Хирурзите са отстранили единия бъбрек на Савов и са възстановили разкъсаните му черва, съобщава Дарик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА