Last news in Fakti

27 Август, 2014 13:47 1 486 0

Президентът откри комплекса при гробницата на Хонорий в София

  • росен плевнелиев-
  • хонорий-
  • "света софия"-
  • гробницата-
  • комплекса-
  • културно наследство-
  • нато-
  • уелс-
  • служебното правителство-
  • назначенията-
  • ваньо танов

По време на събитието Росен Плевнелиев коментира и участието на България на срещата на върха на НАТО в Уелс, както и назначенията на служебния кабинет

Президентът откри комплекса при гробницата на Хонорий в София - 1
Снимка: БТА

Отговорният и професионален подход към историческото и културното ни наследство е важен не само за гражданите и посетителите на София, но е и повод за самочувствие колко богат е нашият град. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на комплекса при гробницата на Хонорий до базиликата „Света София“. В церемонията участва и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В приветствието си държавният глава посочи, че Столичната община е показала европейско отношение към нашето културно наследство. „Немалко от него е пропиляно или унищожено през десетилетията от прибързан стремеж към модернизация, от идеологическо заслепение, от алчност или неграмотност“, заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава благодари за възможността да открие възстановената гробница, която определи като „още един много важен елемент от древната мозайка на нашата столица“, от който можем да получим нови знания за миналото на държавата ни.

В отговор на журналистически въпрос за проекта на „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“ президентът Росен Плевнелиев посочи, че залегналите в проектодокумента позиции изцяло се припокриват с официалната позиция на Алианса, нееднократно изразявана от генералния секретар на НАТО.

Държавният глава подчерта, че визията е на етап работен вариант и до представянето на позицията на страната ни на Срещата на върха на НАТО в Уелс ще продължи работата по проекта. „Трябва експертите, които са представили тази работна версия, да я защитят пред Съвета по сигурността при Министерския съвет, правителството да одобри окончателния вариант“, заяви президентът Плевнелиев и допълни, че едва след това той ще даде оценката си.

Държавният глава посочи, че одобрява подхода, който е приложен за изготвянето на  „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“ и каза, че в писането й са участвали уважавани експерти. „Версията бе публикувана за обществено обсъждане, за да се чуят колкото се може повече гледни точки“, заяви Росен Плевнелиев и уточни, че е важно на Срещата на върха на НАТО България да представи легитимна и ясна позиция за целите ни в рамките на Алианса и визията ни за решаването на проблемите в сектор „Сигурност“ в региона и по света.

За назначенията на служебния кабинет президентът заяви, че те са значително по-малко от тези, извършвани от други правителства. „Служебното правителство е добре скроено, то действа и доказва, че е надпартийно, включително и с назначенията“, заяви президентът и допълни, че правителството покрива целия спектър на българското общество.

Росен Плевнелиев посочи, че с избора на Ваньо Танов за директор на Агенция „Митници“ се цели повишаване на събираемостта на приходите. „Става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на пробития бюджет и пробитите приходи, които така или иначе чрез една актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани, без ревизиране на бюджета в държавата няма да минем“, посочи държавният глава.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА