Last news in Fakti

27 Август, 2014 17:07 836 1

Правителството оттегли визията за развитие на България в НАТО

  • правителството-
  • „визия 2020: българия в нато и в европейската отбрана“-
  • нато-
  • русия-
  • министерството на отбраната-
  • георги близнашки-
  • росен плевнелиев

Премиерът Близнашки определи като неприемливи и крайни няко от текстовете в документа, в който се казва, че сме в информационна война с Русия

Правителството оттегли визията за развитие на България в НАТО - 1
Снимка: БТА

Правителството оттегли предложената от Министерството на отбраната „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“. В документа се казваше, че България е в информационна война с Русия. Премиерът Георги Близнашки определи като неприемливи и крайни някои от текстовете.

„Има редица моменти, които най-вероятно ще останат и в окончателния текст, върху който се работи заедно с представители на Министерството на външните работи. Бях много строг с тях и ги предупредих, че предварително текстове, които не са съгласувани с министър-председателя, не могат да се обнародват. Това са твърде чувствителни материи. Националната сигурност вълнува всички“, заяви служебният министър-председател, цитиран от БНР.

Документът ще бъде обсъден в понеделник на извънредно заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет. На въпрос заплаха ли е Русия за националната сигурност на страната, премиерът коментира:

„Заплахата е конфликтната ситуация между Русия и Украйна. Аз не бих искал ние да вземаме страна във въпроса кой е крив и кой е прав в тази ситуация, но ние не одобряваме бруталните действия на моменти на руското политическо ръководство, анексирането на Крим. Затова смятаме, че и двете страни трябва да се въздържат от крайни действия, но аз смятам, че ние трябва да поддържаме една по-умерена и по-балансирана позиция“. Близнашки изрази убеденост, че в този по-сдържан стил ще бъдат и крайните документи, които ще се приемат на Срещата на върха на НАТО в Уелс.

Оттеглянето на проектодокумента от страна на кабинета идва малко изненадващо, след като само преди часове, по време на откриването на реставрираната гробница на Хонорий в столицата, президентът Росен Плевнелиев посочи, че залегналите в него  политически оценки изцяло се припокриват с официалната позиция на Алианса, нееднократно изразявана от генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен.

Държавният глава тогава подчерта, че визията е на етап работен вариант и до представянето на позицията на страната ни на Срещата на върха на НАТО в Уелс ще продължи работата по проекта. „Трябва експертите, които са представили тази работна версия, да я защитят пред Съвета по сигурността при Министерския съвет, правителството да одобри окончателния вариант“, каза президентът Плевнелиев и допълни, че едва след това той ще даде оценката си.

Държавният глава посочи, че одобрява подхода, който е приложен за изготвянето на  „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“ и каза, че в писането й са участвали уважавани експерти. Президентът Росен Плевнелиев похвали Военното министерство, че е качило на сайта си работната версия на позицията на България спрямо Русия за предстоящата среща на НАТО в Уелс.

„Версията бе публикувана за обществено обсъждане, за да се чуят колкото се може повече гледни точки“, заяви Плевнелиев и уточни, че е важно на Срещата на върха на НАТО България да представи легитимна и ясна позиция за целите ни в рамките на Алианса и визията ни за решаването на проблемите в сектор „Сигурност“ в региона и по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Димитров

    1 1 Отговор
    Айде ве, кога ще се разведат, Българмя с НАТО !?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове