Last news in Fakti

1 Октомври, 2015 19:21, обновена 1 Октомври, 2015 19:51 13 113 4

Британски археолози смятат, че са открили гробницата на Нефертити

  • нефертити-
  • археолози-
  • египет-
  • гробница-
  • тутанкамон

Изгубената египетска царица Нефертити може да лежи скрита в гробницата на фараон Тутанкамон

Британски археолози смятат, че са открили гробницата на Нефертити - 1
Снимки АП/БТА

Британски археолози смятат, че са открили гробницата на изгубената египетска царица Нефертити, съобщават световните агенции.

Сканиране с висока разделителна способност е разкрило, че гробницата на момчето-цар от Древен Египет, Тутанкамон, съдържа коридори към две скрити камери. Британски археолог смята, че една от тях е последното място за почивка на царица Нефертити, съобщава Ройтерс.

Ако откритието бъде доказано, то ще е най-значимото в археологията през този век и ще хвърли светлина върху загадъчен период от египетската история.

Нефертити, чиито изваяни скули и царствена красота са увековечени в 3300-годишен бюст, който се съхранява в музей в Берлин, е починала през 14-и век преди новата ера.

Британският египтолог Никълъс Рийвс обяви на пресконференция в Кайро в четвъртък, че вярва, че гробницата на Тутанкамон първоначално е била на Нефертити, която се смята за негова мащеха, и тялото й още лежи необезпокоявано в една от неразкритите камери.

"Ако е вярно, ние сме изправени пред едно откритие, което ще засенчи откриването на самия Тутанкамон", заяви египетският министър по антиките Махмуд ал Дамати пред репортери."Това ще бъде най-важното откритие на 21 век."

Рийвс обясни, че с помощта на радари и термовизионни камери ще бъде възможно да се установи дали тайните стаи в действителност са били скрити зад погребалната стая на Тутанкамон и какво е тяхното съдържание. Проучванията ще бъдат извършени през следващите два до три месеца.

Фараон Тут е починал около 1323 г. пр.н.е. Неговата непокътната гробница, където е открита и прочутата златна маска, е била открита в Долината на царете през 1922 г. от друг британски египтолог - Хауърд Картър.

Експертите отдавна искат да разберат защо гробницата на Тутанкамон е много по-малка от тези на другите фараони и защо формата й повече съответства на тези на египетските царици от същото време.

До днес египтолозите нямат данни как и къде е починала Нефертити, нито къде е погребана. Смята се, че е починала по време на управлението на съпруга й Ехнатон, което предполага, че може да е била погребана в тогавашната столица Амарна, където е намерен и бюстът й през 1912 г. По-късно други експерти, включително Рийвс, смятат, че тя може да е надживяла Ехнатон и дори да е управлявала Древен Египет за известно време.

Рийвс разработва теорията си след изучаване на данните от погребалната камера на Тутанкамон. Според него резултатите от скенерите показват наличието на две стаи, скрити зад северните и западните стени. Според него една от камерите най-вероятно е използвана за склад за погребалните вещи на фараона, а другата може да съдържа останките на Нефертити.

Голяма част от археолозите остават скептично настроени спрямо теорията. Доказателствата, които я подкрепят са оскъдни, а някои смятат, че е възможно мумията на Нефертити вече да е била открита (но не и идентифицирана със сигурност) през 1898 г. и да се намира в Египетския музей в Кайро.

"Идеята, че една стая може да води до по-рано съществуваща погребална камера, да не говорим за погребението на Нефертити, е чиста спекулация", заявява пред Ройтерс Ейдън Додсън, египтолог в Университета в Бристол.

Дамати, който заедно с Рийвс е направил подробен оглед на гробницата през септември, вярва, че наистина съществува скрита камера, но смята, че тя най-вероятно ще съдържа останките на майката на Тутанкамон, а не на Нефертити.

Нефертити е била главната съпругата на фараона Ехнатон, за когото се счита, че се е опитал да въведе форма на монотеизма в Древен Египет през 14 век пр.н.е. Тутанкамон се счита за син на Акхенатен от сестра му Киа.

Самият Тутанкамон най-вероятно е бил женен за своята полусестра Анхсенамун, една от шестте дъщери на Акхенатен и Нефертити.

Ако Нефертити наистина е надживяла съпруга си, тя най-вероятно е управлявала Древен Египет под името Нефернеферуатен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ani

    2 0 Отговор
    това наистина ще бъде уникално...
  • 2 Гилбар Тал

    0 2 Отговор
    Като открият нов повод за пиянѝе , тогава го правете новина!
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    братя сестри , какъв разврат е било там не е за вярване
  • 4 мма

    1 0 Отговор
    Време е истината за свещенната земя , на която живееме да излезе на яве. И когато това стане разкритията в египет ще изглеждат доста по-обикновенни.