Last news in Fakti

17 Март, 2016 15:08 2 650 1

Откриха останките на Нефертити?

  • нефертити-
  • египет-
  • археолози-
  • останки-
  • гробница-
  • тутанкамон

Радарно сканиране на гробницата на Тутанкамон е разкрило две празни стаи в гробницата

Откриха останките на Нефертити? - 1
Снимка АП/БТА

Властите в Египет съобщиха, че по време на търсенето на лобното място на кралица Нефертити, археолозите са се натъкнали на "органичен материал".

Близо сто години след откриването на гробницата на Тутанкамон, учените се натъкнаха на две тайни помещения в пирамидата, съобщава АП, позовавайки се на изявление на Министерството на антиките на Египет.

По време на пресконференция министърът на антиките Мамду ал Дамати уточни, че е "90% сигурно" наличието на две нови камери зад гробницата.

"За Египет това е един изключително откритие, което би могло да се превърне в откритието на века", заяви Дамати.

Помещенията са открити в северната и източната камера на мавзолея на фараона посредством радарни сканирания, извършени през ноември.

Сканирането, чиито резултати бяха обявени днес, разкрива наличие на метален и органичен материал.

По-детайлно сканиране ще бъде извършено по-късно този месец, за да се установи дали празните стаи всъщност са камери. Властите обявиха, че няма да копаят, докато не са абсолютно сигурни, че камерите съществуват.

Британски египтолог вярва, че Нефертити е погребана там. Тя е управлявала Египет през 14-ти век пр.н.е., и може да е била майка на Тутанкамон. Неговият гроб е открит през 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър.

Откритието е важна част от решаването на една от най-големите загадки на Древен Египет, а именно - къде се намират тленните останки на кралицата.

Британският египтолог д-р Николай Рийвс вярва, че останките на Тутанкамон може да са били поставени във външна камера на пирамидата, която първоначално е била гробница на Нефертити.

Някои египтолози обаче смятат, че мумията на Нефертити вече е била открита през 1898 г. и в момента се намира в Египетския музей в Кайро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амон Ра

    1 0 Отговор
    Тутанкамон не е погребан в пирамида,а в гробница в Долината на Мъртвите.Оправете си увода на статията!Елементарни неща от обща култура са това,господа "журналисти",странно е,че не сте запознати с тях...