Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 14:08 4 660 0

Антична цигулка Страдивариус репродуцирана от радиолог

  • страдивариус-
  • цигулка-
  • учени
Антична цигулка Страдивариус репродуцирана от радиолог - 1
Антонио Страдивари

Уникална цигулка Страдивариус беше пресъздадена с помощта на рентгенов скенер, използван за диагностицирането на рак и наранявания, твърдят учени.

Група от американски учени са използвали компютъризиран томограф, за да разкрият тайните на 307-годишния инструмент и след това да създадат „почти идентични копия”.

Учените твърдят, че техниката може да се използва, за да може да се даде на музикантите възможността да ползват редки музикални инструменти.

Откритието им беше представено пред Северноамериканската Организация на Радиолозите по време на конференция в Чикаго.

На радиолога Стивън Стър първи хрумнала идеята да използва томографски скенер, за да изследва цигулки през 1988г. По онова време той бил асистент в Университета в Минесота и често носил цигулката си в офиса, за да се упражнява, докато нямал работа. Един ден решил да види какво ще се случи ако постави инструмента в скенера и за негова изненада, вместо проста дървена обвивка пред него се разкрила впечатляващо сложна анатомия.

Стър занесал снимките на специалиста лютиер Джон Уодъл и през следващите няколко години двамата сканирали стотици инструменти, включително китари, лютни и други цигулки. Снимките на по-старите инструменти разкривали разкривали миниатюрни пукнатини, дупки от червеи и други несъвършенства по повърхността им, които игралеи роля в пресъздаването на характерните за тях звуци.

В последствие двамата мъже взели на заем оригинална цигулка Страдивариус, известна още като „Бетс” от Библиотеката на Конгреса, която все още носела оригиналния етикет, поставен от италианския майстор-лютиер Антонио Страдивари.

Заедно с още един майстор на цигулки, Стийв Росоу, те успели да пресъздадат три копия. За тази цел те направили повече от 1 000 рентгенови снимки на оригиналния инструмент, които им помогнали да определят с голяма точност плътността на дървесината, и ги използвали за създаването на триизмерен компютърен модел. След това данните били използвани за изрязването на частите на цигулката от робот, използвайки различни видове дърво, така че да съответстват максимално на оригинала.

След това частите били сглобени и лакирани на ръка.
Според д-р Стър копията поразително наподобявали оригинала по качество на звука благодарение на точното пресъздаване и на най-малките дефомации на дървения корпус на цигулката, образували се през нейния 300-годишен живот. Той се надява да може да повтори процеса с други антични инструменти, което ще позволи на студенти и млади музиканти да се сдобият с истински качествени инструменти на достъпна цена. (За сравнение, добре запазена цигулка Страдивариус беше продадена на търг през юни тази година за рекордната цена от 15.9 милиона долара.)

Въпреки успеха на компютърните копия, обаче, според специалисти в бранша нищо не би могло да замести изкуството на майстора-лютиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА