Last news in Fakti

12 Март, 2012 12:54 2 219 1

Уникални културни ценности получи НИМ

  • ним

На специална церемония днес в Министерство на културата министър Вежди Рашидов получи уникални културни ценности, които предаде на Божидар Димитров за фондовете на НИМ - бронзова тракийска ризница от V-IV в. пр.Хр., римски меч с ножница и железни копия, както и изключително ценна книга на старобългарски автор, съобщиха от културното ведомство.

На церемонията по предаването на заловените движими културни ценности от античността, както и на ценната старопечатна книга, присъстваха директорът на НИМ Божидар Димитров, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов, комисар Константин Димитров – зам.-директор на Главна дирекция „Криминална полиция” на МВР, главен инспектор Ангел Папалезов - началник Сектор „Културно-исторически ценности” при Главна дирекция „Криминална полиция” на МВР, както и Костадин Кисьов – Директор на Археологическия музей в Пловдив.

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Николай Соларов обясни, че конфискуваните ценности са предмети по досъдебни производства. Той благодари на екипа на Министерство на културата за сътрудничеството и подчерта, че за първи път няколко институции работят в такъв добър синхрон.

„В Канада разбрах, че бизнесът - търговия с антики е на второ място след търговията с дрога, в световен мащаб”, каза министърът на културата Вежди Рашидов. „За да се изнасят български ценности, представете си на какво ниво са действали нарушителите. За първи път ние показваме колко добре можем да работим с МВР и Прокуратурата. Спомняте си добре и случая с върнатите над 20 000 антики от Канада миналата пролет. Важно е да си връщаме загубеното, важно е да отбелязваме усилията, които това правителство полага за опазването и за връщането на тези уникални артефакти от историята ни. Това ще разказвам и на внуците си - важно е младите хора да се запознават с тези исторически ценности”, подчерта министър Вежди Рашидов. „Започваме кампания да си връщаме културните ценности. Дори и в момента се работи от Италия да бъдат върнати 160 български ценни икони. Предстои да отидем и в САЩ, за да преговаряме и да създадем условия как да си връщаме български ценности, защото това е богатство на нашата страна”, добави министър Рашидов. „С това ние сме интересни и за света – неслучайно договорът, който подписахме за 5-годишно сътрудничество с Лувъра, е единствен по рода си – няколко държави имат подобни споразумения, но те са само по отделни направления. Само България подписа договор, който обхваща и археология, и обучения, и изложби и това е благодарение на уникалното наследство, което имаме и което трябва да продължим да съхраняваме”, изтъкна министър Вежди Рашидов.

„Доволен съм, че тези ценности ще дойдат в Националния исторически музей”, отбеляза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Той разказа историите на ценностите, като се спря много подробно върху историята на книгата на Теофилакт. „Това е единственият екземпляр в България на тази книга и затова тя е толкова ценна за историята”, изтъкна Божидар Димитров.

„От историческа гледна точка това, което постигнахме, е много важно за културното ни наследство. Радвам се, че работим толкова добре с Прокуратурата и Министерството на културата”, изтъкна и Ангел Папалезов - началник Сектор „Културно-исторически ценности” при Главна дирекция „Криминална полиция” на МВР.

С постановление на Районна прокуратура – гр. Пловдив, на министъра на културата се предостави възможността да определи музей, в който да се съхраняват няколко изключително ценни паметници на древнотракийската култура – на първо място това е бронзова тракийска ризница, един от най-добрите екземпляри, откривани в земите на траките. Тя се състои от две части - гръдна и гръбна, запазени заедно с разширенията, образуващи своеобразна „пола”, която дава и наименованието на този вид брони – камбановидни. Отворът на шията не е изрязан, а образува висока яка, която от вътрешната част е била укрепена с железни пластини, част от които също са запазени. Върху двете части на бронята с вдлъбнат двоен кант, изключително прецизно и художествено, е означена човешка мускулатура. Вероятно предоставеният от Районна прокуратура – Пловдив, екземпляр е бил притежание на тракийски аристократ и воин и е открит в богато погребение. Освен експозиционна, ризницата има и значима научна стойност, тъй като запазените от вътрешната страна железни части и забелязаните поправки могат да послужат за точна възстановка на този тип предпазно въоръжение. Освен бронята, във фондовете на НИМ постъпват и три железни копия и железен меч от римската епоха.

В Националния исторически музей чрез Сектор „Културно-историческо наследство” при Главна дирекция „Криминална полиция” предстои да постъпи и изключително ценна старопечатна книга на старобългарски автор. Това е книгата на Теофилакт, архиепископ на България /така се е самообозначил авторът на корицата/ „Тълкувания на четирите евангелия от Новия завет”. Тя е издадена в Париж през 1542 г. Теофилакт /1090-1146 г./ е назначен в зряла възраст за архиепископ на „Българската Автокефална /самоуправляваща се/ Архиепископия”. Тя е основана от император Василий ІІ през 1018 г. и включва всички епархии /църковни окръзи/ на Българската Патриаршия в Мизия и Македония, която била ликвидирана от императора след завоюването на България. За седалище бил определен град Охрид. За да бъде по-кратък титулът, архиепископите се подписвали често или с прилагателното „български”, или с „архиепископ на България”.

Съчиненията на византийския писател и теолог Теофилакт Български, Охридски архиепископ /ок. 1084-1107/, са ценни извори за историята на Византия и българския народ през 10-11 век. Най-важно за българската история и литература е неговото Пространно житие на Св.Климент Охридски, както и „Служба за светеца”. Първите преводи на произведения на Теофилакт Български на латински език излизат през 1477 г. в Рим и през 1518 г. в Париж. През 1524 г. са издадени, вече под негово име, Тълкуванията на Четирите евангелия от Новия завет в Базел. Следват преиздания, сред най-ранните и най-ценните от които е и изданието от 1542 г. в Париж.

След консервация старопечатното издание на Теофилакт Български ще украси витрина в ІV зала на НИМ.

В края на церемонията министър Рашидов поздрави представителките на медиите за празника им - 8 март и им подари по цвете с пожелание за здраве, лични и професионални успехи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.