Last news in Fakti

14 Март, 2012 11:05 1 622 0

Струни на цигулка, изплетени от паяжина

  • струни цигулка-
  • изплетени-
  • паяжина

Повече от 300 паяка са били използвани за направата на хиляди нишки паяжина, изграждащи всяка струна.

Японски учен е използвал хиляди нишки паяжина, за да изплете комплект струни за цигулка. Струните имали „мек и дълбок тембър”, подобен на традиционните струни от стомана или черва. Това може да се дължи на начина, по който се усукват струните в стегнат сноп, който не оставя никакво пространство между отделните нишки, съобщи  BBC News.

Шигеьоши Осаки от Медицинския университет „Нара” се интересувал от механичните свойства на паяжината от много години. По-специално той изучавал вида нишки, за които паяците се захващат, като изследвал тяхната здравина. Д-р Осаки разработил методи за извличането на големи количества от тази здрава нишка от специално отглеждани за целта паяци. Сега той се е съсредоточил върху практическите приложения на този изумителен материал.

„Струнните лъкови инструменти като цигулката са били обект на много научни изследвания,” пише той. „Въпреки това са останали много неизследвани области, тъй като повечето музиканти се интересуват преди всичко от корпуса на цигулката и не толкова от свойствата на лъка или струните.”

За извличане на паяжинната нишка д-р Осаки използвал 300 женски паяка от вида Nephila maculate, известен с техните сложни паяжини. За всяка струна д-р Осаки преплел между 3 000 и 5 000 единични нишки паяжина в една посока подобно на сноп. Три от тези снопа след това били преплетени в противоположна посока, за да оформят струните.

След това той се заел да измери тяхната еластичност – критичен фактор за цигуларите, които не искат да скъсат струна по време на концерт. Оказало се, че струните от паяжина издържали на по-малко напрежение от традиционните, но рядко използвани струни от черва, но повече от найлоновите струни с алуминиево покритие.

Изследване с електронен микроскоп показало, че докато струните изглеждат кръгли с просто око, тяхното напречно сечение показва нишки с различна форма, които перфектно пасват една към друга, като не оставят никакво пространство помежду им. Д-р Осаки смята, че именно на това свойство се дължи силата на струните и техният уникален звук.

„Няколко професионални цигуларя казаха, че струните от паяжина пресъздават по-добър тембър и са способни да създадат нов тип музика,” пише той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА