Last news in Fakti

16 Май, 2012 10:08 3 055 0

„Оскарите” станаха на 83

  • оскари-
  • церемония-
  • годишнина
„Оскарите” станаха на 83 - 1
Церемонията през 2009 г.

Първите награди на филмовата академия на САЩ, днес известни като наградите „Оскар”, са раздадени на празненство в Блосъм рум в холивудския Рузвелт Хотел на 16 май 1929 г.,

Сред участниците обаче няма особено напрежение, тъй като имената на победителите са известни от 18 февруари, 3 месеца по-рано. Първите наградени филми са заснети между 1 август 1927 г. и 31 юли 1928 г.

Първоначално гласуват всичките членове на Академията, като номинират кандидатите във всички категории. След това пет комисии определят десетимата претенденти с най-много гласове за номинации в по три категории. Компетентно жури от петима членове отличава финалистите.

От 23 март 2002-ра насам, церемонията по награждаването се състои в специално посветения на това "Дом на Оскарите" - кинотеатъра Кодак в Холивуд, недалеч от Рузвелт Хотел.

Награда на филмовата академия на САЩ (съкращавана като „Награда на Академията“), известна още като Оскар, е най-значимата филмова награда в САЩ. Тя се дава всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки — професионална почетна организация, в която към 2003 г. има 5816 гласуващи лица. Актьорите-членове, които са общо 1311, имат най-голям дял в гласуването.

Наградите са известни като „Оскари“ от името на раздаваната като награда статуетка. Тя представлява фигура на изправен рицар, подпрян на меч. Не е съвсем ясно как наградата получава това име. Най-популярната история гласи, че библиотекарката на Академията Маргарет Херик, виждайки статуетката на една маса, възкликва: „Досущ прилича на моя чичо Оскар!“. За първи път това име се употребява от Уолт Дисни през 1934 г. в негова реч.

Въпреки че в пресата това наименование набира популярност в края на 1930, Академията приема официално неговата употреба едва през 1939.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА