Last news in Fakti

16 Май, 2012 16:48 1 562 0

Филмовият фестивал в Кан стартира

  • кан-
  • филмов фестивал-
  • оскари-
  • церемония

Осемнадесет филма, получили подкрепа по програма „МЕДИА“ на Европейската комисия, са включени в тазгодишната официална програма на филмовия фестивал в Кан.

Седем от тях ще се състезават за отличието „Златна палма“, сред които „Любов“(„Amour“) на Михаел Ханеке, „Делът на ангелите“ („The Angels' Share“) на Кен Лоуч и „Ловът“ („Jagten“) на Томас Винтерберг.

По време на фестивала Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, ще връчи наградата „МЕДИА“ на нейния първи носител — иранския режисьор Асгар Фархади. Също така комисар Василиу ще обсъди с режисьори и други представители на филмовата индустрия предложената от Комисията нова програма „Творческа Европа“, част от която ще бъде програмата „МЕДИА“. Новата програма, насочена към секторите на културата и творчеството, се радва на силна подкрепа от страна на министрите по въпросите на аудиовизията и културата в държавите от ЕС.

„Щастлива съм, че европейското кино отново бележи силно присъствие в Кан. Това е най-добрата награда за дейността ни и доказателство, че чрез добре насочени инвестиции Европа може да осигури значителна добавена стойност в областта на аудиовизията и културата, заяви комисар Василиу. — С нашата бъдеща програма „Творческа Европа“ ще помогнем на европейската филмова индустрия да даде достоен отговор на предизвикателствата, произтичащи от цифровизацията и глобализацията, и ще продължим да опазваме и насърчаваме културното и езиковото многообразие в Европа. Щастлива съм , че нашата бъдеща програма получи подкрепата на професионални сдружения в областта на киното, както и на утвърдени режисьори и актьори.“
На 20 май г-жа Василиу ще връчи наградата „МЕДИА“ за 2012 г. за най-добър проект за европейски филм на иранския режисьор Асгар Фархади и на неговия френски продуцент — компанията Memento Films Production (IP/12/353). Наградата включва безвъзмездни средства в размер на 60 000 евро за реализирането на новия филм на Фархади, който ще бъде заснет тази есен в Париж и парижките предградия. Вечерта комисар Василиу ще мине по прословутия червен килим, за да присъства на прожекция на един от европейските филми, участващи в надпреварата за „Златната палма“.

На 21 май комисар Василиу и председателят на Международния филмов фестивал Жил Жакоб ще бъдат домакини на публична дискусия във връзка с програмата „Творческа Европа“, с която се предвижда значително увеличение на финансовите средства, предоставяни от ЕС за киното и културата. Поради икономическото значение и потенциала на секторите на културата и творчеството на инвестициите в тях се гледа като на съществен фактор, допринасящ за преодоляването на икономическата криза: понастоящем тези стимулиращи растежа сектори осигуряват до 4,5 % от БВП на ЕС, както и работни места за 8,5 милиона души в Европа. Над 100 млрд. евро е стойността само на европейския аудио-визуален пазар, който осигурява 1,2 млн. работни места за висококвалифицирани специалисти в ЕС.
На 22 май Комисията ще организира също така събитие с участието на представители на националните и регионалните кинематографски фондове на държавите — членки на ЕС, както и на държави извън Съюза, за да бъдат обсъдени нови финансови инструменти за филмовата индустрия.
За 20 години подкрепените по програма „МЕДИА“ филми са спечелили 12 награди „Златна палма“, 13 големи награди и 9 награди за режисура на филмовия фестивал в Кан.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА