Last news in Fakti

20 Юни, 2012 18:00 1 320 0

1 млн лв за нови книги в библиотеките

  • библиотеки-
  • вежди рашидов
1 млн лв за нови книги в библиотеките - 1
Снимка: БГНЕС

Културният министър Вежди Рашидов осигури един милион лева за закупуване на книги за българските библиотеки. Средствата са по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” , съобщават от пресцентъра на културното министерство.

От днес в продължение на месец българските библиотеки могат да кандидатстват в Министерството на културата с проекти за закупуване на книги.

Рашидов се срещна със Снежана Янева, председател на Управителния съвет на Българската библиотечна и информационна асоциация. Тя Янева изрази благодарността на Aсоциацията за осигуряването на един милион лева за закупуване на книги за библиотеките.

По време на разговора беше обсъдена необходимостта от по-бързото въвеждане на стандартите за библиотечното и информационното обслужване. Министър Рашидов споделя позицията на Aсоциацията за необходимостта от по-високо заплащане на труда на библиотечните работници и ще настоява за това при обсъждането на бюджета за 2013 година.

През ноември миналата година български писатели протестираха с литературно четене под прозорците на властта. Настояването на гилдията бе спешно да се отпуснат средства за обновяване на книжния фонд на библиотеките у нас, както и за приемане на стандарт за библиотечно-информационното обслужване.

5000 библиотеки са изчезнали. Тези, които не са, залиняват и не осъществяват почти никаква дейност“, обобщи тогава проф. Димитър Димчев от СУ „Св. Климент Охридски“.

Оказва се, че 90% от нашите библиотеки не са закупили нови книги в последните три години. Ударени от финансови проблеми и обидно ниска посещаемост, библиотеките имат нужда от стратегия, която да ги превърне от тъмен и прашен склад за книги в модерни културно-информационни центрове.

Според книжните и писателски организации са нужди поне 20 млн. лв.

Читателската посещаемост в България е едва 10%, което ни отрежда да опашката в ЕС. За сравнение във Великобритания е 60%, а в скандинавските страни – 70-80%. Българинът си купува средно по една книга за две години, а средният европеец – по 11 годишно. Хората на перото признават, че няма какво да задържи хората в библиотеките – книгите са стари и не са достатъчно. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА