13 Февруари, 2020 21:30 2 051 2

Дейвид Хокни продължава да продава все по-скъпо

  • дейвид хокни-
  • плисък-
  • картина-
  • сотбис

Картината "Плисък" от серията му с басейн беше продадена за 23,1 милиона британски лири на търг в Лондон

Дейвид Хокни продължава да продава все по-скъпо - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Картината "Плисък" ("The Splash") от серията с басейн на Дейвид Хокни беше продадена за 23,1 милиона британски лири (27,4 милиона евро) на търг на "Сотбис" в Лондон, съобщиха световните агенции.

Творбата от 1966 г. стана третата най-скъпа на британския художник. Той е нарисувал на нея как водата се разпръсква, след като в басейн се гмурва човек.

Интересът към басейните се заражда у Дейвид Хокни, когато живее в Лос Анджелис. "Плисък" е вдъхновена от снимка, която той вижда в списание. Това е втората картина от серия от три. Третата - "Голям плисък"(A Bigger Splash") е изложена в лондонската галерия "Тейт Бритън".

При предишната продажба на търг през 2006 г. картината "Плисък" е купена почти осем пъти по-евтино (за 2,9 милиона лири).

"Това е икона на попарта, определила една епоха и дала визуална идентичност на Лос Анджелис", каза Ема Бейкър от "Сотбис".

През 2018 г. картината на Хокни "Портрет на творец (Басейн с две фигури)" беше продадена за 90,2 милиона долара от "Кристис" в Ню Йорк и постави рекорд за цена на творба от жив художник.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    9 2 Отговор
    От серията му с басейн, а от серията с борче и саксийка с розичка колко? За прави линии и оцветено 23 милиона ингилизка валута кукувици!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.