25 Май, 2020 12:00 4 721 71

Гавра с българския принос в славянските култури

  • 24 май-
  • изложба-
  • русия-
  • кирил и методий-
  • славянска писменост-
  • кирилица-
  • глаголица-
  • култура

Проф. Топалов сподели мнението си за изложбата в Руския културен център

Гавра с българския принос в славянските култури - 1
Снимка: БГНЕС

Това е една недопустима фалшификация, въз основа на която се извършва една гавра с българския принос в славянските култури, сиреч и в световната култура. Това каза относно изложбата по случай 24 май в Руския културно-информационен център проф. Кирил Топалов пред БНТ1.

В навечерието на празника тя разбуни духовете, защото на изложбата светите братя Кирил и Методий са почетени като реформатори на славянската азбука, създатели на църковно-славянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

"Какво означава реформирали кирилицата? Кирилицата още я няма, първо. Те създават глаголицата, кирилицата идва по-късно. Реформираш нещо създадено, сиреч тази азбука вече я е имало някъде, неслучайно я наричат руска азбука, а и сега по света много учени по разни конференции казват вие пишете с руски букви и ние започваме да им обясняваме", заяви проф. Кирил Топалов.

Гавра с българския принос в славянските култури

24 май е празник на българската азбука, писменост и култура, която дава след това основата и на останалите култури, но да се нарича празник на славянската писменост, славянската култура и т.н., това е неправилно, защото славянска писменост няма, подчерта проф. Топалов.

"Кирил и Методий не създават азбуката на славянски език, както на нас 50-тина години ни беше налагано от съветската наука да го казваме и нашата старобългарска наука го казваше и остана някаква инерция", каза още професорът.

Кирил и Методий създават глаголицата върху старобългарския език, можем да го кажем върху един от старобългарските диалекти, това е солунският диалект. В житието на Кирил, когато се говори за повода да напишат азбуката и да преведат богослужебните книги, се казва, че византийският император Михаил повиква Кирил и Методий и им казва: Вие сте солониани, а вси солониани говорят чистославянски, значи вие трябва да напишете азбуката.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    16 35 Отговор
    Toя и той толкоз професор като проф. Дуранкев.

    Възпитаници на БКП.
  • 2 Царь батюшка

    16 48 Отговор
    Нали сте тракийци бре, какъв принос имате за славянския свят, който дори и не признавате?

    Коментиран от #26

  • 3 Кои го ебе за беге език

    8 51 Отговор
    Ако говорихме турски щеше да е по добре за народа но тогава управленската шаика немаше да я има и да граби

    Коментиран от #8

  • 4 500г културен принус

    10 54 Отговор
    Българяните все най най, двигател с вода били измислили. После се оказъл изобретателят Stanley Meyer. Колкото черкезите имат принос за турската култура, толкова и българите за славянската.

    Коментиран от #42

  • 5 Сделано в сесесере

    45 11 Отговор
    А някой да е виждал теле да ходи пред крава?Това е руската им работа.Много ги изнервя,как такъв малък народ,а пък толкова голям Дух.Те така другари,Бог дава и Бог отнема.
  • 6 Спиро

    23 43 Отговор
    Гавра е влизането ни в НАТО и перманентната ни антируска риторика последните 30 години.
  • 7 Професоре

    17 17 Отговор
    нека уточним все пак ЗА КОЯ АЗБУКА става дума. Основата на глаголицата вероятно е солунският СЛАВЯНСКИ диалект, създадена е за нуждите на Византия. Истинското вписване в българската реалност става по волята на един мъдър владетел, който обръща византийското оръжие, насочено срещу римо-католиците, срещу Византия. А кирилицата - която всъщност днес е нашата, руската и на немного други държави азбука - вероятно е върху основата на гръцкото /унциално?/ писмо. Препоръчвам на всички да отидат например в музея в Стара Загора и да разгледат каменните артефакти - надписи, които можем да четем без проблеми /Вие, професоре, може и да ги разберете - знаете гръцки/. На България през Възраждането е нужен МИТ - но нека не изпадаме в ситуацията на братята македонци днес...

    Коментиран от #11, #14, #71

  • 8 Jonatan

    31 3 Отговор

    До коментар #3 от "Кои го ебе за беге език":

    Вие комунистите нямате нищо общо с царска Русия която ни освободи, напротив, вашия ленин ги изби и прати в лагерите!
  • 9 РЕАЛИСТ

    16 17 Отговор
    Абе професоре, как създават глаголицата на основа на старобългарския език, след като са пратени във Великоморавия и там е пишат на основа на тамошния език. Византийски номера и тогавашните и сегашните, на ибрикчии с научни звания и титли.

    Коментиран от #13

  • 10 Шекспир

    27 18 Отговор
    До кога ще обръщате внимание на русофилската лудост.Оставяйте ги.Преди това им съборете съветските паметници и да приключваме маскарада
  • 11 Споко

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "Професоре":

    Препоръчвам ти да отидеш а НИМ и да видиш златната тракийска книга от преди Христа,г-н панелен компетент.
  • 12 русофил

    24 16 Отговор
    Нали ви казвах, че славянската азбука е създадена от матушка Россия и лично от товарищ Путин. А вие не вярвахте.
  • 13 Шекспир

    31 1 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Реалисте мамин.Не отиват във Великоморавия да я напишат.Написали са я и с нея отиват там да прокарват каноните на източната църква.Чети бе.

    Коментиран от #18

  • 14 Споко

    19 7 Отговор

    До коментар #7 от "Професоре":

    А на гърците им кажи кой им е създал държавицата-Евгений Булгар.Нито един грък не е бил Император,а тракийците са десетки.Ахил и мирмидонците са били българи,Орфей предшественика на Христос е бил тракиец,Спартак е бил тракиец.Гърците са африкански роми,които са духовен враг на българите и освен да плагиатстват,друго Не знаят.
  • 15 6търкел

    5 8 Отговор
    Азбуката е поръчана и създадена за нуждите на българската империя, но повечето класически произведения са на руски - Толстой, Достоевски, Пушкин ...
  • 16 jorj

    13 9 Отговор
    Макаров и сие ватенки, чемодан, самальот, Радев пилот и да ги няма!!!!! Бонус цялата решетнико-червена дружина за конпаньони и компаньонке !!!!!
  • 17 Крис

    16 7 Отговор
    е ми то от такива цървули като руснаците какво очаквате...
  • 18 РЕАЛИСТ

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Шекспир":

    Ами, чета мамо или каквото си там. Пише, че след като отиват във Великоморавия по покана на княз Ростислав, създават глаголицата. А между другото, никой , никога не е виждал ръкопис от Шекспир. Сайтът се нарича "Факти"
  • 19 Сандо

    9 4 Отговор
    Всъщност главното е:българския народ трябва да изчезне!РЕШЕНИЕТО Е ВЗЕТО ОТДАВНА,ОСЪЩЕСТВЯВА СЕ БАВНО,ТВЪРДО И НЕОТКЛОННО!Всеки,който може,си взема по нещо,кой някакви активи-било то финансови,материални или други,кой хора,други си присвояват история,трети език,азбука и т. нат. и т. нат..Пазара е отворен,всичко е евтино,а ако си силен и тарикат-излиза ти без пари и ти благодарят.Великата група Дженезис преди години издадоха албума "Разпродаване на Антлия на дребно".Сега ще се намери ли някой българска група да направи нещо подобно?
  • 20 ърли

    13 2 Отговор
    самият факт че през най-тъмното средновековие..българските царе са били достатъчно далновидни да приемат християнството и да създадат национална българска писменост и писмена култура говори сам по себе си за сериознозното намерение към създаване на модерна унитарна държава..за руските комунисто-гризачи само ще обясня че луксът да раздаваш царска земя и царско злато е било изключително скъпо начинание също както и изхранването на маса монаси писатели..естествено византийците са се опитали да помогнат с надеждата да ни асимилират но нашите царе са били достатъчно хитри да не го допуснат..туй че в последствие писмеността се е разпространила извън пределите на днешна България е само едно свидетелство за нейната полза и за влиянието на тогавашното българско царство..само за сравнение в киевска рус тогава най-високата сграда е била на един етаж дървена и със сламен покрив..много ме радва че в България живеят почитатели на руските комунисто-гризачи но това са фактите в дълбочина и колкото и да им се иска на предателите господата слявяни нямат нищо общо щото управляващата династия е била изцяло българска
  • 21 Хахаха

    7 18 Отговор
    Съвсем се омотахте в лъжите. Как създават азбука върху Солунският диалект? Защо не създават азбука не върху диалект а върху основният език? Освен това Солун никога не е бил български. Май ще се окаже, че българите говорят диалектна форма на македонски език
  • 22 руснака

    3 16 Отговор
    Някой българин ще има ли смелостта да изрече нещо срещу Русия в центъра на Москва? Това сме ние, руснаците ако искат може да ви накарат и цветя да им носим на изложбата

    Коментиран от #54

  • 23 Заради такива професори

    8 10 Отговор
    Световната научна общност се подхилква като стане дума за Българска наука.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Няма никакви доказателства

    6 20 Отговор
    Преки или косвени, че българите имаме някакъв принос или участие в създаването на славянската азбука или кирилицата както е известна по света. Просто двама ромеи са измислили някаква азбука пригодена за неграмотните и безписмени до тогава диваци, за да имат и те четмо и писмо и "вси славяни книга да четат". Научили и 4-5 от диваците криво ляво да сричат и уж да научат и другите на четмо и писмо. И това се води златен век. Смех

    Коментиран от #51

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Герги Димитрофъ

    9 2 Отговор
    Хванах оня ден братушките, теглих им едно конско евангелие и ги питам, де бяхте цели 500 години, защо не дойдохте по-рано да освободите от турско робство такова свободолюбиво племе като нашето. Ти баща, ти майка, казват, ти наща Азбука, тарашихме мамули в Сибир, затова закъсняхме. Нейсе, целунаха ми ръка и тържествено обещаха, занапред да бъдем с предимство. И не ни излъгаха. Паднахме под монархо-фашистко присъствие, прошка молим, робство и щрак, дойдоха и ни освободиха. Е, малко се престараха; освободиха ни барабар с гащите, но стават такива сакатлъци в историята. Но класовия враг не спи. Като ни видяха империалистите беззащитни,безжалостно ни вкараха под хомота на двойното евро-атлантическо иго.А от братушките- ни дума, ни вопъл, ни стон.Пратих нашия Янко, куриериа на 105-та въстаническо-мандраджийска зона да опипа почвата. Сабахлен се обади, файда йок, казва, чакали да се огащим, тогава щели да дойдат да ни асвабадят.Но никакво униние, братя и сестри. Все ще ни излезе късметя.Я виж, като ни видяха без ухажори, Анадолците взеха да се навъртат около нас и да ни подмигат, като на стари гаджета. Но тъй както сме голи - аман, аман.
  • 28 маке

    8 6 Отговор

    До коментар #24 от "джаич":

    Не си прав , а кой го измисли и изобрети чушкопека ? И Ганчо е дал нещо нещо на света . Езици . Компютри . Азис . Митьо пищова . Бат' Бойко . Малко ли ви е това ???

    Коментиран от #34

  • 29 Друговремец

    9 2 Отговор
    Абе що се занимавате с глупости и разпалвате ненужни страсти. Всичко това е игра на думи и въпрос на тълкование. Истината горе долу я знаем и няма какво да си търсим врагове,там където ги няма. Кирилицата вероятно е създадена от Климент. Обаче не можем да кажем кириличния свят, а казваме славянския свят,защото той обядинява повече народи за обединителната кауза. Ако всички бяха такива защитници на бъшгарщината,нямаше да сме в такова окаяно състояние.

    Коментиран от #52

  • 30 ърли

    4 1 Отговор
    тука много хора разбират само от петро-пропаганда
    фактът че някакви хора са създали нещо си не е важен..
    важен е фактът кой е осъзнал ползата от тн изобретение и е намерил ресурса и мотивите да го използва по предназначение
    дали кирил и методий са били слявяни гърци или тракийци е безначение по простата причина че границите са се променяли всяка година..
    цялото събитие е причинно следствена връзка от тогавашната политика на българската царска династия и осъзнатото намерение да създадат обединена около религия и език държава..туй че много хора не разбират история може да им бъде простено но в средновековието все още в ерата на големите миграций много племена са загубили територията на която са живеели и буквално са изчезнали не и ние..по това време освен че сме водели перманентна война с империя номер 1 за хилядолетието сме имали и ресурса да се разширяваме на 360 градуса на балканският полуостров средното течение на дунав волга и крим..времената са били трудни освен така нареченото от вас (татарско) племе в границата на държавата са живеели много други етноси..съответно (Бай Ганьо) княз Борис е взел съдбоносни решения за времето си като е рискувал освен да умре еднолично също така и да предизвика революция и разцепление в новосъздадената българска държава..времената са били гладни..едната година реколтата е била добра на другата не
    но българскита царе са създали трайна база са християнизация и за
    приемане на официална българска писменост различна
  • 31 Айде,айде

    3 6 Отговор
    Допринесли сме нещо за развитието на славянската култура!Кога?Какво?Грънци, таратанци,вятър и мъгла!!!Че се и сърдим като пиянки-:Ти ..мене ..уважаваш ли ме!??Е,уважават ни..изотзад!Абе,кой каквото заслужава!
  • 32 Монгола

    3 5 Отговор
    ГАВРАТА СЪС СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ И ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ВСВ БЕШЕ НА 9.МАЙ КОГАТО СЕ РАЗПИСА ЕДНА СКВЕРНА ДЕКЛАРАЦИЯ ЧЕ,, ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ " БИЛА ОКУПАТОРКА НЕ ОСВОБОДИТЕЛКА, ОБАЧЕ ТОГАВА ПИШМАН ПРОФЕСОРЧЕТО СИ ТРАЯ КАТО....
  • 33 Гавра на природата

    3 3 Отговор
    си ти професорче дървено!
  • 34 коко

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "маке":

    А киселото мляко ? Защо ни откраднаха киселото мяко , турските поробители и го кръстиха ЙОГУРТ ? Как не ги е срам ! Утре ще ни откраднат и шопската салата гърчолята , видях в ресторанта да й казват гръцка салата , а на бълг. саламурено сирене - гръцко сирене ТИРИ ! Ами сърбите и те откраднаха от бай ви Ганя ракията и я кръстиха СЛИВОВИЦА и ЛОЗОВА РАКИЯ , а тя си е бълг. ракия - гроздова и от скиснали джанки сливи ! Срамота тия ще ни откраднат и локума , халвата , баклавата и бозата които дадохме на турците и целия свят !

    Коментиран от #35

  • 35 Ти ли

    0 7 Отговор

    До коментар #34 от "коко":

    Си дал йогурта,халвата локума и баклавата на турците,бе дришльо!??А от кога имаш патент за производствато на ракия,??И шотландците може би са откраднали технологията ти !???

    Коментиран от #36, #40

  • 36 коко

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ти ли":

    България даде азбуката и езикът на македонците , сърбите , черногорците , бошняците , руснаците , украйнците и белорусите , а те неблагодарниците не искат да признаят , че говорят и пишат на развален български език , как не ги е срам. Българските учени установиха , че мусаката дори искат да ни вземат и да я фалшифицират като традиционна гръцка манджа ! Цариград е български и Солун е български , българинът Джон Атанасов откри компютъра , Тодор Живков - гениален ум и политик също е българин !

    Коментиран от #37, #38, #55

  • 37 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "коко":

    забрави казахите и монголците..скоро минаха на латиница
  • 38 чаушеску

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "коко":

    А , бре Ганю , ами румънците не ти ли откраднаха качамака и го нарекоха мамалига ? Две кокошки и едно прасе през 1913 г. след Букурещкия мирен договор ? Защо ни взехте южна Добруджа с помоща на Хитлер и Крайовската спогодба ?

    Коментиран от #39

  • 39 един от стадото

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "чаушеску":

    оо Домнуле, вас ви забравих. Я питай Влад Цепеш/Дракула/ на какъв език е писал и говорил

    Коментиран от #41

  • 40 един от стадото

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ти ли":

    за халвата не знам, ама млякото са го слагали на седлото да се разбива при яздене. После мажеш масло, до като турците, впрочем такова племе няма, са пасели козите още в Алтай някъде. И бактерията не е тюркиш, а Бацилус Булгарикус.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 hho

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "500г културен принус":

    Австралииският изобретател Илия Вълков ( Юл Браун) от Бг. произход. Какъв Майер те гони?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Стоян Димитров

    5 1 Отговор
    Ами като пиеш антифриз и одеколон вместо нормален алкохол, каква изложба можеш да измислиш?
  • 46 Стоян Димитров

    5 1 Отговор
    Ами като пиеш антифриз и одеколон вместо нормален алкохол, каква изложба можеш да измислиш?
  • 47 ърли

    2 1 Отговор
    ами че те доматите не са ли от южна америка..пък аз си мислех че баба ми ги е изобретила..
    нека бъдем реални..кирилицата като изображение не представлява нищо уникално на 90 процента съвпада с гръцките знаци на 50 с латинските..също така няма значение и народноста на кирил и методий..факт е че знаците са пригодени да отговарят на езика който се е говорел по тези земи тука..и че ако не е била силната и целенасочена подкрепа на българската държава да го установи като норма е можело и да не съществува..приемаме я първи и после всички останали я приемат от нас..пък туй за разните там салати и др се нарича взаимодействие между културите на съседни народи и е неизбежно
  • 48 ърли

    5 2 Отговор
    знам че е трудно да се спори с еднопосочни руски комунисто гризачи
    но за съжаление не е тяхна творба тоя път и явно не е дошла от космоса..просто през 8-9 век е имало силна вълна на евангелизация в европа и ние сме били едни от първите които са предприели определиени стъпки..по това време България е била по голяма от Русия по богата от Русия..в по модерните писания се говори за българска империя през периода..нормално е да имаме културно влияние на голяма площ в източна европа

    Коментиран от #57

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бай Ной от мезозой

    6 1 Отговор
    Когато става дума за старобългарски паметници "великите ви руски братушки" ги определят като старославянски. Класическия старобългарски език става "черковнославянски", но няма "черковновизантийски". Българина най-накрая ще осъзнае, че най-големият грабител на българското културно-историческо наследство са руснаците.
  • 51 HohoBoho

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Няма никакви доказателства":

    ...защото много от тези доказателства за това кои сме ние, са откраднати и унищожени или укрити някъде по света
    -
    А ние сме потомци на древен и велик народ!
  • 52 HohoBoho

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Друговремец":

    Гърците пишат с гръцката азбука.
    Кирилицата е българската азбука и така трябва да се нарича!
    ...ама някои не им харесва
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 HohoBoho

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "коко":

    така е, но си пропуснал Бойко Борисов
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 HohoBoho

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "ърли":

    По това време Русия не е съществувала!
  • 58 ърли

    1 0 Отговор
    да мога да си представя как е станало
    нашите са пратили пратеници при византийците..ония са сметнали 2+2=5 и при условие че са имали вече установени позиции заради покръстването са почнали да предявяват финансови претенции и да отцепват земя за манастири и прочее..съответно на княза му е светнало какво ще се случи след 20-30 години когато той вече отдавна ще е умрял(продължителноста на живота е била 35) и е решил че ще трябва тотална независимост ако не искаме ония да излапат златото по вид на църковен данък..комуникацията е била трудна..много вероятно да са се гледали на кръв византийски попове и аристокрация..и просто са им дали свободно..пратили са ги наобратно и готово..българска архиепископия..1вата в европа
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ърли

    4 0 Отговор
    честно казано русия е била извор на 1000 ереси в рамките на хилядолетието..последната се е случила през 1917
    лично аз никък не съм убеден че трябва да ги приемам за братя православни предвид дългият им списък от много сериозни нарушения на канона
  • 61 ърли

    2 0 Отговор
    тъй господа
    много ми харесват упражненията на руското посолство
    те са като кучетата..дори и да не се харесваме като им удариш една сопа и реагират
    да го духате балъци не сме приятели..ако мога да ви изтрия от лицето на земята гарантирано ще се случи
  • 62 пешо

    5 2 Отговор
    Кирил и Методий са БЪЛГАРИ, няма славяни, няма гърци, няма македонци, това е фалшива ИСТОРИЯ.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 бабаяга

    0 3 Отговор
    Кирил и Методи, не са нито българи, нито руснаци. Това, че се "карате" на такива теми е показателно за нефункциониращи културни институции в окаяните ви държави и имитация на ценности, което е по-близо до гаврата. Има и по-лоши новини...
  • 70 иван костов

    2 0 Отговор
    Всичките ни червени професорчета са руски храненици, негодници и предатели на всичко българско до един !
  • 71 нашия

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Професоре":

    Ей човек губиш си таланта да скалъпяваш небивалици-що не станеш един писател фантаст примерно-ще изкарваш по някой лев почти съм сигурен-може и да те спонсорирам ,а после партия,знаеш как е