30 Септември, 2020 08:53 1 626 0

Награди "Хр.Г.Данов" и призове "Орфеев венец" и "Златна четка" в Пловдив

  • награди-
  • христо г. данов-
  • орфеев венец-
  • отличия-
  • здравка евтимова

Ето кои са носителите на наградите тази година

Награди "Хр.Г.Данов" и призове "Орфеев венец" и "Златна четка" в Пловдив - 1
Снимка: БГНЕС

Писателката Здравка Евтимова е носителят на Голямата награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в националната книжовна култура. Тя се определя от министъра на културата и беше обявена на тържествена церемония в къщата музей „Хр. Г. Данов“ в Стария град.

Отличието ще ѝ бъде връчено лично на отделна церемония в Министерството на културата.

Книгите на Здравка Евтимова, която е и преводач, са преведени в 35 държави, а нейни творби са включени в училищните програми на наши и други държави.

В останалите категории, след гласуване от 8-членно жури, награда „Хр. Г. Данов" в категорията Издателство, която се дава от кмета на община Пловдив, и е с парична стойност от 1700 лева, отиде при Издателство „Просвета – София.“

В категорията Автор на българска художествена литература отличието получи Вивиан Асса, автор на книгата „Моят Шабат“ на издателство „Факел“.

Албена Стаменова е с националната награда за превода си на книгата „Писма до Украйна“, автор Юрий Андрухович, издателство „Парадокс“.

Отличие „Хр.Г.Данов“ за Автор в областта на хуманитаристиката е за Хюсеин Мевсим, автор на книгата „Земя пределна. Страници от българо-турските културни връзки“, издателство „Жанет 45.“

За Автор на издание за деца е отличена Тони Шан (Антоанета Николова), автор на книгата „Приказки за страната Е“, издателство „СОНМ“.

За Художник или дизайн и оформление на книга е предпочетен Кирил Златков.

В категорията Представяне на българската книга призът е за Lexicon - Платформа за българска литература.

В категорията Библиотечно дело печели Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – град Хасково.

Националната награда „Хр. Г. Данов“ се връчва от 1999 г. и се организира от Министерството на културата и община Пловдив.

По-късно, на Античния театър, бяха обявени и отличията "Орфеев венец" и "Златна четка" на фестивала "Пловдив чете", организиран от издателство Жанет 45.

Носителят на Орфеев венец в това 18-то издание е Виктор Самуилов, писател и преводач, сценарист и автор на книги за деца и възрастни.

Отличието "Златна четка " се присъжда на Люба Халева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА