Last news in Fakti

8 Декември, 2020 20:14 8 112 10

11 причини защо четенето е важно за децата

  • мария де брабандере-
  • магическата луна-
  • деца-
  • книга-
  • автор

„Ако искате да имате интелигентни деца – четете им приказки. Ако искате да имате по-интелигенти деца – четете им повече.“ Алберт Айнщайн

11 причини защо четенето е важно за децата - 1

Алберт Айнщайн е знаел, че четенето е от основно значение за образованието на децата и тяхното бъдещо пътуване в живота.

Писателката Мария Де Брабандере, автор на романа за деца „Магическата Луна“ споделя за ФАКТИ: „Интересният роман за децата не е само забавление. Те съпреживяват, мислят, доразвиват идеите, съпоставят се с героите, научават се да бъдат критични, предвиждат изхода на историята. Ако текстът, който четат, е написан с красив език, те неминуемо ще възпроизвеждат и в ежедневието новите думи, които са им направили впечатление. Затваряйки последната страница на книгата, детето отваря ума си за нови емоционални, словесни и нравствени кръгозори.“

Наред с това да бъде магически портал към други измерения, където хората откриват други реалности, четенето е също практически полезно и е от фундаментално значение за развитието на децата. Ето няколко причини, заради които си заслужава да окуражавате децата си да четат:

1. Подобрява концентрацията

Системното фокусиране върху текста изгражда добрия навик на детето да се концентрира и върху други източници на информация. Доказано е, че учениците, които четат повече книги, се справят по-добре в училище.

2. Стимулира паметта

Четенето на книга стимулира паметта. За да разбере историята, детето трябва да запомни героите, местата и съпътстващите сюжета детайли. Обширното повествование развива паметта и асоциативните способности на детето.

3. Откриват нови светове

Чрез четенето децата откриват хора, места и събития извън техния личен опит. Пред тях се откриват нови идеи и разбирания, различни от собствените им и тези на заобикалящите ги. Децата отварят съзнанието си за непознати впечатления и реалности. Няма съмнение, че е най-добрият метод за обучение.

4. Упражнява мозъка

Колкото повече детето упражнява мозъка си, толкова по-лесно учи, разбира и обогатява речника си.

5. Стимулира мисловния процес

С четенето идва разбирането и аналитичните мисловни способосности. Например, детето предвижда какво ще се случи, а това на практика е предизвикателство да се мисли за различни възможни изходи от конкретната ситуация.

6. Докосва емоциите

Когато четем, ние сме съпричастни с емоциите на героите. Това развива сетивата ни за съчувствие и съпреживяване в живота.

7. Развива и обогатява езиковите способности

Децата възпроизвеждат звуците, думите и речта на заобикалящите ги хора. Това изгражда речник, ограничен за тази среда. Когато вие четете на детето, то отново чува вашия глас и обръща повече внимание на интонацията, отколкото на самата дума. Когато то вземе книгата в ръце, изпада в ситуация „аз и текста“. За да вникне в съдържанието, детето трябва да прочете, анализира и запомни новите думи. Това естествено води до обогатяване на речника и развиване на артикулацията. Ако искате детето ви да научи нов език, четенето е задължително. Тук идват на помощ двуезичните книги. Добър пример за нов интересен роман за деца на български и английски език е „Магическата Луна“, чийто автор е Мария Де Брабандере.

8. Развива въображението

Докато четем, изграждаме визуална картина. Представяме си как изглеждат героите, свързваме се мисловно и емоционално със събитията и се съпоставяме с характерите.

9. По-добро представяне в училище

Изследвания сочат, че ученици, които четат книги от ранните си детски години, се представят по-добре в училище от техни връстници, за които четенето е мъчение.

10. Източник на забавление

Децата търсят веселба във всичко, което правят. Четенето може да е забавление, ако съумеят да развият любов към книгата и способност да се концентрират и да съпреживяват случките в повествованието. Тогава те ще се смеят на всяка смешка в текста и ще се вживяват в събитията и емоциите на героите.

11. Води до по-добра самооценка

Доказано е, че децата, които обичат „дебели книги“ развиват по-добра самооценка от други на тяхната възраст, които „мразят“ да четат. Неприязънта към четенето често води до обезкуражаване, самоизолиране в клас и „спотаяване“ по време на учебни занятия.

11 причини защо четенето е важно за децата

Добре дошли на Магическата луна!

Лоурънс и Никола са седем- и деветгодишни хлапета, които посещават и спасяват фантастична планета, обитавана само от деца. Книгата „Магическата луна“ ни завежда в илюзорен свят, където главните герои създават с лекота нови приятелства, попадат в сложни ситуации, преодоляват страшни премеждия и побеждават страховити врагове със своята детска интуиция, научни познания, изследователски открития и непосредствената дързост на младостта.

Лоурънс язди делфини, докато брат му потъва в зелените очи на Зора. Никола си проправя път във вълшебна пещера, за да спаси братчето си от зейналата паст на тиранозавър Рекс.

„Големите“ са изгонени от Магическата луна. Все пак има начин възрастен да посети вълшебното място: когато заслужи специалната награда за изключителни постижения. Никой досега не я е получил…

Първият роман „Магическата Луна“, част от серията за деца „Приключенията на Никола и Лоурънс“, е издаден на английски език и преведен на български.

Магическата Луна е

...където намираш нови приятели...
Пингвините ще умрат.
– Защо? – попита Уонъс потресен.
– Заради всичките коли, мотоциклети и пластмаса, които използваме и захвърляме. Те замърсяват природата и причиняват глобално затопляне. Вече не вали сняг, ледът се топи и пингвините ще умрат – обясни землянчето тъжно.
– Ох, колко тъжно – каза Уонъс. – Но вие можете да им помогнете. Можете да спасите пингвините. Винаги имаме възможност да поправим грешките си. Стига да искаме, естествено.

...където времето не съществува...
“Не ни трябва да знаем точното време. Всяко нещо има своя собствена посока, движение и скорост.“

Книгата предлага изненади, напрежение и много интересни факти, които читателят съпреживява по пътя на своето приключенско пътешествие, наречено „Магическата луна“. Приятно пътуване!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Брокер

    4 12 Отговор
    Всички хора прочели текст през 1900г. са МЪРТВИ! Четенето е смъртоносно!
  • 3 Не вреди и

    15 0 Отговор
    при останалите възрастови групи.
  • 4 Любен Стойков

    0 13 Отговор
    Четенето убива. Например да четеш стихове на Вапцаров, забравяйки кой е той, ви убива. Защото Никола Вапцаров е убиец!
  • 5 Най-полезно

    7 1 Отговор
    за децата е слушането на чалга и гледането на телевизия. Коментарите в този сайт са ярко доказателство за правотата ми. Доста от статиите също.
  • 6 Мама Миа

    2 7 Отговор
    Чета тая статия и се чудя! Ако спра да я чета, означава ли че съм тъп и не успявам да се концентрирам достатъчно?. какъв свят трябва да си представя четейки тая статия ? Всъщност дали просто не си губя времето и се самозалъгвам че научих нещо или че вие четейки поста ми ще научите друго нещо???
  • 7 123

    2 1 Отговор
    Любене, като ти чета коментарите си мисля, че народният съд не си е свършил работата.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Възраст няма

    0 4 Отговор
    Четенето е скучно. Един як телефон/таблет и бърз интернет-това им трябва на всички. Живеем в 21в и няма връщане назад.
  • 10 адаша

    1 0 Отговор
    Да , ама ако се занимават с четене няма да станат министър председатели. А я го Баце...