Last news in Fakti

21 Май, 2021 19:00 5 483 7

Отвъд смъртта: Митко Воев на 56 години!

  • димитър воев-
  • нова генерация-
  • събитие-
  • кева

Преди 56 години е роден основателят на „Нова Генерация“

Димитър Воев е композитор, вокалист, музикант и поет. Съществува комбинация от добре подбрани думи: „култов“, „емблематичен“ и „феномен“. Мисля, че е създадена за случаите, в които се заговори за групите Кале, Нова Генерация и Воцек и Чугра.

В личността на Димитър Воев се съсредоточава представата за цяло музикално направление, едновременно аполитично и антисистемно. За краткия си 27-годишен живот той се превръща в най-яркото явление в българската „тъмна вълна“, водеща началото си от групи като „Парадокс“ и „Кале“ (обединяващ елемент в които е Воев).

Безспорно най-запомнящата се формация, в чиито текстове се разкрива в пълна степен геният и дълбочината на Воевата поетика, е „Нова генерация“ (в различните ѝ формати).

Фигурата на Димитър Воев е неслучайно посмъртно митологизирана. Цялото му музикално-поетическо наследство е свидетелство за авангардност без еквивалент у нас и до днес. Сложната му система от символи и метафори разкрива огромната му сензитивност към социалната действителност.

Живял във време, в което „човек със анцунг грухти през града“, Воев ни завещава разобличаващ портрет на чалгаризираща се култура - процес, започнал още в края на 80-те г., който дамгосва цялото девето десетилетие и продължава с невиждана мощ през 21-ви век.

Остана като традиция всяка година да се чества рождената дата на Димитър Воев, като това ще се случи и днес.

Тази вечер от 19 ч. той ще бъде почетен от негови приятели, колеги, последователи и фенове в Клуба за Естетическо Възпитание на Артиста (КЕВА) в двора на НАТФИЗ.

Там, точно преди 30 години, „Нова Генерация“ засне видеоклипа на знаковата си песен „Тъмна земя“.

Събитието ще бъде отбелязано с концерт на групите „Абсолютно начинаещи“ и „Терпентина“.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    8 0 Отговор
    Мите,Мите,толкова млад си отиде от този свят.Липсваш ни.
  • 2 Behemoth

    6 0 Отговор
    Скорпионите танцуват сами...
  • 3 чернобил онлайн

    6 0 Отговор
    Моралът, чичко застаряващ, се чуди как да се самозадоволи. Приел е ролята на страдащ и гледа по паважа в публичните дни.
  • 4 1980

    2 1 Отговор
    Геният на българската музика, дълбок поклон.
  • 5 Арлина

    3 0 Отговор
    Великолепно казано!
  • 6 Лято

    0 0 Отговор
    Няма вече такива като него за съжаление. Затова ще го слушаме вечно. Поклон.
  • 7 Музиканта

    0 0 Отговор
    Най-добрия! Поклон!