Last news in Fakti

2 Юли, 2021 11:46 2 926 10

Откриха бръмбари на 230 милиона години

  • бръмбари-
  • фосили-
  • вкаменелости-
  • динозаври-
  • насекоми

Древните бръмбари са открити в южната част на Полша

Откриха бръмбари на 230 милиона години - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Екип от учени откриха древен вид бръмбари във вкаменени екскременти на динозаври отпреди 230 милиона години, пише БТА, позовавайки се на ДПА. Резултатите от изследването са публикувани в изданието "Кърънт байолъджи".

Находката е на международен екип от изследователи, работещи под ръководството на палеонтолози от университета в шведския град Упсала. Древното насекомо, което е наречено от учените Triamyxa coprolithica, е открито в копролити от южната част на Полша.

Палеонтолозите смятат, че малките бръмбари, чиято дължина е около 0,1 сантиметър, са консумирани от тревопасните силезаври. Тези влечуги са били с дължина около 2 метра. Предполага се, че са обитавали територията на съвременна Полша преди около 230 милиона години.

В копролитите учените са намерили множество части от насекоми и предполагат, че повечето от тях са от един и същи вид. Някои от бръмбарите били запазени много добре, с множество крачета и пипала.

"Досега не знаехме как са изглеждали насекомите от този период", казва ентомологът Мартин Фикашек, който работи в тайванския Национален университет Сун Ятсен.

Палеонтологът Мартин Кварнстрьом от университета в Упсала споделя, че бил "наистина изумен да види колко добре са запазени бръмбарите. "Когато ги моделираш на екрана, все едно те гледат", казва той.

Изследователите са направили и триизмерен модел на древния бръмбар.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    3 1 Отговор
    ровили са в кратуната на оногова ли?
  • 2 БОЙКОПЕДЕРАСТ

    8 3 Отговор
    вЕрно е! В тиквата ми ги чувам как бръмчат.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Алкаш

    11 1 Отговор
    В Полша освен бръмбари, силно пияни бръмбари, няма нищо друго.
    Който твърди, че руснаците били алкаши, значи не е работил с поляци. Там за какво нон-стоп пиене става въпрос, не е истина.
    Имам 12 командировки от по над месец всяка в Полша. Бил съм в постоянен контакт с над 200-300 поляка през това време. Аз уж се имам за добър пияч, ама на тия не можех да издържа на темпа им. Те не пият за удоволствие, Пият като по задължение. И се отнасят към това задължение с почит и респект. Няма сутрин, няма вечер! Нон-стоп.

    Коментиран от #6

  • 4 😲🤭😁

    4 1 Отговор
    Пак ли руски бръмбари
  • 5 Палеонтолог

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "БОЙКОПЕДЕРАСТ":

    Това не са бръмбари, ами са калинки. Явно и в Полша е имало Бойко. Явно тогава България е била на всички морета.
  • 6 Юнак си ти

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Алкаш":

    Големи впечатления са ти направили поляците
  • 7 Лъчо

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "БОЙКОПЕДЕРАСТ":

    А никът ти каква връзка има с темата?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да питам

    3 1 Отговор
    Яааа..така ли изглежда микроскопска снимка на македонски мозък?
  • 10 kларk

    1 1 Отговор
    Събинке,моме хубава,
    0,1 сантиметра е един милиметър,но когато си прескочила този раздел може спокойно да използваш метър и да кажеш,че бръмбарът е бил с дължина 0,001 метра.