Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 16:38 5 339 37

Компанията "Насекомо" увери жителите на Лозен, че няма от какво да се тревожат

  • лозен-
  • насекоми-
  • nasekomo-
  • софия-
  • граждани-
  • насекомо-
  • високопротеиново брашно-
  • село лозен-
  • миризма-
  • мухи-
  • ларви-
  • черни мухи

Всички изходящи и входящи въздушни маси в производствените помещения ще циркулират в изцяло затворена и контролирана система

Компанията "Насекомо" увери жителите на Лозен, че няма от какво да се тревожат - 1

Биотехнологичната компания NASEKOMO ("Насекомо") подготвя новия си демо производствен център, който се намира в близост до село Лозен. В него ще се изгради демонстрационно, но и реално действащо производство на високопротеиново брашно, което се използва за храни за домашни любимци и в селското стопанство. За целта компанията разработва иновативно оборудване за тепърва зараждащата се индустрия – отглеждане на насекоми като източник на протеини.

Иновативното производство е насочено към решаването на наболели проблеми на съвременната цивилизация като изчерпване на ресурсите за храна и нуждата от безотпадни технологии за запазване на природата. Днес компанията показа пред журналисти процеса на производство и как ще го управлява така, че да запази качеството на живот на жителите в близкото село Лозен. Събитието бе в отговор на опасения от страна на представители на местната общност за потенциално изпускане на миризми. На срещата стана ясно, че технологията е 100% безотпадна и осигурява производството в строго контролирана затворена среда. Помещенията са проектирани без прозорци, с допълнително уплътняване на панелните фуги, а вратите са оборудвани с въздушни завеси и автоматично затваряне. Всички изходящи и входящи въздушни маси в производствените помещения ще циркулират в изцяло затворена и контролирана система.

За още по-добър контрол, вентилационната и климатична система са проектирани така, че да поддържат налягането на въздуха във всяко помещение по-ниско от това навън. Освен това, специално за развойния център е поръчана и закупена озонираща система с UV тела на всеки от изходящите въздуховоди от производствените помещения. Озонът не маскира миризмите, а директно ги неутрализира.

На практика, производството представлява отглеждане на ларви от специалния вид „черна муха – войник“, която вирее само при високи температури и има кратък живот. Това насекомо е ендемично за Европа от над 100 години, но не се забелязва, защото не търси контакт с хора. В технологичния процес мухите представляват 1% от обема на производство. Ларвите им се изхранват единствено с вода, бирена мая и пшенични трици и растат в чисти условия.

Базата в Лозен на практика ще е международен демо център на NASEKOMO. Той ще представлява производствена база в малък мащаб, където компанията ще представя създадените от нея роботи и автоматизирани решения за отглеждане на насекоми. Екипът ще демонстрира и платформа за изкуствен интелект, която да е в полза на производителите на насекоми. В страните, където съществуват подобни производства, фермите за протеини от насекоми се намират в гъсто населени места. Например, подобни фабрики работят в европейски градове, включително в центъра на Лондон. В бъдеще NASEKOMO гледа към Европа, където ще изгражда собствени фабрики, използвайки технологиите, разработени в България. За иновациите си компанията е удостоена с Печат за върхови постижения, издаден през 2020 година от Европейския съвет по иновации към ЕК.

„Разбираме притесненията на хората в Лозен, които не познават нашето производство. Всяко нововъведение предизвиква естествена тревога в хората, но уверяваме жителите в околността, че имаме опита и технологичното know-how да създадем нашата технология в полза както на природата, така и в услуга на местната общност“, подчерта Ксавие Марсенак, съосновател на NASEKOMO, който живее и работи в България повече от 20 години. „Развиваме индустрия на бъдещето и подкрепата на местната общност ни е ценна. Работим прозрачно и с желание за диалог с жителите на Лозен“, добави той. Следващата седмица компанията организира дни на отворените врати за жителите на Лозен и гости на населеното място. Подробностите ще бъдат обявени в социалните мрежи.

Компанията "Насекомо" увери жителите на Лозен, че няма от какво да се тревожат

Компанията "Насекомо" увери жителите на Лозен, че няма от какво да се тревожат

Компанията "Насекомо" увери жителите на Лозен, че няма от какво да се тревожат


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    24 6 Отговор
    Няма от какво да се тревожат, освен от това тия соросоиди да узурпират властта окончателно.
  • 2 честен ционист

    32 6 Отговор
    Ганчо ще замезва скоро брашно от скакалци. За месце ще си мечтаете, като лапе за корекомско яйце по Коледа.

    Коментиран от #8, #11

  • 3 Ще ги

    21 1 Отговор
    черпят с буболечки ! Протеин !
  • 4 Сюн 🌟

    4 11 Отговор
    Продължаваме промяната на 14-ти. Още малко. ГЕРБ И ДПС затвориха.
  • 5 Борис

    26 2 Отговор
    Лозенчани да питат Елин Пелинчани за това НАСЕКОМО дето мирише на теменужки😁😁😁 .
  • 6 Наблюдаващ

    28 3 Отговор
    Всичко това е отвратително , всички мошеници се преселиха в България !
  • 7 Железаров

    25 2 Отговор
    Едни ще правят кинти,други ще лапат мухи.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    И какво ще ти пречи да си пуснеш на двора в село или на вилата 3-4 кокошки? Тук е БЪЛГАРИЯ, с благословена от Бог земя и пословично трудолюбиво население...Този господинчо от снимката трябва да знае, че и при най-малкото замърсяване цеха му ще бъде затворен от ХЕИ.

    Коментиран от #21

  • 9 питам

    1 17 Отговор
    Къде се намира това село Лозен? До гр. Харманли ли.
  • 10 яко ни лъжат

    14 2 Отговор
    ЯКО ВИ ЛЪЖЯТ, ТАКА СА ИЗПУСНАЛИ И АФРИКАНСКАТА ПЧЕЛА И СЕВЕРНА И ЮЖНА АМЕРИКА ИМАТ МНОГО ЯДОВЕ С АГРЕСИВНАТА НАПАДАЩА БЕЗ ПРИЧИНА ПЧЕЛА. ПЪТЯТ КЪМ АДА Е ЗАСЛАН С УЖ ХУБАВИ ВЕЛИКИ ДЕЛА. ИЗПОЛЗВАТ НИ ЗА ОПИТЕН ПОЛИГОН И ЖИТОТО ЩЕ ОТИВА ЗА ТИЯ МУХИ. КАКТО ЦАРЕВИЦАТА ЗА ГАЗОЛИН!!!
  • 11 БАХУР НЕЕЕЕЕ

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Знaчи шкeмбe нe мoжe, a чeрвeи мoжe! Eй тoвa eврoгeйoвeтe ca мнoгo тъпи и aлчни! Тo нe бeшe eднoпoлoви брaкoвe, рacизъм, зaщитa нa улeчни убийци/рaзбирaйтe кучeтa/, oтмянa нa cмъртни нaкaзaния .... нямa крaй cпиcъкa c прocтoтии. Ceгa и ..... чeрвeи дa ядeм. И E тaтa ни cтигaт дa ни трoвят.
  • 12 Дора

    14 4 Отговор
    Компанията е свързана с Кирчо и Кокорчо и тегли яки грантове ...ще ни храни с насекоми.
  • 13 Кюмюр

    11 4 Отговор
    Разбирай хлебарки, защото са плодовити , здраеи и лесни за хранене. Околността ще пламне, после няма оттърване.
  • 14 пффф

    8 4 Отговор
    Гнусикомо ...
  • 15 Уса

    10 4 Отговор
    В дащ изпуснаха и китайския толстолоб в някои реки.Това нанесе огромни щети на речната фауна и от години не могат да се преборят с тая напаст
  • 16 КЪРЛЕЖИ

    4 7 Отговор
    В ПАРЛАМЕНТА ПАРАЗИТИТЕ ЗАЩО НЕ СЕ ПОЛЗВАТ ЗА БРАШНО , ГЕРБ ЗА ТОР А БОЙКО ЗА МАС !
  • 17 ИДЬОТИИИИ

    6 3 Отговор
    ЕС одобри за консумация жълтия брашнен червей
    Това е първото насекомо, което официално е одобрено за консумация от европейците !
  • 18 Инвеститор

    15 2 Отговор
    Все такива инвеститори идват тука. "Високотехнологични" насекоми, които разнасят болести.
  • 19 печкар от Биркенау

    1 5 Отговор
    чакаме русофилии секакви за производство но био компоненти
  • 20 додов

    3 6 Отговор
    алчни! продадоха си земята! па сега реват!
  • 21 Шоп Елин Пелин

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Гадна миризма бри ли се за замърсяване?
  • 22 Емзеперикс-братче мило обади се.

    6 2 Отговор
    Преди години ги накараха тия хора от с.Лозен да си махнат кравичкитеа,а там ходеше половината София за мляко,после и козичките,после и кокошчиците+яйцата,после и зайците,та,даже и конете..защото такава,била директивата от Европа,много миришело,но тя беше само за градовете,не и за селата..и никой не попита и не възропта,то като АЕЦ-а,те нищо не казали,а ние затворихме 4-те реактора,и сега ревеме,че тока е супер скъп..но,с тези ларви и мухи,няма-ШЕГА..та,си мисля,този чужденец,дали си мисли,че сме Индия,Бангладеш или Сомалия..и,само една муха да излети оттам или да им за мирише на Лозенчани,тоя ще яде само ларви,и сутрин,и обед,и вечер..сигурен съм..Хора,бъдете будни..

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 мммда

    5 1 Отговор
    тези щяха да ги линчуват в Елин Пелин, имаше куп проблеми и сега изведнъж всичко е било ОК и не е имало миризми.. странна работа, но това е разликата между нормалните държави и нас..
  • 26 Вълчо

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Емзеперикс-братче мило обади се.":

    Кви глупости приказваш бе, аз съм от Лозен и живея тука от 54 години и за пръв път чувам такива глупости, кой ще ми забранява домашни животни да си гледам бе ?
  • 27 Ха ха ха!

    2 3 Отговор
    Най-показателното е, че главните насекоми Кирчо и Кокорчо имат рекламка баш по средата на "благославящите" бизнесът им коментиращи....
  • 28 Наистина мислещ

    1 3 Отговор
    Хората протестират срещу компания със завод в Индустриална зона! От това, което четох, защото миришело, а в същото време става ясно, че производство още няма. Кратка справка за технологията показва, че единствените миризми, които биха дошли са от "храната" за ларвите, а при затворено и климатизирано пространство такива няма. На мен ми "намирисва", че някой плаши хората с други скрити цели и това е поредното рекетиране на бизнеса.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИЯО

    1 1 Отговор
    Да бяха построили свинарник или краварник. Мухите-войници сами щяха да дойдат.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 корчо и кокорчо

    1 0 Отговор
    То и аз така мога да покажа лъскава презентация и празно хале.
    Да ги бяха викнали в Елин Пелин.
    Тъй като при опит да сложа линк към омбудсмана ми изтриват коментара, просто потърсете в нета "омбудсман лозен" и ще видите официалната новина и становище, в което обяснява точка по точка защо не са изрядни и защо там не е подходящо място.
  • 37 Ямарш!

    0 0 Отговор
    Я марш всички насекоми и насекомоподобни изр..... ди от България! Намерили си нишичка и тия захилени родопродажници тук. Насекоми си отглеждайте увас!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове