Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 04:11 9 042 21

24 ноември 1991 г. Умира Фреди Меркюри ВИДЕA

  • фреди меркюри-
  • куин-
  • queen-
  • вокалист

През 1987 г. вокалистът на "Куин" научава, че е болен от СПИН

24 ноември 1991 г. Умира Фреди Меркюри ВИДЕA - 1
Снимка: БГНЕС

На 24 ноември 1991 г. от света си отиде легендата на рок групата Куин – Фреди Меркюри. Фарук Булсара, който по-късно ще се нарече Фреди Меркюри, се ражда в Занзибар на 5 септември 1946 г. Детството си прекарва в Индия, а през 1964 г. семейството му се установява в Лондон. Фарук, който от дете е пленен от музиката, се записва в училище за изкуства. Междувременно основава няколко музикални групи, които обаче нямат успех.

Негов състудент запознава Меркюри с музикантите от малкоизвестната група Смайл – Брайън Мей и Роджър Тейлър. След разпадането ѝ тримата – Меркюри, Мей и Тейлър, основават Queen. Фреди е този, който предлага името.

В началото двамата не харесват го и силно му се противопоставят, но Фарук Булсара успява да ги убеди. Те едва ли знаят, че в онзи момент пишат историята на съвременната музика. По същото време Фарук официално сменя името си на Фреди Меркюри.

Оттогава до края на живота си той няма да говори публично нито за името си, нито за индийските си корени. Първият им концерт е на 27 юни 1970 година, все още под името Смайл. Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

През 1987 г. Фреди Меркюри се изследва за HIV и научава, че е болен от СПИН. До последно той отрича да има вируса пред медиите. Неизвестността, малкото публични появи на певеца и догадките около здравето му продължават четири години. На 23 ноември 1991 г. Фреди Меркюри изпраща на пресата съобщение, в което казва, че има СПИН и че го е пазел в тайна заради личната си неприкосновеност, както и заради спокойствието на близките си. „Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината.

Надявам се, че всички ще подкрепят моите лекари и всички останали, които се борят срещу това ужасно заболяване.„ На следващия ден, 24 ноември 1991 г., Фреди Меркюри умира от бронхопневмония на 45 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai Nudals

    22 2 Отговор
    Голям вокал беше,обаче много се .....

    Коментиран от #15

  • 2 5554

    37 1 Отговор
    Гей , но велик музикант ! На групата не им е било лесно с него , но въпреки , че всеки от тях е създал хитове , особено Браян Мей , без Великия Фреди , никога нямаше да постигнат световна слава и да бъдат легенда в историята на музиката . Велик е Фреди !

    Коментиран от #3

  • 3 Bai Nudals

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "5554":

    Бил е Би сексуален,различно е от гей.

    Коментиран от #5, #14

  • 4 Bai NOODLES

    5 0 Отговор
    Да знаете КОЙ СЪМ.
  • 5 Ветеран от Протеста

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Bai Nudals":

    Ми то от един път не се става бисексуален ,ама той станал,щото му харесало и направил семейство с импресариото си...

    Коментиран от #6

  • 6 Bai NOODLES

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ветеран от Протеста":

    Никой не е застрахован ще знаеш.
  • 7 Човек от щаба

    14 2 Отговор
    Някога ХИВ беше плашилото. Но тогава имаше само две телевизии от 17 до 23 часа и вирусът не можа да се разпространи толкова. Иначе Меркюри е музикален гении и парти маниак. Всеки е чувал за партита му с разхождащи се между гостите бръснати джуджета с начертани линии по главите. Като ходещи масички.

    Коментиран от #19

  • 8 Такова силно присъствие

    28 1 Отговор
    на сцената, такава енергия, неподръжаемо излъчвоне и себеотдаване и раздаване на сцената, никога не съм мислил че си е отишъл. Духът му с неповторимите и вечни песни са тук и винаги ни вълнуват и ни вкарват в ритъма на неговия творчески свят. Велико нещо е истинското искуство и неговият създател. Поклон.
  • 9 Алооо

    14 0 Отговор
    Какви индийски корени ви гонят.Нещо да сте чували за етноса Парди.А тоя да. ви прилича на циг анин?

    Коментиран от #10

  • 10 чичо Тончо

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Алооо":

    Парси, колега! Зороастрийци като религия, ако изобщо това за някой е важно! Парси и днес живеят в Индия, Пакистан, Иран ...! За таланта и музиката просто трябва да си мълчим! Вече всеки може да да "изтегли" и послуша "Бохемска рапсодия"; и не само!
  • 11 Рокаджия

    24 0 Отговор
    Фреди е велик!!! Той, не е индиец! Неговите корени са персийски.
  • 12 Хеви Метъл

    24 1 Отговор
    Велик. Поклон пред неговия талант.🎸🎸🎸🎤🎤🎤🎤
  • 13 Zrock

    29 0 Отговор
    Когато секса беше секс, музиката музика и векиките-велики....R.I.P.
  • 14 Логаин

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Bai Nudals":

    Ами , иска ни се да е бил бисексуален , но животът му доказва дрого. Връзката му с Мери е в периода , когато заради религията и семейството си е потискал своята същност . В момента , в който попада в музикалния бизнес, където е пълно с хомосексуалисти , всичките му задръжки падат и аз поне не съм чул за други връзки с жени . Мери е обичал до края на живота си и я е държал близо до себе си , но вече само като приятел ,защото знае , че тя го обича безусловно и има доверие на Мери повече , отколкото на любовниците си мъже. Ненапразно той завещава на Мери най-голяма част от състоянието си ,даже мисля , , че и завещава повече отколкото на родителите и сестра си , да не говорим за последмия му любовник , на който е дал само прилична сума , н къща . Освен къщата в Лондон и по-голямата часот парите си , той оставя на Мери и 50% от правата върху музиката си , а другите 50% оставя на родителите си и сестра си да си ги делят . Но тази обич към Мери не е сексуална .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Rock

    15 2 Отговор
    Истинският запис на песента,, The Show Must Go on,, e направен в последните часове на Фреди- клипът е много тъжен. Браян Мей се е страхувал дали записът ще бъде завършенл Тогава Фреди изпива една пълна чаша алкохол,събира всичката си сила и изпява песента блестящо.Това изпълнение не може да се сравни с никое друго след това на тази песен. Поклон.
  • 17 Лупа

    19 0 Отговор
    Песента Who wants to live forever се оказа пророческа - Фреди ще е жив вечно с удивителната музка на Queen!
  • 18 1100

    6 1 Отговор
    Гей, но талант в изпълнението си на емблематични песни.Умира от СПИН.Те и сега умират от СПИН,няма окончателно излекуване, а само поддържане на живота, да определен срок.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Обичам те

    6 0 Отговор
    ОБИЧАМ ТЕ ,ФРЕДИ !ТИ СИ ОГЪН !И ЛЮБОВ!ГОЛЯМ ПОКЛОН!
  • 21 Парси

    4 0 Отговор
    Произхожда от парси, етнорелигиозна група, потомци на персите, избягали от арабското нашествие през 7 век. И Фреди е погребан по зороастрийския канон, тялото му е кремирано.