Last news in Fakti

27 Май, 2022 20:30 3 427 0

АТА: Изложба на свещени икони и реликви от Балканите

  • албания-
  • българия-
  • икони-
  • реликви -
  • балканите-
  • тирана -
  • музейния център-
  • град берат

Половина: Популяризиране на наследените ценности

АТА: Изложба на свещени икони и реликви от Балканите - 1
Снимка: АТА

„Чудни икони и свещени реликви от Балканите“ е заглавието на изложбата, организирана неотдавна от Посолството на Република България в Тирана съвместно с Музейния център на град Берат, съобщи специално за БТА албанската агенция АТА.

На церемонията за откриването на изложбата присъстваха посланикът на България в Тирана Момчил Райчевски, представители на местната власт, български журналисти, любители на изкуството, граждани и др.

Изложбата представя няколко исторически периода и обекти - следвизантийски период, българско средновековие, Атон, български манастири и свещени реликви от балканските страни.

Директорът на Националния музеен център в Берат Агрон Половина каза за АТА: „Представените снимки са от архива на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към СУ „Климент Охридски”, а също от Рилския, Троянския и Бигорския манастир.”

По думите му изложбата е част от действията за популяризиране на отношенията, културните ценности и наследството между нашите две страни.

Половина каза, че през последните дни изложбата е посетена от голям брой туристи.

„Много туристи, журналисти и делегации от Република България посетиха Берат, Иконографския музей Онуфрий, катедралата „Спящата св. Богородица“ и музейната сбирка, включваща мощите на двамата светци Св. Горазд и Св. Ангеларий“, каза Половина.

Изложбата е проект на Държавния културен институт на Република България в сътрудничество с фондация „Елена и Иван Дуйчеви“. Тя включва 24 панела, представящи църкви, манастири и свещени реликви в балканските страни, придружени с кратко описание на всяко изображение.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА